Hvordan toppe sin egen bloggstatistikk

Denne måneden får jeg flere sidevisninger enn noen gang. Her er hvordan jeg klarer det. Bli ei blogghore på 1-2-3! Okei, 1-2-3-4, da.

Hopp rett til tipsene, eller les denne bloggens historie først.


Historie

Seinhøsten 2005 klarte Robin å lure meg til å skrive HTML for første gang på år. Det resulterte i ei kanskje litt sjuskete hjemmeside for kollektivet vi bodde i. Denne sida utvikla seg fra å være drevet av MS FrontPage via Dreamweaver-templates til min aller første WordPress-installasjon på eget domene. Postene var nokså sporadiske i starten, men det var hele tida en slags bloggtenkning som styrte prosjektet. Seint på våren 2007 blei det klart at kollektivet gikk i oppløsning, kjæresten reiste fra meg og jeg begynte å skrive på min helt egne blogg – denne.

Besøkstalla viser at det gikk jevnt og trutt oppover, med unntak av en sommerferie og en kort pause, fram til jula 2007. Etter det har det dalt sakte men sikkert, inntil denne måneden. April. Hva fikk trenden til å snu?


Slik skaffet jeg meg bedre tall igjen

For det første har jeg skrevet en rekke poster med tabloid tittel og fengende utdrag. Denne posten er et godt eksempel i så måte. Jeg skriver om noe som fenger mange. I Norge er det nemlig sånn at veldig mange blogglesere også er bloggforfattere. Bloggbakmenn er oppmerksomhetssyke små jævler som aldri får nok oppmerksomhet. Det er derfor de blogger. Derfor snapper de gjerne til seg alt de kan få tak i av andres synsinger om hvordan man får flere lesere eller bedre statistikk. (Tenk om jeg også hadde skrevet noe om PageRank?)

For det andre har jeg drevet bloggbashing. Denne kunsten går ut på å nevne en kjent blogger i tittelen, for deretter å si så mange stygge ting man klarer å finne. Slike strategier har man drevet med før også. Jeg anbefaler imidlertid at du velger et annet offer enn Espen Iversen. Jeg har nemlig aldri sett ham sur, og det har to konsekvenser for deg som basher ham – 1: Du blir ikke skjelt ut av hele bloggebyen (og det har du lyst til, for da er det noen som linker, noen som snakker og enda flere som blir nysgjerrige) 2: Det blir veldig vanskelig å finne noe å kjefte på ham for. Gjestebloggeren min, teppemaker, har også bashet.

For det tredje har jeg posta hele tida. I alle fall i forhold til min vanlige frekvens og sett i forhold til all jobbinga jeg gjør meg Kildesorteringsguiden og Dansenett for tida.

For det fjerde slenger jeg ut lenker i hytt og gevær.

Ting som hjelper, men som ikke har hatt noen betydning for meg:

 • Kommentere mye hos andre. Det har jeg ikke gjort.
 • Søkemotoroptimalisere for horeord. Det har jeg heller ikke gjort.
 • Pinge Twingly som et vilt helvete. (Niks)

Slikt gjør deg til ei hore. Hvis du følger mine råd, er det horeri, og du kan ikke forklare deg vekk fra det. Skeptisk, sier du? Joda. Du får det til hvis du prøver. Jeg bestemte meg for å kjøre hore-måned 11. april, og skreiv første utkast til denne posten 15. april. Da hadde jeg mindre enn halvparten enn målet (flere sidevisninger/måned enn noen gang før). Denne posten sørger for at målet blir nådd. I dag eller i morgen. Null stress, peis på, du også får det til hvis du prøver.

Og ja, det må jeg ikke glemme: Abonner på RSS-feeden min da, dere.

15 kommentarer til «Hvordan toppe sin egen bloggstatistikk»

 1. Jeg lurer litt på hvorfor det er interessant å ha så fantastisk mange sidevisninger hver måned. Det gir deg ikke stort mer enn internettcreds, og det er neppe verdt så mye i det virkelige liv.

  Men siden jeg først har begynt å skrive en kommentar her, så kan jeg jo også gi noen (kanskje) nyttige tips:

  Det kan være en idé å skrive på engelsk om man vil nå ut til enda flere. I tillegg vil det å få bloggposten sin på sider som digg.com trekke flere lesere. Å få bloggen sin på en eller annen planet[1] hjelper nok litt, avhengig av hvilken planet det er :)

  [1]: http://en.wikipedia.org/wiki/Planet_%28software%29

 2. Å ha mange sidevisninger her er kanskje ikke så interessant i seg sjøl, men å kunne hvordan man trekker lesere er unektelig interessant på generell basis. Det kan jeg trekke nytte av i andre sammenhenger.

  Hvis jeg skal drive et nettsted hvis hovedformål er å spre informasjon, er det jo et hovedpoeng å nå ut til flest mulig lesere. Hvis jeg skal drive et nettsted med nettbutikk, vil det være et poeng å ha flest mulig konverteringer. Ingen konverteringer uten besøkende. Hvis jeg skal drive et nettsted som skal generere reklameinntekter er det heller ikke dumt å ha kunnskap om hvordan man får oppmerksomhet på nett.

  Engelsk er da også mindre nyttig enn norsk hvis man er ute etter en jobb som retter seg mot det norske markedet.

  Dessuten blir selv de minst interessante ting veldig interessante hvis det går sport i det.

 3. Har alltid syntes det var mest spennende å sjå hvilke sære emner som eg finn på som blir lest til tusen av dei som kjem innom. Min verste kritiker er meg sjølv då, det er sjeldent folk gidder å disse det som eg ellers skriv. Kommentarer og side-visninger er kult, men eg har liksom aldri heilt skjønt kva det er som får folk til å bestemme seg for å kommentere på den mest uinteressante posten, men ikkje den andre. Det er kanskje fordi eg aldri har giddet å sette meg inn i korfor.

 4. Si at du skal drive et nettsted hvis hovedformål er å spre informasjon, hvordan trekker du da lesere på en god måte? Jeg er litt skeptisk til overposting og bashing i sånne sammenhenger.

 5. Kristin: Tweet tweet! Jeg kjenner ikke Twitter så godt, men burde kjent det bedre. Jeg har en konto der, men bruker den ikke altfor mye. Burde kanskje sett nøyere på det, om jeg kan bruke det til noe fornuftig et sted.

  Morghus: Erfarne bloggere forteller meg at de veit når de kommer til å trekke mange kommentarer, og hvilken del av posten som kommer til å bli kommentert. Jeg har i likhet med deg heller ikke tenkt alt for nøye over det.

  Runa: Alpint-utøvere trener ballett for å få bedre balanse i slalåmløypa. Det illustrerer at det kan lønne seg å trene på noe man ikke skal bruke direkte.

  Informasjonsnettsted? Ta for eksempel Kildesorteringsguiden som jeg har nevnt at jeg jobber med. Vi søkeoptimaliserer ikke for horeord, men jobber med en versjon som er lesbar for søkemotorer i stedet for dagens flash-løsning. Vi overposter ikke, men jobber med et bloggkonsept som legger opp til hyppigere oppdateringer. Vi basher ikke, men jobber med å legge opp til et tettere samarbeid med resten av resirkuleringsbransjen.

 6. greit nok at aplint-utøvere trener ballett for å få bedre balanse i slalåmløypa, men jeg ser ikke hvordan det å bedrive bashing på din private side skal lønne seg når du skal trekke lesere til en litt mer seriøs side.

  Og for hva informasjonsnettsted angår, så gav du vel egentlig ingen konkrete svar på hvordan du trekker lesere dit – annet enn samarbeid med andre.

 7. Det kan lønne seg å vite hvordan ting henger sammen, uansett om man velger å benytte seg av en metode, modifisere metoden eller avstå fra å bruke den. Kunnskap om hvordan ting virker er nødvendig for å kunne ta en reflektert avgjørelse.

  Jeg skjønner ikke hva du mener med at jeg ikke er konkret.
  Konkret 1: Vi går over til å spytte ut html i stedet for å servere flash, så søkemotorer kan finne oss.
  Konkret 2: En blogg er på vei, fordi en bloggløsning legger opp til hyppigere oppdateringer enn dagens løsning. Jeg kan ikke si noe mer om konseptet før det er lansert.
  Konkret 3: Vi skal samarbeide tettere med resten av bransjen(, som sentralt kun består av en håndfull organisasjoner.) Hvordan vi skal samarbeide kan jeg også si mer om etter at de nye løsningene er lansert.

 8. Hehe. Jeg lurte på hva som hadde gått av deg, ja.

  Selv har jeg hatt noen topper også. Klart det kan være spennende og alt det der, men en høy klikk-statistikk trenger ikke å være bare positivt etter mitt syn.

  Google Analytics er det statistikkverktøyet som jeg har mest sansen for i grunnen. For før man går i taket over mange klikk, så kan man også se litt på hvor lenge folk er på siden (altså hvor interessant siden fremsto når folk først hadde klikket på lenken), hvor mange som kommer tilbake og i det hele tatt.

  Litt kaldt vann i årene er ikke å forakte nå og da. ;)

  Statistikk har betydning for meg i den forstand at tallene representerer mennesker. Mennesker som tar seg tid til å lese hva akkurat du har skrevet. Og også mennesker som åpner siden din for å lukke den i løpet av 1-10 sekunder. Du fikk dem kanskje til å klikke på lenken, men det du hadde å tilby var såpass uinteressant at de forsvant fort igjen også.

  Twingly kan være veldig fint, det. Det er sunt å få tilbakemeldinger fra folk man ellers ikke ville ha diskutert med. Man lærer noe nytt og får inn flere folk som har et annet syn på ting enn det en selv og de man «kjenner» har. Et god eksempel for min del er vel den relativt intetsigende posten om Siv Jensen, som egentlig ikke fortjente så mye oppmerksomhet. Men så kom det folk ramlende inn og bidro i kommentarfeltet, slik at det faktisk ble mer interessant etterhvert.

  Men den tjenesten som gir aller mest uttelling av den sorten som jeg setter høyt, er fortsatt Sonitus. Treff fra Sonitus har merkbart mindre «bounce rate» (altså folk som bare klikker på lenken og så forsvinner igjen), og det gir også mer gjenbesøk tror jeg. Så kanskje det er en fordel at det finnes en tjeneste som er litt mer kritisk til hva som viderepinges enn det man selv har en tendens til å være. ;)

  Så da har nok bza fortsatt et godt poeng.

  Ellers kan jeg for min del takke twingly for at moren min nå går rundt og standhaftig innbiller seg at hennes geniale datter er omtalt av Dagbladet. *fnis*

 9. Ja, når jeg skriver «du fikk dem kanskje til å klikke på lenken», så var ikke det ment til akkurat deg, da. *forebygger misforståelser*

 10. Sonituslenker gir meg ikke så mange treff reint kvantitetsmessig, men de gir meg en virkelig boost på sjøltilliten. Jeg gir meg sjølkred hvis jeg blir sonitusa, det er på en måte noe å hige etter.

  Jeg testa Twingly for et par dager siden. Med en fengende tittel tror jeg du kan trekke mange mennesker. Hva slags mennesker du trekker kan jeg ikke si noe om.

  Jeg fjerna alle javascript fra eksterne statistikktjenester i februar, men jeg liker Google Analytics så godt at jeg vurderer å ta tilbake. Hmm. Når jeg tenker meg om, tror jeg at jeg har AWstats på bakrommet her. Det må jeg sjekke ganske fort.

 11. Hos meg er det klar forskjell på Sonituslenker og Twinglylenker.

  Besøkende som kommer via Twingly ble i snitt i 22 sekunder, mens folk fra Sonitus ble i 8 minutter og 33 sekunder i snitt. Sistnevnte gruppe kommer også tilsynelatende oftere tilbake.

  Men det sier muligens litt om at min pingaktivitet trenger å settes under administrasjon. ;)

 12. Det virker ganske logisk på meg. Bloggrevylesere er mer vant til og har mer lyst til å lese blogger enn Dagbladlesere, og Sonituslesere i enda større grad.

  Edit: Jeg formulerer meg litt klønete her, ser jeg, men man skjønner hva jeg mener hvis man lgger godvilja til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *