Stykke opp bestillinger for å unngå toll?

T-skjorter fra Internett er herlige. Jeg har lyst på mange av dem, til å kjøpe dem, bruke dem, spise dem, prreciousss

Nå som dollaren er rekordsvak blir klærne også rimelige nok til å kjøpe. Hodepinen oppstår i tollregelverket. Hvis du kjøper flere enn to t-skjorter av gangen går du jo over den magiske tollgrensa på 200 kroner. Vil det da lønne seg å kjøpe to og to t-skjorter, så man slipper toll, eller vil det lønne seg å samle opp alt i ei kjempebestilling for å få lavest mulig fraktkostnader?

Dette har ligget i bakhodet på meg ganske lenge, og jeg har endelig tatt meg sammen og regna på det.

Bestill alt på en gang hvis du handler fra thinkgeek. Bestill to skjorter av gangen hvis du handler fra tshirthell.

11 kommentarer til «Stykke opp bestillinger for å unngå toll?»

 1. Play.com er i alle fall snille nok til å sende tingene i hver sin pakke, selv om man bestiller alt på en gang :)

 2. Ikke så nyttig om man ikke bruker parfymer, sminke og den slags, men strawberrynet har gratis frakt og dekker tollen din. (:

 3. Ja, de er faktisk billigere på noen produkter, det har jeg sett selv, for eksempel får du en viss versace-parfyme hundre kroner billigere på strawberrynet enn på parfymeriet.

 4. Søtt, skal prøve å huske det neste gang jeg trenger å hamstre godlukt!

  Runa: Jeg var veldig nære å handle på play.com i går, men etter (!) at jeg hadde skrevet inn VISA-infoen min så jeg at det var pund og ikke dollar. Ctrl-Z.

 5. Nå vet jeg ikke om du har tatt det med i beregningen eller ikke, men det er et par ting å tenke på:

  1. Dersom varen i utgangspunktet er tollfri, og koster under 200 kroner, så tas ikke frakten med i beregningen – dvs. at f.eks. en DVD til 199 + frakt til 40 ikke blir toll- eller avgiftsbelagt.

  2. Koster varen i seg selv over 200 kroner, f.eks. en DVD til 210 + frakt på 40, så blir hele beløpet avgiftsbelagt.

  3. Klær er tollbelagte. Dvs. at man må betale toll når man bestiller klær, dog, så vidt jeg vet, ikke når beløpet er under 200 kroner.

  Så uansett lønner det seg å handler klær til under 200 kroner, siden de da ikke blir tollbelagt.

 6. Det du beskriver som et par ting å tenke på, er noe av det som ligger til grunn for hodepinen ved hva som lønner seg.

  Premissene du lister opp er i all vesentlighet riktige. Konklusjonen er derimot gal.

  Presisering: Alle bestillinger under 200 kroner ekskludert frakt er toll- og avgiftsfrie. Dette gjelder også klær.

  (Det lønner seg ikke uansett å handle på nett. Hvis det er billigere å handle i butikken, for eksempel, lønner det seg ikke. (Nå pirker jeg, men dette blir liggende på nett ei stund og jeg vil at det skal bli rett til slutt.))

  Gitt at man over tid uansett kommer til å handle klær for mer enn 200 kr, vil det lønne seg å handle alt på en gang dersom besparelsen i frakt per plagg (som du oppnår pga stor bestilling) er større enn summen av moms-, toll- og avgiftsutgifter per plagg.

 7. Jeg tok utgangspunkt i at dette gjaldt internettbestilling – det er sjelden/aldri noe poeng i å bestille noe man likegjerne kan skaffe seg på Dressmann…

  Vel – fraktbesparelsen må være ganske store dersom man skal ta inn dette – det er jo uansett ikke pr. plagg – du betaler 10,7% av kjøpesummen, inkl. frakten når du fortoller.

  Så, det man må se på er om 10,7% påslag på prisen (pluss, så klart, 25% mva) er verdt å kjøpe for over 200 spenn.

  Dersom man f.eks. kjøper klær for 1000 kroner, så blir totalsummen 1357 kroner. Tar man og deler dette på 5 (altså slik at hver forsendelse koster 200) så blir det snakk om 71,4 kroner pr pakke i forsendelse – noe som ikke nødvendigvis er så mye. Selvsagt har jeg nå ikke tatt med den totale fraktkostnaden, men om vi setter den til 200 kroner, så blir regnestykket 1628,40 for hele pakken inn til Norge, og da har du faktisk tilsammen 628,40 å betale frakta med, om du deler pakken i fem.

  Går man høyere opp i pris, så koster det så klart mindre i frakt i forhold til hva man får, men jeg tror du skal nærme deg summer på 3-4000+ før det faktisk lønner seg å handle klær inn til Norge med toll og avgifter.

 8. Du går ut fra:
  Varer, 1000 kr
  Frakt, 200 kr
  Avgifter, 428.40 kr

  Sett at du deler opp dette i fem bestillinger. Hvordan beregnes frakten for hver bestilling? Enkelte steder vil den være fast, slik at det koster 200 kr per forsendelse uansett. Da ender du opp med

  Varer, 1000 kr
  Frakt, 1000 kr

  Oftere kan det hende at du kan slippe unna med å betale litt mindre frakt pr forsendelse fordi vekta er mindre. La oss si at du betaler bare 150 kr pr forsendelse. Da blir det plutselig

  Varer, 1000 kr
  Frakt, 750 kr

  Fremdeles er vi innafor der hvor det lønner seg å kjøpe alt på en gang.

  Thinkgeek er omtrent her. Ei t-skjorte koster omtrent 15 dollar, frakt til Norge begynner på 30 dollar og øker litt med vekta.

  Andre steder, som for eksempel tshirthell, har billigere frakt. Da lønner det seg, som du sier, å stykke opp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *