Å investere på Island

Islandske kroner har mistet halvparten av sin verdi, og det er umulig å selge eiendom på øya. Samtidig er den en reell fare for at noe av det samme skjer her hjemme også, såvidt jeg har forstått, om enn i noe mindre skala.

Nå er ikke jeg noen dyktig finansøkonom, men… vil det ikke med stor sannsynlighet lønne seg kraftig for en utenlandsk (norsk) investor å kjøpe islandsk eiendom akkurat nå? Islandske kroner ligger lavt, jeg er fristet til å si altfor lavt, islandsk eiendom er billig fordi det ikke er noen etterspørsel, norske kroner har ikke krakket og er stadig like kjøpskraftige.

Min spådom er at den islandske økonomien vil bevege seg mot normalen på mellomlang sikt. Med andre ord: Hvis man kjøper islandske hus med norske kroner i dag, leier dem ut i mellomtida og selger dem igjen seinere, vil man gå i skikkelig pluss.

Enda større fortjeneste vil man oppleve dersom man er så heldig at norsk økonomi grøfter mens man sitter på verdier på Island.

I den store sammenhengen er det jo både lite og ubetydelig om jeg tar opp lån og gjør meg rik på den islandske floppen, men det går jo an å skru opp skalaen også. Bør Norge kjøpe Island?

21 kommentarer

Bloggurat