Dagbladet i dag…

I dag måtte jeg faktisk kjøpe Dagbladet. Foran på avisen stod det noe jeg alleredet visste, avisen bekrefter nemlig noe jeg og mange med meg har hatt en uskreven viten om i årevis. Nemlig at A-mennesker irriterer seg over B-menneskers livsstil og dette til tross for at samfunnet er tilrettelagt for A-menneskene. Hvem har vel ikke opplevd at noen klager på høy lyd fra TV’n til tross for at klokka ikke er mer enn halv elleve på fredagskveld? Eller kjeft fra naboen fordi en kommer kjørende hjem med bil eller moped sent på kvelden? Eller som jeg en gang opplevde, blir kalt for taterpakk av husverten fordi mitt tidspunkt for å gå ut av huset ikke var forenelig med hennes synspunkter for god oppførsel.

I avisen kan en lese at så mye som en tredjedel av befolkningen er B-mennesker og at det finnes et forbund, som kalles B-samfunnet, som arbeider for B-menneskenes interesser. Interesser som større fleksibilitet i arbeidstiden og større toleranse ovenfor oss som vet å våke. :o)

“Natten er en ny dag for den som vet å våke”

6 kommentarer

Tid

Jeg syns at man skal få lov til å bruke tiden sin på noe man har lyst til fra tid til annen. Gjør man kun fornuftige ting 24/7 så er det lett å lure på hva det er godt for. Er greit å verdsette tiden man har før enn sløser det på alt for mange “fornuftige” ting. Jeg lurer faktisk på hvordan jeg kommer til å se tilbake på livet mitt når jeg er eldre. Er det ikke fornuftig å ta seg tid til seg selv?

I en av mine favorittbøker “le petit prince” (på fransk) treffer hovedpersonen en man som selger små tabletter som tilfredstiller en persons behov for vann, noe som også fører til at man går mindre på do. Selgeren mener at man får da minst en halv time mer ut av dagen, som enn kan bruke på mer fornuftige ting. Men da sier hovedpersonen at om han fikk en halvtime ekstra ut av dagen sin så hadde han brukt de 30 minuttene til å gå sakte mot en fontaine og drikke det kalde kildevannet.

Ingen kommentarer

Finanskrisa

Finanskrise meg her og finanskrise meg der..

Snodig hvordan folk syter og bekymrer seg for dette… Nå har vi syv år bak oss med historisk lav rente og historisk høy vekst. Ikke så rart kanskje, en behøver ikke å være siviløkonom for å skjønne at lav rente gir vekst, men det jeg vil frem til er følgende.

Nå har vi som sagt hatt god økonomi i noen år. Og god økonomi kan brukes til hva man vil, en kan f.eks betale ned lån på bolig, bil, båt eller forbruk og dermed stille sterkere i fremtiden. Men hva har så folk brukt disse pengene på? Jo de har pusset opp bolig, eller pusset opp flere boliger. De har kjøpt seg S.U.V, eller båt, eller flatskjerm, eller spa, eller en utleieleilighet. De har kjøpt aksjer, ferier og leilighet til barna. Og nå… Etter historisk god økonomi så innser de at de har driti seg ut og brukt pengene på unyttige ting. De innser at de har vært med på å pushe prisnivået i landet her og møter fremtiden svakere enn før.. Og til de av dere “jappepakk” som til og med er kristne, så vil jeg minne om følgende bibelsitat: “Etter de syv gode år, kommer de syv dårlige”.

Vel folkens. Jeg har bare en ting å si til dere. Slik en reder ligger man.. Dere har fått deres sjanse og dere er selv ansvarlige for egen situasjon. Kos dere med høy rente, arbeidsledighet og konkurssalg av bolig. Historisk sett er det ca 15 år til neste rentefest. Takk for meg. :o)

Ingen kommentarer

om å drukne i en filmscene

Det er nesten så jeg har lyst til å rive ut de blodige innvollene mine og kunne oppleve å holde dem framfor meg, se dem i mine hender. Trykke inn hodeskallen og mose hjernebarken med mine bare fingre. Hive meg uttafor et stup og se bakken fare mot meg i 200km/t uten å vike blikket et millisekund.

Jeg så deUSYNLIGE på kino her om dagen, og sjeldent gjør en scene fra en film et så stort inntrykk. Da han satt der oppå galleriet og spilte kirkeorgel rett fra hjertet, rett fra levra, et voldsomt og vakkert musikalsk uttrykk, et eneste stort crescendo av følelser, et så fantastisk øyeblikk… Jeg har ikke ord. Hadde jeg ikke sett den sammen med folk i en kinosal hadde jeg sikkert begynt å grine. Og jeg griner ikke av filmer.

Og det river i meg, for jeg vet at hvis jeg bare bruker lang nok tid på det, så kan antakeligvis jeg også klare å spille på den måten, jeg har grunnlaget, om enn på piano, men det er de samme reglene som ligger i bunnen, og pianoet kan være like mektig på sin måte. Men det gjør jeg ikke. Jeg bruker ikke tid på det. Jeg har ikke tilgang, jeg har ikke instrumentet, jeg har ikke tid, jeg har ikke tålmodighet.

Jeg har bare følelsene. Og drømmen. Og minnet om den fantastiske scena som jeg for alltid kommer til å huske. Erik Poppe er tilgitt både for de siste sekundene og for å overlappe seg sjøl litt for mye. Bare gi meg den scena igjen. Så kan jeg dø lykkelig.

4 kommentarer

Nøkkelen til effektivitet

Ifølge Maslovs Behovspyramide så må visse grunnbehov være dekket før individet kan selvrealisere seg selv. Jeg har nå insett alvoret og tatt skrittet for å dekke mine grunnbehov for å få mer tid og fokus på studier og skole fremfor bekymringer og annet tull.

Grunnmuren i pyramiden er selvfølgelig de fysiske behovene som luft, vann, mat, varme og søvn. Disse behovene var naturlig nok dekket fra før, men med noen begrensinger innen kosthold. På en skala fra en til ti på kosthold så lå jeg nok på en treer, og det er for dårlig. Neste steg på pyramiden er behovet for sikkerhet og det innebærer i hovedsak stabilitet og rutine. Her ligger jeg nok på en firer eller femmer med rom for forbedring. Det tredje steget i pyramiden er kjærlighet, og med det mener jeg vårt behov for tilhørighet og vårt behov for å bli likt av andre. Med mine gode venner og flotte familie så ligger jeg bra ann her, og må holde fokus på å ivareta det jeg har. Nest øverste steg i pyramiden er selvfølelse som igjen kan deles i to punkter, selvfølelsen en har etter å oppnå resultater og egne målsetninger, og selvfølelsen en får utifra utenforståendes tilbakemeldinger og annen feedback. Toppen av pyriamiden er da selvrealisering som vil være svært mye lettere å oppnå dersom den hviler på en velbygget pyramide.

Pyramiden kan igjen deles opp i tre vitale områder: helse, velferd og kjærlighet. For hvert område bør en gi seg selv en poengsum på en skala fra en til ti og deretter sørge for å forbedre denne poengsummen. Dersom en alleredet har en tier, så må en ha fokus på å ivareta denne. For min egen del vurderer jeg en treer i helse, en tier i velferd og en syver i kjærlighet. Altså en samlet poengsum på tyve poeng.

Så hva ligger under de forskjellige punktene? Helse er i hovedsak trening og kosthold. Velferd er bosituasjon, luksusartikler, økonomi og utdannelse. Kjærlighet er venner, familie og eventuell kjæreste. Når en vurderer sin situasjon så er det en dynamisk og individuell vurdering. En person kan ha en tier i velferd pga at vedkommende har bil, mens en annen person kan ha en tier i velferd uten bil. Det er et spørsmål om egne behov og ønsker.

Så hvordan kom jeg frem til mine vurderinger? Innen helse så trener jeg altfor lite og spiser altfor dårlig i forhold til hvordan jeg syns jeg bør ha det. Her må jeg ha fokus mot å forbedre poengsummen. Innen velferd så har jeg alt jeg trenger: En bra bil, en super leilighet, verdens beste hund, motorsykkel, kjøleskap, sofa og TV. Altså ingen ting jeg mangler her… Innen kjærlighet har jeg gode venner og fin familie, her trengs som sagt kun vedlikehold.

For å forbedre og ivareta mine poengsummer har jeg tenkt til å dele inn ukedagene så de forskjellige dagene har fokus på hver sin gruppe. Ved å slå sammen noen grupper kan jeg gjøre alt mer effektivt. Mandag er fokus på trening (helse) og venner (kjærlighet) ved at jeg drar på klatreverket og klatrer. Trening og venner kan fint kombineres. Det samme gjelder onsdagene da vi er en gjeng som går opp Wyllerløypa. Tirsdager og torsdager er tid for velferd med hjemmekvelder. Da kan jeg bruke tiden til å slappe av foran sofaen, rydde og vaske hjemme om det er behov for det, eller organisere livet og øvrige oppgaver. Helgene skal være mest mulig dynamiske, nemlig at jeg kan endre fokuset etter behov. Men sjansen er stor for at det blir fokus på kjærlighet (familie, venner og festing eller klatring og fjellturer), eller helse.

6 kommentarer

Bloggurat