Min grenseløse beundring for trøndere

Oppdatering (22. september): Jeg tapte et veddemål mot Esquil, hvor innsatsen var et blogginnlegg. Dette ble resultatet. Vi har blitt enige om å aldri nevne det igjen. Jeg håper han fikk mye skadefryd ut av det.

Molde fotballklubb gjør det bra i år. Og i e jo derfra, i e født i Midtmøre*. Folk tror derfor uten videre at jeg vil at Molde skal vinne Tippeligaen. Da Molde vant 8-1 i helga, fikk jeg for eksempel kommentaren ‘Nå skal vel du gå og glise hele uka’,  og det tok jo en halvtime å utrede hva fyren snakket om.

For å gjøre det soleklart: NEI, jeg vil ikke at Molde skal vinne. Da vil jeg heller at Molde rykker ned i adeccosumpa. For oppe på toppen ligger mitt elskede Rosenborg, og ingen skal få rokke ved det.

Det startet da jeg som liten gutt så Tande-P på TV. Den lune, runde mannen med den vakre dialekten holdt meg klistret til skjermen hver kveld. Deretter kom Tore Strømøy. Jeg har ennå mine hjemmelagde Tore På Sporet-postere, jeg klipte ut bilder av ham fra Se og Hør som pappa kopierte opp til posterstørrelse for meg. Jeg lå der kveld etter kveld i senga og så på Tore, og kom kanskje borti meg selv i blant, slik gutter gjerne eksperimenterer i ung alder.

Jeg har nok hatt mine lykkeligste stunder i livet på DDE-konserter, mens Bjarne Brøndbo står i bar overkropp rett foran meg, folk kaster øl og alle er lykkelige. Jeg har sikkert spilt ‘Rompa mi’ ti tusen ganger. Det er en fryktelig undervurdert sang. Det er jo rompe som er kultur.

Rompa mi – Du e så glad i rompa mi
Det einaste du e interessert i – e rompa mi

‘Rompa mi’ er en hyllest til den menneskelige anatomien, et beskjedent forsøk på å minne oss om å ikke distansere oss for langt fra naturen. Vi skal ikke snobbe bort våre røtter, vi skal ikke meske oss med opera, ballett og klassisk musikk mens vi glemmer at vi har en pulserende, levende endetarmsåpning.

Æ snakka kunst og litteratur
Du sa: Det e rompa di som e kultur

I tillegg hadde jeg naturligvis min Trond Giske-periode, som alle unge menn har. Min mor sydde Trond Giske-dokke til meg i naturtro størrelse. Jeg ville ha den stoppet med brysthår fra Bjarne Håkon Hanssen, men vi fikk aldri svar på det brevet, så hun stoppet Giskedokken med barneklærne mine.

Og deretter var det Steffen Iversen som var helten, den høye, lyse, kompromissløse spissen. Når Steffen stiger til værs som en stolt ørn, med en pris snus under leppa, jeg bare sier det. Du blir ikke mer mann enn det.

Jeg elsker trøndere! Takk for at dere finnes!

Og når Rosenborg sender Molde gråtende ut av cupen i helga, vil jeg ha gratulasjoner, ikke kondolanser.

(*) Noen kaller Midtmøre for Romsdal,  og oss midtmøringer for romsdalinger. Men vi har Nordmøre nord for oss, og Sunnmøre sør for oss, det sier seg selv at vi er midtmøringer.

10 kommentarer til «Min grenseløse beundring for trøndere»

 1. Bra Thomas! Eg liker forsøket ditt på aksept blandt sunnmøringer (ingen bryr seg vel om nordmøringane..?)! Du kan bli ein bra midtmøring! :)

 2. Jeg prøver å tyde innlegget ditt… Jeg håper egentlig at det er tøys. Nå kjenner jeg ikke din skrivestil så jeg må vel lære din skrivestil før jeg dømmer. Men Rosenborg, DDE, Tore Strømøy etc… nei, røske meg i barten altså :-)

  Ønsker denne midtmøringen er fortreffelig helg :-)

 3. Med fasit i hende er det kanskje på sin plass med et kondolerer.

  Men de bartebefengte gjorde en god figur, det skal de ha. I første omgang registrerte jeg at de var på motsatt banehalvdel opptil flere ganger.

  Det viktigste er å delta.

 4. Din beundring for trøndere skyldes KUN at du har dem på et par hundre kilometers avstand.

  Etter å ha bodd i flere år sammen med disse underlige menneskene, har jeg utviklet et langt mer ambivalent og sammensatt bilde av dem. Trøndere er trivelige, bartebefengte mennesker som liker å prate fort og utydelig, gjerne med folk de ikke kjenner, og som drikker kaffen svart, eller med nåt´i´n, sjø. Trøndere er også stup dritings, harry folk uten musikksmak, manerer eller talent når det gjelder å stå i taxikø på vei hjem fra byen. Så alt i alt kommer de vel ut av det på plussiden for min del også.

 5. Astrid: Nu, jeg veit om en trønder som bor i faretruende nærhet, dessverre.

  Dette blogginnlegget var nemlig resultatet av et tapt veddemål. Esquil skal ha kred for å fylle bloggen min med innhold, men … «Midtmøring»? Det gjorde i alle fall godt at Molde vant kampen 5-0.

 6. Da blei det, etter god hjelp fra en hissig trønder, cupfinale på dere i år også. Jeg trur jeg så den forrige sammen med deg på Skillebekk, i år får du jaggu komme deg til Ullevaal.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *