6 ting som bråker

Lyd kan være fryktelig høyt, og jeg har på en måte blitt vant til det. Vekkerklokka ringer aldri høyt nok, ørene piper etter jeg har vært på konsert. Av og til bruker jeg ørepropper på konsert, men jeg sover alltid uten.

Foreldre og lærere har i mange år snakka om selektiv hørsel, at jeg later som ingenting hvis jeg ikke har lyst til å høre. Sjøl er jeg ikke helt med på disse tonene, og mener at jeg hørselen er ganske god, men at det skal litt til å få oppmerksomheten min. Har du først fått oppmerksomheten min, er det derimot like vanskelig å bli kvitt den.

Jeg håper den siste nyanskaffelsen er verdig min underbevissthets oppmerksomhet. Om den holder det den lover, vil jeg komme meg opp om morgenen, men kanskje få et annet problem. 8 timer eksponering for 90 db er nemlig like skadelig for hørselen som 4 timer på 95 dB, 2 timer på 100 dB, 1 time på 105 dB, en halvtime på 110 dB og 15 minutter på 115 dB.

Ting som bråker:

6. Normal stemme, 50 dB
5. Høy trafikkstøy, 80 dB
4. Arbeidsmiljøet på serveringssteder (maksgrenser), 90 dB konstant og 100 dB i toppene
3. Boring i betong, 100 dB
2. Arbeidslivets grense for krav om hørselsvern, 110 dB
1. Den nye vekkerklokka mi, opptil 113 dB