Trøtt og sliten?

Når man opptrer i i en lovgivende forsamling, må man passe på hva man sier. For eksempel vil det være uhøflig å anklage noen for å være full. I England bruker man visstnok heller eufemismen «tired and emotional».

Bilde av en banan

Bananer gjør deg trøtt og sliten. Foto: Jason Gulledge (CC BY)

På jakt etter en god norsk oversettelse prøvde jeg å leite etter frasen «trøtt og sliten». Den første siden med treff i min favorittsøkemotor er preget av treff hvor folk sliter såpass med at de er trøtte og slitne, at de lurer på om de er syke. (Jakten førte for øvrig ikke fram – er det noen som har en god oversettelse?)

Banan mot trøtthet?

På en god side 2 kom jeg derimot over en noe uheldig Camilla Pihl, som anbefaler en hudkrem hvis du er trøtt og sliten. Selv ville jeg nok gått for en banan.

Da hadde jeg nok gjort meg selv en bjørnetjeneste, for bananer skal visstnok hjelpe deg å få sove. Jeg skulle med andre ord ha fått med meg dette før jeg prøvde å legge meg i natt, da jeg verken har vært trøtt eller sliten. Ikke før nå, i alle fall.

Huskeliste

Er du trøtt og sliten, og det ikke skyldes sykdom, husk:

 • Mat til frokost
 • Banan til kvelds’

4 kommentarer til «Trøtt og sliten?»

 1. Jeg ville foreslått en mer bokstavelig norsk oversettelse, altså trøtt og emosjonell/følsom. Men i norske rettsaker (de jeg har bevitnet i alle fall) beskrives russituasjoner heller svært detaljert. («Jeg hadde drukket cirka 17 øl, tatt to tabletter og var veldig full.»)

  Hei! «Ikke ved sine fulle fem»! Det er et fint uttrykk!

 2. Skjønner ikke helt hvor jeg fikk det med rettssak fraq. Lovgivende forsamling. Ja, ja.

  Men media snakker vel om politikere som har vært «beruset», endatil «svært beruset»? Tror det.

  Tror ikke bananer hjelper i det tilfellet heller, forøvrig. Eller hudkrem.

 3. Å ikke «være ved sine fulle fem» er et veldig godt og tradisjonsrikt uttrykk. Likevel må jeg si at «salongsliten» vokser på meg for hver dag som går. Det er både lekent og entydig, samtidig som det er enkelt å huske.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *