Hva skal man gjøre hvis pengene ikke strekker til? Hva gjør du når du må velge mellom å kjøpe brød og å kjøpe melk? Hva bør du gjøre hvis pengene fra Lånekassa forsvinner litt for fort? Hva gjør man hvis man prioriterer studier over egen velferd? Sett opp et budsjett.
Adresseavisen syntes i 2003 det var rart at så få studenter setter opp personlig budsjett (bare en femdel tar seg bryet), og påpeker at siden halvparten av landets studenter bruker opp hele utbetalingen fra Lånekassen før neste utbetaling kommer burde kanskje flere sette opp budsjett. Artikkelen i Adresseavisen kan du lese her. Jeg ønsker å takke Adresseavisen for denne anbefalingen. Etter at jeg fulgte rådet og satte opp et budsjett, har jeg hatt mye lettere for å ikke bruke opp pengene mine så fort.
Jeg er en 21 år gammel student i Oslo. Jeg har valgt å ikke jobbe, fordi jeg mener at en eventuell deltidsjobb vil gå ut over studiene. Dette medfører at jeg har et månedlig budsjett på 6000 kroner. Disse pengene er i all hovedsak lånt, og må betales tilbake med renter.
Leiligheten min er etter egen mening ganske bra, jeg bor i et kollektiv sammen med seks andre, på 150 kvadratmeter. Husleie, strøm og internettilknytning koster meg rundt 3000 kroner i måneden. Jeg bruker rundt 500 kroner i måneden på kollektivtransport, og rundt 500 kroner i måneden på telefon. Kostnadene jeg hittil har nevnt regner jeg som ugjenkallelige, det vil si at det ikke er et alternativ å sette av mindre penger til dette. Jeg vurderer ikke engang å slutte å betale husleie, for eksempel. Ei heller er det et alternativ å redusere den mobiliteten jeg disponerer i dag ved et T-banekort. Hvis det blir sånn at studenter ikke har råd til å betale for T-banen, er det virkelig på tide at noen andre enn meg sjøl griper inn. Hvor mye skal jeg så bruke på mat? Statens Institutt for Forbruksforskning anbefaler meg (mann, 20-50 år) et matbudsjett på 1990 kroner i måneden.
For å summere opp så langt: Lån: 6000 kroner. Husleie, strøm, internett, t-banekort, telefon og mat: 5990 kroner. Jeg sitter igjen med 10 kroner i måneden som jeg omhyggelig må plassere på en rekke poster: Klær og sko, helse og hygiene, lek og fritid, andre dagligvarer, husholdningsartikler, møbler, mv.
Jeg prøver å sette av penger (altså spare 10 kr/mnd) til å kjøpe meg en ny bukse, men sparekontoen ryker hver gang jeg må kjøpe ny tannkrem, barberhøvel, sjampo eller deodorant.
Et månedlig matbudsjett på 1990 kroner tilsvarer 66 kroner pr. dag. Dessverre har jeg lagt til meg noen få kostbare uvaner jeg sliter med å bli kvitt. Disse uvanene må jeg selvfølgelig også trekke fra matbudsjettet, i og med at de andre kostnadene i budsjettet ligger nokså fast. Disse uvanene er i ferd med å ødelegge hele kostholdet mitt. Jeg går nemlig ut og drikker en øl hver fredag, og jeg røyker rundt 10 sigaretter i løpet av en dag. Ølen på studentpubene er heldigvis ganske billig, det koster ikke mer enn 30 kroner. Det betyr at etter at jeg har trukket ølen fra fredagens matbudsjett, kan jeg prise meg lykkelig over å kunne ha hele 36 kroner som jeg bare skal bruke på frokost, lunsj, middag og kveldsmat. (Ved andre gangs gjennomlesning ser jeg at jeg har glemt å trekke fra pengene jeg bruker på røyk også. Med utgangspunkt i at 20 sigaretter koster 70 kroner, vil jeg hver dag ha 31 kroner å bruke på annen mat, og fredager er budsjettet redusert til 1 krone.)
Takk, Adresseavisen! Jeg skjønner ikke at jeg klarte meg før jeg satte opp dette budsjettet. Nå som det endelig er på plass kan jeg vite med sikkerhet at pengene rekker helt til neste utbetaling. Jeg ante ikke at jeg var så bortskjemt, og tar meg sjøl godt i nakken.