Tjenester som rangerer blogger

Robert Kolner, Nikolai Kristiansen, Anders Baggethun og undertegnede studerer informatikk ved Universitetet i Oslo, og tar i vår emnet Design av interaktive nettsteder. Dette blogginnlegget er del av en serie om redesignet av Sonitus.

På den engelskspråklige delen av Internett fungerer nettsteder som Digg og Reddit som den typen «forsider for Internett» vi er ute etter å lage. Blant nettsteder som er dyktige på å sortere brukergenerert innhold, men som ikke aggregerer blogginnlegg, har vi i gruppa snakket om Stack Overflow som en mulig inspirasjonskilde.

På den norskspråklige delen av Internett har det vært en rekke forsøk på å lage «Digg-kloner» eller lignende tjenester. Noen eksempler er Bloggrevyen, Sonitus, Blopp, Kudos, Blogglisten, Bloggurat, Norske Blogger og Bloggpuls.

Kort om norskspråklige beslektede tjenester

Bloggrevyen var en aggregator man kunne pinge (sende en pingback) for å få den til å inkludere et blogginnlegg. Nettstedet ble drevet av firmaet som også driver blogg.no, og ble lagt ned omtrent på det tidspunktet hvor såkalte rosablogger begynte å bli populære – muligens fordi det ble mye «støy» mellom de gode innleggene.

Sonitus var en redaksjonell tjeneste hvor en redaksjon byttet på å skumme gjennom et høyt antall feed, for deretter å plukke ut et relativt lite antall «anbefalte poster». Disse anbefalte innleggene ble så presentert i en ny feed. Innfallsvinkelen var «vi leser de dårlige innleggene, så du slipper». Tjenesten ble lagt ned i 2011 på grunn av for mye manuelt arbeid.

Blopp og Kudos var norske digg-kloner, hvor registrerte brukere kunne legge inn lenker. Disse lenkene kunne publikum stemme på, slik at de mest populære lenkene ble rangert over mindre populære lenker. Kudos ble drevet av ITavisen, og ble lagt ned i 2009 fordi det ble for arbeidskrevende å moderere nettstedet for «hjernedøde «morsomheter» og puppe-videoer». Blopp har fjernet stemmefunksjonaliteten, og fungerer i dag som en ren aggregator.

Blogglisten og Bloggurat rangerer blogger på grunnlag av antall visninger. I tillegg rangerer Blogglisten blogger på grunnlag av antall delinger på Facebook, og Bloggurat på grunnlag av andre blogger som lenker til den enkelte bloggen. Bloggurat virker ganske «død», mens Blogglisten, som drives av Nettavisen, ser ut til å være nokså oppegående og må anses som en direkte konkurrent til nettstedet vi vil lage.

Norske Blogger er en tjeneste hvor registrerte brukere kan legge inn ett og ett blogginnlegg. Registrerte brukere kan også stemme på innlegg. Nettstedet virker ganske nokså inaktivt, hvor den mest aktive brukeren ser ut til å ha lagt igjen 3 stemmer totalt.

Bloggpuls var en klone av Sonitus, hvor flere redaksjoner plukket anbefalte innlegg fra en stor mengde feeds. Den største forskjellen fra Sonitus var at de anbefalte innleggene var fordelt på flere kategorier, og at nettstedet også publiserte egenskrevet, redaksjonelt innhold. Nettstedet la ned etter et halvt års drift på grunn av uenigheter blant initiativtagerne.

Flere av tjenestene nevnt over kan vanskelig analyseres grundig, rett og slett fordi de ikke lenger er tilgjengelige. Jeg har gjort en uttømmende innholdsopptelling av det nettstedet som jeg anser som sterkeste konkurrent i det norskspråklige segmentet av markedet, nemlig Blogglisten. Jeg har også gått gjennom nettstedet vi setter oss fore å redesigne, Sonitus, selv om dette virker nokså vingeklippet etter å ha ligget brakk i over et halvt år. Disse opptellingene kan du lese mer om i min innholdsanalyse av Blogglisten og Sonitus.

Vil du lese mer? Dette innlegget er del av en serie om redesignet av Sonitus.