17. mai-feiring for den subtile nordmann

Det er snart klart for nasjonaldagen, og  tiden er kommet for å feire kongeriket Norge nok en gang. Landet vi elsker, eller i det minste liker svært godt. Det er den ene dagen nordmenn får være patriotiske, og det er okei. Helt okei.

Er du derimot glad i Norge, men ønsker å skjule det litt, har jeg noen tips til deg. Det er ikke nødvendig å rope tre ganger hurra for Norge på toppen av lungene dine — litt hvisking i gangene er helt okei det, og. Helt okei. Du får herved servert den subtile 17. mai-guiden 2013.

  • 17. mai-sokker. Gjør som George Bush den eldre, og bruk stripete sokker i rødt, blått og hvitt. Eventuelt én rød og den andre blå, kombinert med hvite legger. Du støtter landet, men på en subtil måte. Hjemmesydd bunad fra innlands-Norge? Framtiden ligger i sokkevalget, tro meg.
  • Champagnefrokost? Det er vel litt i overkant, er det ikke? Litt Gammel Dansk i kaffen er derimot innafor.
  • En tversoversløyfe, selvfølgelig må du ha en tversoversløyfe. Du kan i midlertid se på det mer humoristisk, og lage deg en hjemmelaget sløyfe i perleformat. Fargene kan enkelt byttes ut med rødt, hvitt og blått. I humorens navn har du lov til å slå på stortromma.
  • For å avbalansere kongefamiliens vinking på slottsbalkongen, kan du tidvis svitsje innom filmer som The Queen og (hvorfor ikke?) Game of Thrones for en objektiv kongelig dag.
  • Ingenting sier subtil som en 17. mai-klokke. Feirer jeg ikke dagen, sier du? Jeg har jo på meg en klokke med reim i de norske fargene, hva mer vil du ha av meg?!

Til slutt

Spis pølser og vafler, og nynn noen forsiktige strofer av «Ja, vi elsker». Og pass på å bytte ut elsker med liker svært godt.