Trøtt og sliten?

Når man opptrer i i en lovgivende forsamling, må man passe på hva man sier. For eksempel vil det være uhøflig å anklage noen for å være full. I England bruker man visstnok heller eufemismen «tired and emotional».

Bilde av en banan

Bananer gjør deg trøtt og sliten. Foto: Jason Gulledge (CC BY)

På jakt etter en god norsk oversettelse prøvde jeg å leite etter frasen «trøtt og sliten». Den første siden med treff i min favorittsøkemotor er preget av treff hvor folk sliter såpass med at de er trøtte og slitne, at de lurer på om de er syke. (Jakten førte for øvrig ikke fram – er det noen som har en god oversettelse?)

Banan mot trøtthet?

På en god side 2 kom jeg derimot over en noe uheldig Camilla Pihl, som anbefaler en hudkrem hvis du er trøtt og sliten. Selv ville jeg nok gått for en banan.

Da hadde jeg nok gjort meg selv en bjørnetjeneste, for bananer skal visstnok hjelpe deg å få sove. Jeg skulle med andre ord ha fått med meg dette før jeg prøvde å legge meg i natt, da jeg verken har vært trøtt eller sliten. Ikke før nå, i alle fall.

Huskeliste

Er du trøtt og sliten, og det ikke skyldes sykdom, husk:

  • Mat til frokost
  • Banan til kvelds’

Søvngjenger

Jeg er ganske sikker på at jeg la meg i senga ved siden av samboeren min i går kveld. Jeg er ikke helt sikker på hva som skjedde i løpet av natta, men det første jeg husker er at jeg våkna på sofaen, komplett med dyne, pute og lyset på, idet en vennlig kjæreste tok farvel før hun dro på jobb. Klokka var utpå ettermiddagen en gang, jeg aner ikke hvor telefonen min er og jeg skulle sikkert vært et sted og gjort et eller annet jeg har glemt.

Tror jaggu jeg har gått i søvne i natt, gitt.

Kanskje like greit at jeg ikke kom meg ut av døra i dag, jeg får ikke til noe av det jeg prøver på likevel. Jeg prøvde å lage mat, men endte med å spise nudler. Jeg prøvde å kle på meg, men endte opp i joggebukse og hettegenser. Jeg prøvde å fikse et program jeg skreiv i går, men endte med å brekke koden.

Hvorfor i alle dager lager de sånne møkkadager? Nå skal jeg prøve å lage meg toddy — håper det ikke blir te.

Etterpå gleder jeg meg til samboeren blir ferdig på jobb og kan fortelle meg hva jeg har drevet med.

Oppdatering: En vennlig sjel sendte meg pupper og kattunger for å få meg i bedre humør. Det virket definitivt ikke mot sin hensikt. (Takk, R!)