Gratis kollektivtransport

Hvorfor skal kollektivtransport koste penger?

Det er til alles beste at kollektivtransport er gratis. Argumenter mot at ting skal være gratis kan for eksempel være at det vil føre til overforbruk, eller at det ikke vil lønne seg finansielt. Persontransport innen en by kan vel vanskelig overforbrukes? Ville du dratt oftere til Sinsen hvis du kunne dratt dit med gratis kollektivtransport? En privat bedrift ville sjølsagt gått raskt konkurs dersom den tilbød gratis kollektivtrafikk. Staten må derfor gripe inn. Den går ikke konkurs.

Hva så med bilistene? For det første: Det å kjøre bil er ikke en rettighet. Dersom alle (i betydningen «alle» – dvs bokstavelig talt) skulle kjørt bil hver dag ville vi ikke ha vært i stand til å leve særlig lenge. Uansvarlige mennesker (bilkjørere) bør stilles til ansvar ved at de må finansiere ikke bare sin egen, men også andre (ansvarlige) menneskers framferd. Avgiftene på bilisme er for små og burde øremerkes kollektivtrafikk.

Gratis kollektivtrafikk vil føre til at færre kjører bil, og vi vil dermed senke CO2-utslippene våre. Det trenger vi å gjøre.

Kommer ikke dette til å koste jævlig mye penger, da? Det er jo ikke plass til alle sammen på trikken? Altså, hvis vi hadde tatt alle pengene som vi i 2005 brukte på biler – du og jeg og tanta til naboen – og heller brukt dem på kollektivtransport, da hadde vi fått et rimelig greit kollektivtilbud. Faktisk burde vi nesten spart litt ved å hente inn stordriftsfordeler.

Forslag nr 2: Totalforbud mot biler. Dispensasjon kan gis til personer som ikke bor i bymessige omgivelser. (Er Stavern en by?)

Forslag nr 1 kom ikke fra meg personlig, men fra SV.

Slutt å kjøre bil!

11 kommentarer til «Gratis kollektivtransport»

 1. Når du (SV) foreslår at bilistar burde finanisere kollektivtrafikken så tenker du ikkje på forskjellen mellom by og bygd. Eg måtte venta ganske lenge (les: for alltid) dersom eg skulle tatt buss til sentrum i Sykkylven, samme kor gjerne eg ville. Dette av den simple grunn at der er omtrent to bussruter som dekker heile bygda, og dette innkluderer da ikkje områder som er i «gangavstand» til sentrum. Tenk på dei små gamle damene som da ikkje kan skravle med buss-sjåføren om dei nye gardinene ho Jørdis har kjøpte seg, og kven som har brutt lårhalsen i dag…

 2. For det første vil kollektivtilbudet bli bedre om man ikke kjører bil. For det andre har du helt rett i at det er litt sært å velge å bu oppå ein plass der som ingen kunne tru at nokon kunne bu, men slik er det nå engang.

 3. Det er den norske folkesjela det! Kven ellers legg ut med det mål at dei vil bygga ein gard, bryta han or fjell og ur, hente mat og vatn over fjorden, og elles demonstrere eksepsjonelt store evner for staheit og vansklegheite? Spesielt når ein lager ting om slike ting som «Uren-luren-himmelturen, Steinrøys steinrøys, Svelt-i-hel». Folk er gale…

 4. Det melder seg fler problemer, men jeg trekker frem ett spesiellt…

  «Jeg vil dra på hytta. Hytta ligger i Bondal, en liten grend ovenfor Tuddal i Telemark. Det går ikke buss dit. HVordan kommer jeg meg på hytta?»

  Men jeg er ellers enig. Mener forøvrig at Kollevtivtrafikken burde gått hele døgnet. Redusert på natten selvfølgelig, men alle linjer burde gå hvertfall 1 gang i timen på natten og!

 5. Kanskje med et utvida kollektivtilbud det kunne gått en buss forbi Bondal en gang i uka eller.no?

  Nei, jeg må nok moderere meg litt. Hva med bilforbud i tettbygde strøk? Bil vil da defineres som personbil til personlig bruk, sånn at transportbiler o.l. fremdeles kan kjøre.

 6. Og med tettbygde strøk meinar du? Sykkylven er ei bygd med meir enn 7000 innb (altså tettbygd), men har særs manglande kollektiv-tilbud. Utviding med ein buss i veka ville ikkje vore nok, men om ein fekk etablert eit fungerande og dekkande kollektiv-alternativ vil eg kunne gå med på tildels forbud mot biltrafikk.
  Men kva med eit «amerikansk» alternativ, car-pooling. Altså at biler med meir enn ein person i får bruke eit heilt eiget felt på veien (tilsvarande taxi- og bussfeltet), og eventelt får rabatt på ferger/bruer/bomstasjoner/tuneller? Kven blir vel ikkje glad over å ikkje ha bil når ein er vitne til rush-trafikk?

 7. Da kan du kjøre fram til dit hvor det er tettbygd, så får du sykle resten av veien. Hvor langt er det fra ende til annen av det tettbygde strøket?

 8. Hvor mange bussjåfører tror du forresten man trenger til å kjøre rundt i Sykkylven sentrum for at folk som bor i Sykkylven sentrum skal kunne ha en buss i nærheten av seg minst annenhver time? Jeg innbiller meg at det ville vært billigere å lønne disse enn det er å holde Sykkylven sentrums befolkning med biler og drivstoff. Hvor mange av Sykkylvens befolkning bor forresten samla i et «sentrum»?

 9. Så du vil at folk skal miste sin mulighet til å bevege seg fritt rundt? For å gjennomføre forslaget ditt, trenger man busser som kommer når man vil! Jeg vil ha muligheten til å gjøre hva jeg vil, når jeg vil. Vil jeg dra på hytta, drar jeg på hytta. Vil jeg til et annet sted i Oslo, drar jeg dit. Går ikke bussen så sent som jeg vil dit, kjører jeg bil:-)

 10. Så, som en fortsettelse av min post, kanskje et forbud mot bil sånn fra 8-9 om morgenen, og 15-16 på ettermiddagen i ukedager kunne vært en start!

 11. Du kan forresten få lov til å kjøre elbil til hytta, Ola. Med et usannsynlig stort batteri, vel å merke. Hvorfor har vi ikke flere el-biler? Argumentet ditt om at et bilforbud (bensinforbud er kanskje bedre) vil virke innskrenkende på enkelte menneskers frihet faller lett mot argumentet om at dersom vi *ikke* innfører lignende tiltak vil det gå på helsa løs for alle sammen. Klimaproblemet er et spørsmål om liv eller død, og da blir det på en måte litt vanskelig å argumentere mot.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *