Kræsjkurs i rom og cola

Rom og cola er ikke det samme som rom og cola, altså. Her er hvordan du sørger for at den blir god.

Punkt 1. Ikke bestill «rom og cola». Når du står ved bardisken og lurer på hva du skal ha, må du ikke under noen omstendigheter finne på å slenge ut en bestilling på «rom og cola» med mindre du kjenner bartenderen og dere har snakka om dette før. Da kan du nemlig fort ende opp med noe som smaker helt for jævlig, og det er du vel strengt tatt ikke ute etter når du betaler i dyre dommer for noe som burde være godt.

Punkt 2. Ikke bestill Bacardi. Bacardi er ikke godt. Kom over det, og hold deg unna det. Hold deg til god sprit i stedet. Jeg kan anbefale Captain Morgan Spiced. Hvis utestedet ikke fører merket, finner jeg et annet utested, og hvis de er tomme kan jeg ta til takke med den mørke varianten av samme pirat.

Punkt 3. Ikke bestill sitron. Lime. Ikke sitron. Jeg driter i om det skal være sånn og sånn for ellers så blir det ikke sånn og sånn. Lime smaker bedre enn sitron når det kommer til rom og cola, og ferdig med det. Min favoritt-C&C har en båt skvist i glasset, en båt skvist rundt kanten og en båt på kanten for syns skyld.

Punkt 4. Ikke drikk av sugerør. Grunnen til at limebåt nummer to skvises rundt kanten av glasset er at du skal kjenne limesmaken før du kjenner smaken av drinken. Hvis du får drinken servert med sugerør, er det sannsynligvis fordi bartenderen ikke har giddet å røre ut drinken din ordentlig. I sånne tilfeller pleier jeg å pent ta ut sugerøret, legge det på bardisken og spørre på en høflig måte om å få låne barskjea.

Punkt 5. Ikke bestill Cuba Libre. Det hjelper ikke om dette navnet er populært. Hvis du bestiller Cuba Libre, får du nemlig cubansk rom, og det vil du jo ikke ha, først og fremst fordi du heller vil ha Captain Morgan Spiced. Husker?

For å være helt ærlig veit jeg ikke om jeg hadde klart en blindtest mellom Cola og Pepsi, men jeg kan sverge på Fernet-flaska at du klarer en blindtest mellom [hvit Bacardi med dispenser-Pepsi og sitron] og [gyllen Captain og cola med dobbel lime].

Smakelig fredag!

12 kommentarer til «Kræsjkurs i rom og cola»

 1. Tusen takk for alle de flotte tipsene. Jeg skal huske på dette neste gang jeg står ved bardisken og lurer på hva jeg skal drikke. Men jeg tror kanskje jeg bare skal holde meg edru fra nå av. Det fungerer så mye bedre.

 2. Selv frekventerer jeg ikke utesteder, men punkt 5 er jo helt på jordet. ingenting galt med Havana Club. Dessuten, hvis du bestiller en Cuba Libre er du garantert å få lime (dvs om den du bestiller av følger regler og gjeldende lovverk). Det er positivt, sitron er ikke tingen – som du sier.

 3. emelie: Hva fungerer det bedre for? Noen drikker for å huske, noen drikker for å glemme. Det kan ofte lønne seg å drikke litt sjeldnere. Men aldri?

  Ivers: Du skal få lov til å foretrekke Havana Club (så lenge vi er enige om at Bacardi ikke er noe å samle på), men jeg foretrekker spiced Captain. For øvrig kan du dessverre ikke forvente å få en drink servert sånn som den skal vøre. For det første er det for mange meninger rundt hvordan den faktisk skal være, og for det andre har ikke folk peiling. Eller kanskje helst i motsatt rekkefølge.

 4. Nå drikker jeg svært sjelden sprit, men hvis jeg gjør det så er rom en av de tingene jeg liker – og cognac.

  Cæptein og cola, Cæptein og cola … ok, det går kanskje å huske det.

 5. Noe sier meg at dette ikke er stedet å tilstå, men sunn fornuft har aldri stoppet meg før, så jeg lar det stå til: I det siste har jeg bedt om å få cola light/pepsi max i R&C’en min. Dette for å slippe følelsen av at hele innsiden av munnen er belagt med skitten fløyel (nervøs sådann) av alt sukkeret. Nå skal det sies at dette kun gjelder kvelder hvor jeg likevel drikker unødvendig mange Rom og Colaer, og dessuten begynner med dem såpass sent at alt bare smaker sukkervann uansett.

 6. Sissel: Captain & Cola. Captain og cola.

  Martine: Avholdsfolk burde prøve cola med litt grenadin i. Det smaker som bamsecola. du veit de små plastflaskene som ser ut som bamser og har saft med colasmak i seg. Nam nam!

  Sonja: Lettbrus, lettmelk, lettrømme og lettmargarin, lettis, alt har 30% mindre sukker. Djevelens verk, sier jeg deg!

 7. Tilbaketråkk: Freedom of the Seas
 8. Beklager at denne kjem (veldig) seint, men eg må berre seie meg heilt einig. Rommen skal vere mørk, karamellfarga, og lukte vanilje og krydder. Captain Morgan er magisk. Kvit rom er falskt.

  Eg skal ta til meg tipsa om forberedinga, eg pleier berre å klemme ein båt i rommen, eller å legge ei skive på toppen (Cuba Libre-style).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *