Barnelærdom

Det har tikka inn noen google-søk her som jeg rett og slett ser meg nødt til å oppklare. I og med at det kan se ut som om Google i større og større grad tar seg av barneoppdragelsen, skulle jeg ønske at dere som søkte på disse tingene fikk et bedre svar på det dere lurte på, men det eneste jeg kan gjøre med det er å sørge for at dere finner noe fornuftig neste gang.

definisjonen av en mann: I utgangspunktet er en mann en voksen fyr som har utovertiss. Med utovertiss mener jeg en snabb han kan holde i og styre med når han farger snøen gul. Når det er sagt, fins det hauger av tvilstilfeller. Personlig er jeg en forkjemper for at folk skal få lov til å definere sitt eget kjønn, sånn at du er mann hvis du syns det sjøl.

søvndyssende te: Prøv kamomille eller rooibos.

roskilde 2009: Roskilde Festival er alltid bra. Jeg har skrevet endel om Roskilde Festival, spesielt interessant for andre er kanskje hvordan man best reiser til Roskilde Festival fra Oslo. 2009 var solrikt og fint, akkurat som alle de andre årene fra 2008 til 2011. Jeg håper det blir fint i 2012 også. Når dette innlegget publiseres er jeg på vei dit med danskebåten. 2009-fakta: Warm-up fra 28. juni, selve festivalen var 2.-5. juli. Billettsalget startet 1. desember. Har du ikke vært der før? Du burde prøve. Roskilde Festival er veldig, veldig fint.

hvordan lages surmelk: De begynner med vanlig H-melk som de varmebehandler litt annerledes, så lar de den stå i romtemperatur til den blir god (eller dårlig, alt ettersom hvordan du ser det …) og til slutt varmebehandler de den en gang til. Nå fikk jeg lyst på Kefir og kavring, mmm.

som man roper i skogen får man svar: Det heter ekko, og effekten skyldes at lyden treffer noe og kastes tilbake dit den kom fra.

captain morgan cuba: Nei. Captain Morgan er jamaicansk rom, og du kan ikke lage Cuba libre med Captain. Derimot kan du lage en satans god Captain og cola!

jenter som legger igjen ting etter sex: Sånne folk (det gjelder langt fra bare jenter) er som regel enten glemske eller vil være sikre på at de treffer deg igjen. Ta gjerne utgangspunkt i det siste, men det er vanlig høflighet å late som om det første er tilfelle.

hva er best hove eller roskilde?: Dette er et veldig individuelt spørsmål, tror jeg. Det fins mennesker som vil like Hove bedre, og folk som hører hjemme på Roskilde. Sjøl har jeg ikke vært på Hove, men etter hva jeg har lest og hørt, virker det som et Roskilde Light. Alt eller ingenting, liker jeg å tenke, men du bør kanskje ta denne vurderinga sjøl, heller enn å spørre noen andre?

hvordan klippe seg selv: Med ei saks eller en barbermaskin med sko, gjerne kombinert. Valgfritt (dog anbefalt) tilbehør er en kam og et par speil. Konferer gjerne med saksas egen bruksanvisning om du lurer på hvordan den virker.

Neida, jeg bare ljugde om surmelka: Surmelk er vanlig melk med ekstra melkesyrebakterier. I kulturmelk har de putta oppi bakterier fra bakteriekulturer som de dyrker, i kefir setter de opp farta på gjæringsprosessen ved å tilsette kefirkorn. Kefirkorn aner jeg ikke hva er. Den er’ke dårlig!

Smoothie hver dag

På tirsdag trodde jeg at jeg skulle dø. Ikke bokstavelig talt, heldigvis, og det var i høyeste grad sjølforskyldt etter mandagens strabasiøse kapteinkveld. Ikke at jeg angrer, heller; den kapteinen hadde venta på det et par uker.

Formildende omstendigheter til tross – i ørska, da jeg sto opp på ettermiddagen på tirsdag, svor jeg på at jeg skulle drikke smoothie hver dag. I ei hel uke.

Det er egentlig litt stas. Jeg har temt monsteret av ei smoothiemaskin, og hiver oppi ei kule is eller fire når prinsessa ser en annen vei. For smakens skyld. Med yoghurt og is blir det meste ålreit.

Selv om jeg har funnet ut at jeg liker melkeprodukter (hvem kunne gjetta det?) er jeg fremdeles ganske fersk i gamet, og kunne hatt behov for litt subjektiv synsing fra folk som ikke er meg. Hva er de beste ingrediensene å lage smoothie av?

Nå gjenstår det bare tre dager.

Kræsjkurs i rom og cola

Rom og cola er ikke det samme som rom og cola, altså. Her er hvordan du sørger for at den blir god.

Punkt 1. Ikke bestill “rom og cola”. Når du står ved bardisken og lurer på hva du skal ha, må du ikke under noen omstendigheter finne på å slenge ut en bestilling på “rom og cola” med mindre du kjenner bartenderen og dere har snakka om dette før. Da kan du nemlig fort ende opp med noe som smaker helt for jævlig, og det er du vel strengt tatt ikke ute etter når du betaler i dyre dommer for noe som burde være godt.

Punkt 2. Ikke bestill Bacardi. Bacardi er ikke godt. Kom over det, og hold deg unna det. Hold deg til god sprit i stedet. Jeg kan anbefale Captain Morgan Spiced. Hvis utestedet ikke fører merket, finner jeg et annet utested, og hvis de er tomme kan jeg ta til takke med den mørke varianten av samme pirat.

Punkt 3. Ikke bestill sitron. Lime. Ikke sitron. Jeg driter i om det skal være sånn og sånn for ellers så blir det ikke sånn og sånn. Lime smaker bedre enn sitron når det kommer til rom og cola, og ferdig med det. Min favoritt-C&C har en båt skvist i glasset, en båt skvist rundt kanten og en båt på kanten for syns skyld.

Punkt 4. Ikke drikk av sugerør. Grunnen til at limebåt nummer to skvises rundt kanten av glasset er at du skal kjenne limesmaken før du kjenner smaken av drinken. Hvis du får drinken servert med sugerør, er det sannsynligvis fordi bartenderen ikke har giddet å røre ut drinken din ordentlig. I sånne tilfeller pleier jeg å pent ta ut sugerøret, legge det på bardisken og spørre på en høflig måte om å få låne barskjea.

Punkt 5. Ikke bestill Cuba Libre. Det hjelper ikke om dette navnet er populært. Hvis du bestiller Cuba Libre, får du nemlig cubansk rom, og det vil du jo ikke ha, først og fremst fordi du heller vil ha Captain Morgan Spiced. Husker?

For å være helt ærlig veit jeg ikke om jeg hadde klart en blindtest mellom Cola og Pepsi, men jeg kan sverge på Fernet-flaska at du klarer en blindtest mellom [hvit Bacardi med dispenser-Pepsi og sitron] og [gyllen Captain og cola med dobbel lime].

Smakelig fredag!