Kjipere blogging: Lenkene som forsvant

Jeg flytta først lenkelista mi fra sidekolonna og ut på ei egen side. Da jeg slutta å bruke min egen planet som feedreader, mista jeg viktige incentiver for å passe på at den funker også, så nå ligger den ganske brakk. Samtidig har det blitt vanligere å blogge uten å presentere ei lenkeliste, så det sosiale presset for å anerkjenne andre bloggere på denne måten har også forsvunnet.

Dette gjelder kanskje ikke bare i sidekolonna, men i selve blogginnleggene også. Jeg har en sterk følelse av at vi var flinkere til å dyplenke til hverandre før, til å spinne videre på noe noen andre hadde skrevet om på egen blogg, og da lenka vi jo til de som hadde begynt å skrive om temaet. Vi hadde lenkeskikk, og snakket med hverandre i blogginnlegg og kommentarfelt.

Når jeg føler på det, kjenner jeg at det er litt annerledes nå. Jeg skriver fremdeles blogginnleggene mine til akkurat deg, du som leser dette – ja, du ja – men jeg forventer ikke at du skal svare lenger. Hvis jeg forventer at du skal svare, bruker jeg Twitter i stedet.

Blogging har blitt kjipere fordi vi ikke lenker til hverandre så ofte som før, fordi vi ikke snakker sammen så mye som før, fordi vi ikke er like sosiale som før. Hyppige lenker pleide å være et av de tingene som gjorde blogger helt annerledes å lese enn nettaviser, men nå er nettavisene blitt bedre enn oss på dette punktet.

Dette blogginnlegget er en del av serien Hvorfor blogging har blitt kjipere, som peker på noen ting jeg mener har forandret hvordan jeg forholder meg til blogging til det verre.

6 kommentarer til «Kjipere blogging: Lenkene som forsvant»

 1. Jeg har også merket det med mindre lenker, du kan se det på Technorati. Jeg tror det handler om at vi sier alle de korte tingene på Twitter og alle de lange tingene på bloggen.

  Det jeg har merket mest er at de bloggerne som ikke er på Twitter får færre og færre lesere og kommentarer, siden folk oftere venter på å få med seg det siste på Twitter.

 2. Interessant dette. Jeg begynte å blogge for litt over en mnd siden, og prøver fortsatt å forstå hvordan det hele fungerer. Jeg ble faktisk gjort obs på i d a g at et innlegg jeg skrev helt i starten har florert rundt på twitter, signert en 15-åring. Hun hadde tydeligvis ikke tatt seg bryet å linke til meg, så alle tilbakemeldingene kom til henne istedet. Jeg ble tilfeldigvis (og heldigvis) informert om dette av en observant leser. Er det altså twitter som er tingen? Hva kan man gjøre for å motvirke denne u-trenden? Det er jo strengt tatt ikke en gang lovlig å publisere andres tekster/bilder uten tillatelse fra opphaveren, og enda mindre å fremstille det som sitt eget?

 3. Oi, her har jeg visst mye på hjertet.

  Jeg fant bloggen din gjennom den selsamme 15-åringen! Da jeg leste innlegget hun hadde klippet og limt, sto adressa til bloggen din under innlegget, selv om den ikke var litt vanskelig å legge merke til og dessuten ikke klikkbar. Det så ut som om hun har prøvd å gi deg kreditt, men at hun rett og slett ikke veit hvordan man gjør det på en skikkelig måte. Når det er sagt, er jo — som du sier — klipping og liming uten tillatelse langt mindre enn god skikk.

  (Det hadde vært fair å sende henne en trackback herfra, siden hun er omtalt. Dessverre husker jeg ikke adresse til bloggen hennes. Jeg husker dog at hun holder til hos blogg.no. Så vidt jeg veit kjenner ikke den plattformen igjen trackbacks, heller…)

  Det vi kan gjøre med våre egne blogger er jo rett og slett å utvise god lenkeskikk. Om mange nok gjør det, kanskje det blir ukult å la være igjen? Om blogg.no legger over til skikkelig programvare, og den gjengse fjortisbloggeren slutter å blogge (eller bare gjemmer seg innerst i det dypet hvor VG-bloggerne bor, sånn at ingen hører fra henne igjen), da tror jeg vi er på rett spor igjen!

 4. Tja. Her tror jeg det kommer veldig ann på hvilken bloggsjanger man befinner seg i. For min sjanger (hage) og en rekke andre hobby-hjemme sjangere så tror jeg ikke twitter betyr noe. Disse damene er nå uansett ikke veldig flinke til å lenke, men det går nok mest på at de ikke veit at de burde lenke når de henviser til noe. Mange gjør det, men rett som det er så går bloggskribenten ut i fra at leseren veit hva h*n snakker om.
  Det blir jo ikke bedre av at blogspot (som er vanligst innenfor interiør/hage/hobby) ikke har noen fungerende trackback, så man ikke får med seg at andre lenker til deg.

  Jeg er enig i at vi som veit bedre har et ansvar for å være gode forbilder, og kanskje av og til faktisk skrive og fortelle hva og hvordan og hvorfor lenke, som du jo tildels gjør her.

  Det rare er jo at mange ikke engang tenker på å lenke internt på egen blogg. De skriver om at de har skrevet om noe før, uten å gi en lenke, og det er jo definitivt bare fordi de ikke har tenkt over mulighetene/potensialet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *