Hvorfor valg av nettleser betyr noe

Nettlesere er laget for å vise fram nettsider skrevet i HTML. Utseendet på disse nettsidene er definert ved hjelp av CSS-filer. Derfor er det viktig at nettleseren du bruker kan lese og forstå både HTML og CSS. Internet Explorer er ikke så veldig flink til akkurat dette.

I noen tilfeller vil Internet Explorer gjøre fornuftige ting, andre ganger vil den gjøre ting som den tror at den som har skrevet nettstedet har glemt, og atter andre ganger kan den nekte å gjøre som det står.

Explorer er også forholdsvis treig til å legge inn støtte for nye standarder, så ganske mange ting som virker overalt ellers, skjønner ikke Explorer noenting av i det hele tatt (og overser det rett og slett). For eksempel kan vi endelig forvente støtte for noen av HTML5 og CSS3-elementene i Internet Explorer 9, men viktige ting som CSS-animasjoner kommer ikke med før tidligst i versjon 10.

Disse ankepunktene var spesielt ille til og med IE6, men gjelder til en viss grad fremdeles.

Likt overalt

Når noen vil lage et nettsted, ei hjemmeside eller en blogg, vil de som regel at det de har laget skal fungere noenlunde likt i alle nettlesere. Det er jo forståelig, men Internet Explorer vil altså ofte vise fram nettsidene litt annerledes enn alle de andre. «Litt annerledes» kan bety alt fra å la være å lage runde kanter til å la teksten bli uleselig fordi den har trodd at boksen rundt var ferdig.

Folk som jobber med å lage nettsteder pleier vanligvis å først utarbeide et nettsted for nettlesere generelt, og etterpå bruke omtrent like lang tid på å få ting til å virke i Internet Explorer. Du kan si at Internet Explorer ganske effektivt rævkjører arbeidet vårt.

Derfor liker vi ikke Internet Explorer, og har lyst til at folk skal begynne å bruke andre nettlesere i stedet. De andre store alternativene er Firefox, Chrome, Safari og Opera, listet opp etter markedsandel i mars 2010.

Hvorfor skal du bytte?

Konsekvensen av at folk som deg bruker Internet Explorer er at det tar lengre tid å lage gode nettsteder. Når noe tar lengre tid blir det dyrere, og folk gjør mindre av det. Hvis du bruker Internet Explorer, bidrar du dermed til at Internett blir dårligere.

Jeg syns Internett er skikkelig bra, men jeg skulle gjerne ønske at det var enda bedre, og det håper jeg at du vil også. Så vær så snill, slutt å bruke Internet Explorer!

Ble du ikke overbevist? Se en sammenligning av hvor raske nettleserne er.

Hvis du likte denne artikkelen, vil du kanskje også like å lese hva Martin Bekkelund skrev i fjor om Internet Explorer, Microsoft og strategi.