PageRank på norske nettsteder

Mot slutten av 2011 oppdaterte Google sin PageRank, hemmeligadresse.com hoppa fra 4 til 5 og jeg skreiv jeg en notis om at det jeg skriver blir viktigere. I posten forklarte jeg litt sleivete hvordan PageRank stort sett betyr hvor kul Google syns en side er. Høy PageRank indikerer at du litt oftere kommer litt høyere i søkeresultatene til Google.

Logaritmisk vekst

Det jeg ikke skreiv var at PageRank er en logaritmisk skala. Logaritmisk vekst er det inverse av eksponentiell vekst – som vil si at det er mye vanskeligere å komme fra PageRank 4 til 5 enn det er å komme fra 3 til 4. Å bli justert 1 PageRank opp er ikke én kulere, men heller dobbelt så kult, eller kanskje 3 ganger så kult.

Eksponentiell vekst er vanskelig å forholde seg til. Bruk et lite minutt på å la Jason Silva forklare deg hvorfor:

Her er en graf som kan visualisere det for deg:

Bilde av PageRank-fjellet: Hver basestasjon er dobbelt så høyt oppe som den forrige.

Grafikk: Elliance, via Search Engine Land.

Norske nettsteders PageRank

Det er bare de mest lenkede bloggene som kvalifiserer til PageRank 5. Hjorthen, ofte omtalt som den norske bloggsfærens gudfar, er der. Vampus, Høyre-bloggeren på vei til stortinget, er der også. Det samme med Fotballfrue, Matprat og forsida til blogg.no.

Til sammenligning er heller ikke PageRank 4 noe å skamme seg over, på dette nivået er det mange gode nettsteder. Samboeren min, Prinsesse Lea, ligger her. Det gjør også blogger som Kong Halvors og Linn Strømsborgs, og sterke stemmer som Elin Ørjasæter, Audun Lysbakken og Gunnar Stavrum. Nå som jeg relanserer Sonitus, regner jeg med at domenet begynner på dette nivået.

De store norske avisene ligger i øyeblikket på PageRank 7. Det samme gjør norsk Wikipedia. Høyere enn dette er det nok vanskelig å havne på norsk.

På nivå 6 er det vanskelig for meg å finne gode eksempler i den norske bloggsfæren. Vi har jilltxt, men hun skriver jo mye på engelsk. Vi har Nettavisen og NA24.

WTF

Siden PageRanks siste oppdatering i februar har hemmeligadresse.com også æren av å være rangert på nivå 6. Det er nesten så jeg tror det må ha skjedd en feil et sted. Vi får se hvor lenge det varer.

PageRank 6