3D-printing på Roskilde Festival

Andreas Sandaa Hagen fra Bærum studerer til maskiningeniør ved Danmarks Tekniske Universitet i København, og sammen med andre studenter fra DTU har han tatt med seg to 3D-printere til Roskilde Festival.

Maskinene fra Ultimaker koster 14 000 kroner om du setter dem sammen selv, og kan lage hva det skal være i PLA-plast. Hittil i festivalen har DTU-studentene blant annet printet en liten modell av en by, et flatt merke i fasong av Orange Scene, og noen plektre.

Det er ikke noe problem å ha glemt plekteret hjemme, når man husket 3D-printeren. Foto: Just Thomas Misund
Det er ikke noe problem å ha glemt plekteret hjemme, så lenge man husker 3D-printeren. Foto: Just Thomas Misund

– Akkurat her printer vi bare i PLA-plast, men 3D-printere generelt kan også printe i for eksempel metall, forteller Andreas. Maskinene printer i en oppløsning på 0.1 mm, og kan lage modeller opp til ca. 30×30×30 cm.

Hvis figurene man vil printe er vanskelige, kan man bruke forskjellige små triks for å gjøre det lettere. For eksempel er det greiere å printe en ball hvis maskinen kan lage noen støttepilarer under printingen, som man senere kan brekke av. En annen mulighet er å printe en støpeform, som man senere kan bruke til å støpe det ferdige produktet.

– Det er nok mange ting vi kan lage, som vi ikke har styr på ennå, fordi [konseptet] er ganske ferskt.

Men Andreas er skeptisk til å printe meg en teltplugg.

– Det ville blitt mer som en gimmick. Materialet vi har med oss er ikke holdbart nok.

DTU-studentene har med seg flere prosjekter til festivalen. Premien for beste prosjekt printer de selvsagt selv. Foto: Just Thomas Misund
DTU-studentene har med seg flere prosjekter til festivalen, hvorav 3d-printerne bare er ett av dem. Premien for beste prosjekt printer studentene selvsagt på egen hånd. Foto: Just Thomas Misund