Å pantes når du er tom

«Jeg skulle ønske jeg kunne pantes når jeg var tom», sa Odd Børretzen i julereklame for Norsk Resirk.

Jeg må innrømme at jeg skjønner ham godt. Tenk å kunne resirkuleres! En fin ting med gjenvinning er følelsen av at ingenting går til spille.

Når mennesker dør, graves vi ned, råtner og forvitrer i en grav på en kirkegård. Kan vi kalle det et deponi? Alt er glemt om 100 år, sies det. Mennesker lever forgagne liv. Tenk om vi kunne pantes!

Det finnes imidlertid en løsning for den som vil brukes på ny. Vi har nemlig alle syv organer å gi bort: Hjerte, to lunger, to nyrer, lever og bukspyttkjertel.

Hvis du vil gi bort noen eller alle av disse til noen som trenger dem i tilfelle du blir erklært hjernedød på et donorsykehus, bør du informere minst to av dine nærmeste pårørende om din beslutning. Dessuten bør du fylle inn og undertegne et donorkort. Her må du fylle inn navn og telefonnummer til de to av dine nærmeste som du har informert om din beslutning.

Du kan skrive ut et donorkort på din egen PC, eller finne ut mer hos Stiftelsen Organdonasjon.

Reklame på blogg.no – poff!

Bootstrap, også kjent som BlogSoft, driver blogg.no, og putter reklame på alle bloggene der. I denne posten viser jeg hvordan det er mulig å fjerne den, uten å måtte betale.

Blogsoft gjør noen fine ting. Blant annet driver de Bloggrevyen, som er en herlig tjeneste. På selve bloggplattformen sin har de derimot gjort noen valg som er så utrolig langt fra hva jeg oppfatter som god praksis at jeg vil kalle dem bedritent dårlige.

  • For det første tillater de ikke html-tags i kommentarer.
  • For det andre putter de sin egen reklame på veldig sjenerende steder i bloggene til alle de stakkars små som ikke veit å skrive bloggene sine på en annen plattform (man kan riktignok betale seg unna).
  • For det tredje truer de i vilkårene sine med å legge ned blogger som har reklame fra andre steder. Folk som har sin egen reklame i sidekolonna burde altså passe seg. (Altså, nummer to og tre i kombinasjon her er spesielt suspekt, syns jeg.)
  • For det fjerde gir de en ekkel følelse av at de svært gjerne vil tjene penger på brukerne sine. I praksis er det nettopp dette alle Web 2.0-selskaper gjør, men mange klarer gjerne å abstrahere det litt. Hvor er reklamen på Twitter?
  • For det femte er det vanskelig å sende linkbacks til bloggene deres. (Her må det også sies at jeg er en bortskjemt WordPress-bruker. WordPress sender linkbacks automagisk.)
  • Det er sikkert mer også.

Uansett. Har du en blogg på blogg.no? Sjekk ut noen av alternativene.

Hvis du av ymse årsaker likevel absolutt er nødt til å bli på denne plattformen, burde du i alle fall vite hvordan du kan gjemme reklamen. Det er altså ikke anbefalt å følge oppskriften under. Det jeg anbefaler er å finne en annen leverandør.

Slik kan reklamen fjernes

Steg 0: Les gjennom vilkårene du gikk med på da du oppretta bloggen. Pr. 17. august sto det ingenting der om hvorvidt det var lov å gjemme Google Ads-boksen, men det som derimot sto var at tilbyderen forbeholdt seg retten til når som helst å kunne forandre på avtalen. (Den juridiske gyldgheten av en slik klausul er vel i beste fall diskutabel, men en avtale er en avtale.)

Steg 1: Finn ut hvor reklamen dukker opp. Etter hva jeg har sett, virker det som om de putter inn en boks etter den første posten på forsida, og under posten ved enkeltartikkelvisning.

Steg 2: Finn igjen disse stedene i malen. På forsida har du pr idag elementet <tag:entrylist> og ved enkeltartikkelvisning elementet <tag:entry> Slutt-taggen for de samme elementene ser sånn ut: </tag:entrylist> eller </tag:entry>

Steg 3: Pakk inn både start- og sluttag i et <div>-element (for enkeltartikkelvisning trenger du bare ta sluttaggen), på denne måten:
<div class="reklame-drit">
<tag:entry>
</div> <!-- slutt .reklame-drit -->

[...]

<div class="reklame-drit">
</tag:entry>
</div> <!-- slutt .reklame-drit -->

Steg 4: Legg til css-kode i stilskjemaet ditt for å gjemme elementene som inneholder reklame:
.reklame-drit {display:none;}

Oppdatering 29. mai 2010: Hvis dette blir for vanskelig, kan du prøve Skogtrollet sin javascript-løsning i stedet.

Tanken bak å tjene på blogging

Blant oss bloggere er det en del som prøver å tjene penger på det. Noen klarer det, andre har nettopp begynt å prøve, atter andre går på en smell og skjønner ingenting av hvorfor pengene ikke strømmer inn.

Det virker som om mange følger en enkel oppskrift:

  1. Opprett en blogg
  2. Skriv om deg sjøl og det du driver med
  3. Profiter!

Dette er jo for så vidt greit nok. Noen får det jo som sagt til.

Hos meg er det imidlertid ingen reklamebannere ennå, men hvem veit? Hvis noen ringer og tilbyr meg en rask tusing i måneden uten at jeg trenger å jobbe for den, sier jeg nok ikke nei.