Om å unngå feil i mobilnettet

Vi er blitt så avhengige av mobilen at det rett og slett ikke går an at vi har systemer som gjør at hele det norske folk er koblet ut av mobilnettet i så mange timer, sier Trond Giske til VG.

Sitatet er hentet fra en artikkel i Aftenposten, kort tid etter at Telenors mobilnett gikk ned i et halvt døgn.

Det er åpenbart at slike feil ikke er særlig bra. Likevel vil det, så lenge det er mennesker som lager og drifter disse systemene, alltid være en risiko for feil. Det kan ikke unngås! Noen av disse feilene vil være kritiske, og noen av disse kritiske feilene kan være vanskelig å finne.

Vi er nødt til å forholde oss til feil. Det er alltid – uten unntak – en risiko for at mobilnettet går ned.

Hvis vi er så avhengige av mobiltelefonen at vi ikke kan takle feil, må løsningen være å bli mindre avhengige av mobiltelefonen. Å eliminere alle muligheter for feil går nemlig ikke an.

Hvis du er uenig, syns jeg du skal bli informatiker og redde verden.

Teletrøbbel

Ikke før jeg har blitt tilgjengelig på telefon igjen etter å ha blitt frastjålet mobilen, bytter operatøren min nett og jeg får nye problemer. Du kan ringe meg, eller sende meg meldinger, men jeg kan ikke ringe eller melde deg. Alle som har lyst til å fortelle meg ting uten at jeg kan svare har altså ypperlige muligheter til å uttrykke seg skriftlig.