Hvordan bruke bilder på blogg

Mange bloggere publiserer bilder i vilden sky, tilsynelatende uten å bry seg om hvor disse bildene kommer fra eller hvem de er sine. Jeg tror slike bloggere i utgangspunktet bryr seg om opphavsrett, men at de bare ikke kjenner reglene godt nok. Hvorfor jeg tror dette? De er jo som regel opphavsmenn og -kvinner til en bråte med tekst selv.

Dette er jo litt kronglete.

Her kommer i alle fall en liten forklaring til hvordan du kan illustrere bloggposten din med andres bilder, og likevel opptre ordentlig.

Fotografen eier bildet

Selv om et bilde er lagt ut på Internett, betyr ikke det at hvem som helst kan legge det ut et annet sted på Internett. Det er ikke lovlig å publisere et bilde uten å få lov fra den som eier rettighetene til bildet. Som oftest vil det være den som har tatt bildet som eier rettighetene til det. Med andre ord: Hvis ingenting annet er avtalt, må du først spørre om lov til å bruke bildet.

Du kan få lov til å bruke bildet, så lenge du lenker til meg.

Dette er jo litt kronglete, og derfor vil jeg anbefale å heller bevisst bruke bilder hvor det er avtalt noe annet. Noen fotografer har nemlig ikke lyst til å sette like strenge begrensninger på bildene sine som loven gjør. For å gjøre verden oppmerksom på dette, kan man lisensiere bildene sine under for eksempel en Creative Commons-lisens. (Det finnes flere typer frie lisenser, men dette skal jeg ikke komme inn på.)

En Creative Commons-lisens betyr i hovedsak: «Du kan få lov til å bruke bildet mitt, så lenge du lenker til meg». Det fins flere typer Creative Commons-lisenser, men alle gir deg denne grunnleggende tillatelsen. Noen av lisensene tillater i tillegg kommersiell bruk av bildet, og noen tillater deg å forandre på bildet før du publiserer det på nytt.

Hvordan finne bilder med Creative Commons-lisens

De vanligste måtene å finne bilder på Internett er med bildesøk hos Google Images eller Flickr sitt bildesøk. Begge disse har ei lenke ved siden av søkefeltet hvor det står «Advanced search» – og på denne siden kan du velge mange avanserte innstillinger.

Hos Google Images heter feltet du er ute etter «Usage rights» – se etter den nederste rullgardinmenyen hvor det i utgangspunktet står «not filtered by license». Her har du lyst til at det skal stå «labeled for reuse» før du søker.

Flere krediterer bildene de bruker til Google.

Hos Flickr heter feltet du er ute etter «Creative Commons». Huk av i ruta for «Only search within Creative Commons-licensed content» før du søker.

Hvordan kreditere bilder

Bakgrunnen for denne posten er at jeg har sett flere som krediterer bildene de bruker til Google. Det er ikke god stil. Som forklart under overskriften Fotografen eier bildet er det jo ikke Google sitt bilde, men fotografen sitt.

Det er god skikk å kreditere bildene sine til fotografen. I trykte aviser pleide dette å bety at man skrev navnet på fotografen under bildet. På Internett er det god skikk å gjøre dette navnet til ei klikkbar lenke. Hvis du bruker et Creative Commons-bilde er du nødt til å lenke til originalverket – det er vilkåret for at du får lov til å bruke bildet.

Flinke folk tar også med ei lenke til Creative Commons-lisensen.

18 kommentarer til «Hvordan bruke bilder på blogg»

 1. Fantastisk fin og nyttig artikkel! Har lurt litt på dette selv, men aldri tatt meg tid til å sette meg inn i det.. =)

 2. Godt skrevet og veldig hjelpsom artikkel. Jeg merker jeg blir direkte sint hver gang jeg ser noen poster et bilde uten å skrive hvem som har tatt det, eller kun oppgir google, flickr eller weheartit som kilde. Dette er et viktig tema.

 3. Mm, men jeg synes det er litt morsomt at du er så nøye på dette, samtidig som du har argumentert for ulovlig fildeling av for eksempel filmer, som også er åndsverk som eies av noen.

 4. Håper fler kan forstå viktigheten av dette!

  Takk for en bra guide.

  Hilsen ei som har funnet igjen bildene sine andre steder uten kred.

  Ps. Jenta med det fargerike kameraet ser ikke gjennom søkeren. Hun har blitsen foran øyet. *ler* (Hvis ikke hun er deformert da og har øyet langt ut på kinnet)

 5. Even og Guro: Takk!

  PrinsesseLea: Jeg syns det fins gode argumenter for ulovlig deling av filmer. Likevel er jeg ikke prinsipiell forkjemper for ulovlig delig av filmer. (Samtidig er jeg en prinsipiell forkjemper for fildeling, for å gjøre det hele litt mer komplisert…) Kanskje jeg skal skrive en post om musikk- og filmindustrien en annen gang, dette lar seg nok ikke oppsummere i en kort kommentar.

  Lofilter: Det gikk visst litt fort da jeg fant illustrasjon i stad, for øyeplasseringa la jeg ikke merke til!

 6. Det er vel egentlig ikke så veldig komplisert å fastslå at fildeling og ulovlig fildeling er to ulike ting. Nå snakker jeg om den ulovlige sorten.

  Jeg synes bare det er merkelig at det går an å være så til de grader prinsippfast på et område, og så helt prinsippløs på et annet, i mine øyne, høyst sammenliknbart et.

  Jeg har ennå til gode å høre gode argumenter for ulovlig deling av filmer. Mange mener at det ikke har noe å si fordi filmselskapene «tjener så mye likevel», noe som i beste fall er en sannhet med modifikasjoner, og i mange tilfeller direkte feil.

  Åndsverk er åndsverk, men ja, dette hører hjemme under et annet innlegg:)

  Dette innlegget er jeg jo veldig enig i!

 7. Jeg syns det er bra at du tar det opp. Det er flere som tar bildene mine uten å gi kredit. Det gjør meg rett og slett sint, og nå har jeg sett meg nødt til å signere alle bildene jeg legger ut. Det ødelegger bildet litt i seg selv, men må man så må man. Selv om man finner bildet på google, så betyr ikke det at man kan bruke det fritt.

 8. Veldig fint og lettfattelig skrevet, håper du får mange besøk på denne. For det er faktisk et problem dette du tar opp! Tommel opp for deg!

 9. Navngivelse — Du skal navngi opphavspersonen og/eller lisensgiveren på den måte som disse angir

  Denne måten er som oftest ved en lenke til originalverket. Hvis du eksempelvis som opphavsperson bruker lisensvelgeren til Creative Commons, vil den dytte deg i retning av å gjøre det på denne måten.

  Det er også vanlig å bare kreve klikkbare lenker der det er mulig. I for eksempel et trykt medium vil en URL kunne erstatte ei klikkbar lenke.

 10. Så det beytr at jeg kan bruke alle bildene, vis jeg linker til fotografen og Creative Commons lisensen?
  Ble litt forvirret sorry

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *