Slik reiser du med tog fra Oslo til Roskilde Festival

For å finne et tog som passer, besøk sj.se og søk etter Oslo S–Köbenhavn H. Billett for strekningen København–Roskilde kjøper du på stasjonen i København.

Oppdatering: Jeg har skrevet et nyere innlegg om å reise med buss, tog, båt, bil eller fly fra Oslo til Roskilde Festival.

Bilde av turister på Højbro plads som later som om de er kinesere
Tre små kinesere på Højbro plass.

Forrige gang jeg reiste denne strekninga (2009), gikk vi på et nattog som var framme i Køben om morgenen dagen før campingen skulle åpne klokka 08:00. Vi kom med andre ord til København 24 timer før festivalen skulle åpne, og jeg syntes jeg hadde akkurat passe bra med tid. Vi brukte en halv dag på Tivoli og på å ta bilder av oss sjøl på Højbro plads mens vi lot som om vi var kinesere, før vi satte oss på toget videre til Roskilde. Vi sov 6 stykker på samme kupé, og det var stas. Jeg fikk studentrabatt—eller var det ungdomsrabatt?—det ble i alle fall billigere fordi jeg ikke var «skikkelig voksen», selv om jeg var 25.

Jeg har også skrevet om hvorfor tog er den beste måten å reise på når du skal til Roskilde.

Klippekortene i Danmark er dødskule.

I 2008 var det ølservering på nattoget, men i 2009 fant jeg ut i siste liten at det ikke var snakk om noe servering av noe slag lenger—det var så vidt jeg rakk å få tak i ei pølse før toget dro. Moralen er: Ta med ditt eget øl til toget.

Toget fra København til Roskilde tar veldig kort tid (20 min?), og du trenger ikke bestille billett på forhånd. Den billigste måten å ta dette toget på, er med klippekort. Det får du kjøpt i billettutsalget på København Hovedbanegård. Fortell bare billettdama at du skal fram og tilbake til Roskilde, så gir hun deg et klippekort med et antall klipp som passer. Husk å spørre henne om hvor mange klipp du må bruke på reisen én vei. Klippekortene i Danmark er dødskule, maskinen spiser opp deler av klippekortet på en veldig fascinerende måte.

Når du har kommet til Roskilde, må du se på klokka. Hvis festivalområdet har åpna, går det festivaltog rett til inngangen. Jeg vil imidlertid anbefale køfesten—den festen som foregår i køen mens man venter på at portene skal åpne. For å få den med deg, er du nødt til å være tidlig nok ute. Vær forberedt på at køfesten de siste 7 åra har revet ned gjerdet før det egentlig skal åpne—de fleste gangene flere timer før—så hvis du vil få den med deg må du passe på å være tidlig nok ute.

Ta vare på hverandre.

Hvis festivalområdet IKKE har åpna, har du to valgmuligheter: Taxi-tur eller trasking. Gåturen til inngang West tar ca 30 minutter hvis du veit hvor du skal. Hvis du ikke veit hvor du skal, kan du spørre noen. Vær forberedt på masete pirattaxisjåfører, de begynner gjerne å mase helt oppå togperrongen. Hvis du velger å ta taxi, skal du vite at turen til inngang West burde ta omtrent 7 minutter (magefølelse). Du rekker altså en røyk på veien hvis du velger pirat, men ikke noe mer. Bli enig om prisen på forhånd. Husk å ta med øl til køfesten, det er ingen utsalg utenfor mens du venter på at gjerdet skal falle.

Når du har kommet til køen eller på festivalområdet, har du ingen bekymringer lenger. Drikk den kaldeste ølen først, tiss på et gjerde, ta vare på hverandre og ha kuleste opplevelsen hittil denne sommeren. Å, forresten, når gjerdet faller(/åpner), reiser folk seg og begynner å løpe. Greit å vite om det, sånn at dere ikke mister hverandre i all hurlumheien.

Les også 35 ting å huske til Roskilde Festival.