Nå nærmer det seg! Du har sikkert alt både festivalbilletten i boks og planlagt transportetappen. Det er mindre enn ei uke til moroa begynner. Hva skal du gjøre nå?
1. Finn musikk
Først og fremst er det sikkert en fordel å høre på musikken til noen av artistene som skal spille. Konsertopplevelsen kan bli mye bedre av kunne dra kjennskap på de største låtene.
På denne spillelista har Lars Engvik har lagt til de mest spilte sangene til alle banda etter hvert som de har blitt sluppet. Slå deg løs:
Hvis du har den i bakgrunnen mens du gjør andre ting, er det enkelt å oppdage ting du liker som du ikke visste om fra før. Sjøl har jeg funnet f.eks. Wintergatan og Jake Bugg på denne måten.
2. Planlegg konserter
Når du får armbåndet ditt ved innsjekkinga på campingområdet, får du også utlevert en papirkopi av årets konsertplan. Tradisjonelt har det vært praktisk å merke av alle konsertene man har tenkt seg på på dette papiret. Dette arket blir din veiviser gjennom festivalens myriader av musikk – det eneste som kan minne deg om at du kanskje hadde lyst til å sjekke ut det dødskule afrikanske bandet ingen har hørt om før. Personlig har jeg likevel flere år klart å miste konsertplanen min.
Nå som vi alle sammen har smarte telefoner, er det kanskje greiere å planlegge konsertene sine der. I festivalens offisielle app kan du enkelt favorittmerke artistene du vil se, og få disse konsertene markert i programmet.
Appen Roskilde Artist Recommender anbefaler konserter til deg på bakgrunn av hvilke artister du alt har stjernemerka eller på bakgrunn av last.fm-profilen din. Denne er også kjekk å ha installert.
Husk å installere appene før du drar hjemmefra. Det er litt størrelse på dem, så det kan være greit å installere over WiFi. På utvalgte områder, for eksempel ved alle agora-telt, vil det også være tilgjengelig WiFi for en billig penge. Jeg kjøper nok min på forhånd – det er snakk om 35 danske kroner for hele uka.
Med papiret ute av veien, gjenstår det bare å ikke gå tom for strøm på telefonen. Om du bestiller tjenesten Volt før du reiser ned, slipper du å levere fra deg telefonen til lading.
3. Sjekk værmeldinga
De siste ukene før festivalen hender det kanskje at du har lyst til å sjekke værmeldinga. Blir det gjørmebad eller hetebølge? Jeg pleier å bruke langtidsvarslene til DMIs Byvejr og yr.no. Svenske DMHIs klart.se er også et alternativ. Disse værmeldingstjenestene bruker litt forskjellige modeller, og gir dermed også litt forskjellige værvarsler.
Husk dog at værmeldinger ikke alltid er til å stole på – spesielt ikke lenge i forveien. Vejret skifter fort i Danmark, siden det er flatt og skyer har lett for å flytte på seg fort.
4. Husk billetten
Jeg har lyst til å skrive mer, jeg. Det er så mye å glede seg til. Pakk lett (men ikke glem de tunge tinga), så sees vi i køfesten før det åpner på lørdag. Husk billetten!