Hvorfor det heter Wave

Google Wave lar deg sende bølger. En bølge er dels et dokument og dels chat – på en måte et kommuniké med flere avsendere. Men hvorfor kalles det nettopp en bølge?

Wave-navnet er rett og slett tatt fra serien Firefly

Mye tyder på at Rasmussen-brødrene – som leder teamet som laget Wave – er Whedon-fans. Du veit, Joss Whedon, sant? Ja!? Han som laget Buffy the Vampire Slayer, Firefly, Dr. Horrible’s Singalong Blog, Dollhouse, var med på å skrive manus til blant annet Toy Story og Disneys Atlantis, for ikke å glemme The Cabin in the Woods som kommer i februar 2011? Du må vite hvem denne fyren er.

Den serien er shiny.

Wave-navnet er rett og slett tatt fra serien Firefly, som foregår i verdensrommet i framtida. I Firefly betegner en bølge – eller wave – en videomelding som er sendt gjennom verdensrommet. Det er sånn man har kontakt med hverandre. Kjøp og se Firefly. Nå. Den serien er shiny.

Hva er Google Wave?

Google Wave inbox

Da jeg planla å blogge om Google Wave i går, hadde jeg tenkt å skrive at jeg var overrasket over at norske aviser bare såvidt hadde nevnt Wave i det hele tatt. I dag, før jeg publiserer, har både ComputerWorld og ITavisen ferske artikler… Der får jeg for å være treig.

Google Wave er en ny plattform for kommunikasjon. Denne nye plattformen prøver å samle det beste fra andre plattformer, som e-post, MSN-chat, wikier, sosiale nettverk og så videre. Google håper å konkurrere ut e-posten. Selv om det høres ambisiøst ut, tror jeg de kan klare det. Her kan du lese om noen av egenskapene den nye plattformen vil ha.

Slik vil Google Wave bli

Google Wave er en ny plattform

I Google Wave vil du som oftest kunne se det andre skriver mens de skriver det. Hvor ofte har du ikke på MSN blitt sittende og vente på at samtalepartneren skal bli ferdig med å skrive? I Google Wave blir du oppdatert i sanntid, forhåpentligvis bokstav for bokstav.

En bølge (engelsk wave) eller samtale vil kunne settes inn på en vanlig nettside, omtrent som en YouTube-video. På nettsiden vil samtalen oppdateres etterhvert som den utvikler seg.

Google Wave utvikles med tanke på utvidbarhet. Dette betyr at utviklere vil kunne skrive egne applikasjoner til Wave. Dette vil kunne sammenlignes med Facebook-applikasjoner – selv om vi kanskje kan håpe at Wave-applikasjonene vil være litt mindre irriterende. Det vil også være mulig å programmere roboter som kan delta i samtaler på lik linje med vanlige folk. Noen som husker IRC i sine glansdager? Wave-robotene vil for eksempel kunne reagere når noe oppdateres i en RSS-feed et sted, og gi beskjed i en bølge.

Alt som skrives i en bølge vil kunne endres av alle som kan se bølgen, som i en wiki. På denne måten kan man gjøre rettelser i det andre har sagt, man kan lage levende deltagerlister, legge til utfyllende informasjon eller lignende.

Google har varslet at kildekoden vil bli frigitt. Åpen kildekode har mange fordeler, blant annet vil firmaer fritt kunne sette opp sin egen bølgeserver innenfor brannmurene sine, og en hvilken som helst utvikler vil kunne bidra til å forbedre systemet.

Kildekoden vil bli frigitt

For å dele bilder eller andre filer med folk, trenger du bare å dra filene inn i bølgen. De du snakker med vil kunne se miniatyrbilder mens fullversjonene lastes opp, og du slipper å legge til vedlegg med mange klikk, slik dagens e-postløsninger gjerne virker. Med litt flaks kan dette kanskje bety at vi slipper flere glemte vedlegg…

På Googles demonstrasjon av Wave 28. mai fikk vi se en ganske heftig stavekontroll – på engelsk, i alle fall. Det er ikke godt å si hvor stor vekt de har lagt på norsk i denne sammenheng, men jeg håper den som et minimum vil kunne matche funksjonaliteten i vanlige kontorprogrammer.

Har du lyst til å prøve Wave, kan du skrive deg på venteliste.