Journalister i fåreklær?

Jeg jobber med en blogganbefalingstjeneste som heter Sonitus. Den skal vise vei til de gode innleggene og de gode bloggene du ikke visste fantes. Den skal scanne alle de dårlige blogginnleggene, så du slipper. Den skal peke på de gode postene, og sortere ut det du ikke trenger å lese.

Nå om dagen tråler jeg nettet etter gode blogger jeg kan inkludere for å gi tjenesten et godt utgangspunkt. Dermed har jeg kommet borti problemstillingen: Hva skiller egentlig en blogg fra en meningsspalte?

Hvis jeg kaller meg blogger, samtidig som jeg kler bloggen min i annonsene til et medieselskap som betaler meg for å skrive, er det da slik at jeg «jobber med bloggen min» eller at jeg har blitt journalist i en nettavis? Er det avgjørende om det fins en ansvarlig redaktør?

Vanligvis hadde jeg nok ikke brydd meg så mye. Jeg syns det er flott medieaktører som Nettavisen utforsker utradisjonelle måter å produsere stoff på. Kanskje dette er en av veiene til en mulig ny forretningsmodell etter papiravisens død? Spørsmålet er bare om jeg skal ta med Nettavisens mest profilerte blogger når jeg lager en slags forvokst lenkeliste.

Blogger som Gunnar Stavrums og Elin Ørjasæters er gode eksempler på hva jeg mener.

I bunnen av Stavrums blogg går det klart fram at den består av «personlige ytringer fra utgiver av bloggen», formodentlig i motsetning til at man skal kunne stille ansvarlig redaktør av Nettavisen til rette for bloggens innhold.

Denne disclaimeren står på alle Nettavisens blogger. Det som er spesielt artig med at det står på Stavrums blogg er at bloggeren det er snakk om tilfeldigvis også er ansvarlig redaktør for Nettavisen.

I likhet med Stavrum går jeg ut fra at også Ørjasæter, erfaren spaltist, som har bloggen sin dekket med reklame fra Nettavisen, får lønn eller tilsvarende ytelse for å stille sitt fremragende innhold tilgjengelig for Nettavisens annonseavdeling.

Vi trenger den tjenesten Sonitus kan bli til å kunne finne de gode blogginnleggene uten å måtte lese alt rælet. Men trenger vi den for å finne mainstream-journalister i bloggforkledning? Er Stavrum og Ørjasæter journalister eller bloggere?

Sonitus: De første skissene

Robert Kolner, Nikolai Kristiansen, Anders Baggethun og undertegnede studerer informatikk ved Universitetet i Oslo, og tar i vår emnet Design av interaktive nettsteder. Dette blogginnlegget er del av en serie om redesignet av Sonitus.

Vi har alle fire laget hver våre skisser. Senere i prosessen skal vi forene det beste fra hvert forslag til noe vi skal jobbe videre med. Skissene i denne posten er det jeg selv som har laget. Vi tar gjerne imot tilbakemeldinger på hva som fungerer og hva som kan gjøres annerledes i kommentarfeltet.

Forside

Den første skissen viser forsiden. Hovedinnholdet på siden er de mest populære blogginnleggene akkurat nå. Gjennom hovednavigasjonen kan man enkelt finne fram til de mest brukte stikkordene. Det er også en enkel inngang til å se ufiltrerte innlegg i omvendt kronologisk rekkefølge.

Til hvert enkelt innlegg kan man også komme seg til et stikkord man vil se flere innlegg fra. En funksjonalitet jeg ikke helt har klart å plassere, er en enkel måte å finne fram til et stikkord som du vil lese innlegg fra, men som ikke er blant de populære stikkordene. Et enkelt søkefelt kunne kanskje gjort nytten.

Dersom man på et innlegg trykker “endre stikkord”, skal man kunne redigere hvilke stikkord som er knyttet til artikkelen. Én mulighet er som tidligere nevnt å forbeholde slike rettigheter til innloggede brukere. Stemmeknappen skal legge til en stemme til artikkelen, med mindre noen med samme IP-adresse som deg allerede har gjort dette. I så fall skal man i stedet for stemmeknapp få melding om at man allerede har stemt på artikkelen.

Enkeltartikkelvisning

Denne skissen viser en enkeltartikkelvisning. En problemstilling man kommer borti når aggregerer andres artikler, er om man skal lage egne visninger for artiklene på sitt eget nettsted, eller heller sende brukerne direkte til originalinnlegget. Her har jeg valgt en mellomløsning: Enkeltartikkelvisningen åpner det originale innlegget i en iframe som dekker størsteparten av skjermen, mens en liten verktøylinje fra vårt eget nettsted gjør det mulig å fortsette navigasjonen der man slapp.

I verktøylinjen har jeg tatt høyde for at man skal kunne stemme på blogginnlegget, at man skal kunne navigere til forrige og neste innlegg i de kategoriene det nåværende innlegget er plassert i, og at man skal kunne endre på stikkordene (hvis man har rettigheter til dette). Slik blir det mulig for brukerne å kunne navigere på Sonitus-artikler uten å holde mange faner åpne samtidig, dersom man foretrekker å gjøre det slik.

Vil du lese mer? Dette innlegget er del av en serie om redesignet av Sonitus.

Innholdsanalyse av Blogglisten og Sonitus

Robert Kolner, Nikolai Kristiansen, Anders Baggethun og undertegnede studerer informatikk ved Universitetet i Oslo, og tar i vår emnet Design av interaktive nettsteder. Dette blogginnlegget er del av en serie om redesignet av Sonitus.

Innholdsopptelling

En innholdsopptelling er kort fortalt at man besøker et nettsted og registrerer hvilke sider som fins der. For hver side på nettstedene har jeg registrert en ID, tittel, URL, innholdstype og en utfyllende kommentar.

Blogglisten

Nettstedets natur tilsier at det har forholdsvis få unike sider, selv om mengden innhold må sies å være ganske stor. Selv om nettstedet aggregerer innhold fra over 33000 registrerte blogger, inkluderer nemlig ikke tjenesten visning av hvert enkelt innlegg. I stedet presenteres lenker til innleggene i kategoriserte lister. Listene er sortert i omvendt kronologisk rekkefølge. Noen av dem inkluderer alle registrerte innlegg, mens listene som er enklest å finne fram til inkluderer alle innlegg som er publisert av blogger som ligger på topplisten innen den aktuelle kategorien. Hvilke blogger som ligger på topplistene avgjøres av antall sidevisninger, som igjen spores gjennom et javascript som inkluderes direkte på bloggene.

I innholdsopptellingen har jeg inkludert alle sidene som er tilgjengelige gjennom navigasjonsmenyen. På noen av sidene kan man velge at listen skal byttes ut med en annen liste, slik at hver URL ikke er unik til én visning. I disse tilfellene er hver visning lagt til som et objekt, selv om de er tilgjengeliggjort via samme URL.

ID Tittel URL Innholdstype Kommentar
1 Blogglisten
1.1 Blogglisten
(Fra topplisten)
blogglisten.no Liste av artikkellenker Siste artikler skrevet av blogger på topplisten
1.1.1 Blogglisten
(Mest delt på facebook)
blogglisten.no
(+ javascript)
Liste av artikkellenker Uvisst – virker ikke
1.1.2 Blogglisten
(Mine favoritter)
blogglisten.no
(+ javascript)
Liste av artikkellenker Siste artikler av blogger du følger. Krever innlogging med Facebook.
1.2 Blogg
(Fra topplisten)
blogglisten.no/kategori/2 Liste av artikkellenker Siste artikler i kategorien “Blogg” skrevet av en blogg på topplisten for denne kategorien
1.2.1 Blogg
(Alle innlegg)
blogglisten.no/kategori/2
(+ javascript)
Liste av artikkellenker Siste artikler i kategorien “Blogg”
1.3 Data og IT
(Alle innlegg)
blogglisten.no/kategori/3 Liste av artikkellenker Siste artikler i kategorien “Data og IT”
1.4 Diverse
(Fra topplisten)
blogglisten.no/kategori/6 Liste av artikkellenker Siste artikler i kategorien “Diverse” skrevet av en blogg på topplisten for denne kategorien
1.4.1 Diverse
(Alle innlegg)
blogglisten.no/kateogri/6
(+ javascript)
Liste av artikkellenker Siste artikler i kategorien “Diverse”
1.5 Foto
(Fra topplisten)
blogglisten.no/kategori/7 Liste av artikkellenker Siste artikler i kategorien “Foto” skrevet av en blogg på topplisten for denne kategorien
1.5.1 Foto
(Alle innlegg)
blogglisten.no/kategori/7
(+ javascript)
Liste av artikkellenker Siste artikler i kategorien “Foto”
1.6 Mote
(Fra topplisten)
blogglisten.no/kategori/1 Liste av artikkellenker Siste artikler i kategorien “Mote” skrevet av en blogg på topplisten for denne kategorien
1.6.1 Mote
(Alle innlegg)
blogglisten.no/kategori/1
(+ javascript)
Liste av artikkellenker Siste artikler i kategorien “Mote”
1.7 Personlig
(Fra topplisten)
blogglisten.no/kategori/5 Liste av artikkellenker Siste artikler i kategorien “Personlig” skrevet av en blogg på topplisten for denne kategorien
1.7.1 Personlig
(Alle innlegg)
blogglisten.no/kategori/5
(+ javascript)
Liste av artikkellenker Siste artikler i kategorien “Personlig”
1.8 Reise
(Fra topplisten)
blogglisten.no/kategori/8 Liste av artikkellenker Siste artikler i kategorien “Reise” skrevet av en blogg på topplisten for denne kategorien
1.8.1 Reise
(Alle innlegg)
blogglisten.no/kategori/8
(+ javascript)
Liste av artikkellenker Siste artikler i kategorien “Reise”
1.9 Samfunn
(Fra topplisten)
blogglisten.no/kategori/4 Liste av artikkellenker Siste artikler i kategorien “Samfunn” skrevet av en blogg på topplisten for denne kategorien
1.9.1 Samfunn
(Alle innlegg)
blogglisten.no/kategori/4
(+ javascript)
Liste av artikkellenker Siste artikler i kategorien “Samfunn”
1.10 Økonomi
(Alle innlegg)
blogglisten.no/kategori/10 Liste av artikkellenker Siste artikler i kategorien “Økonomi”
1.11 Politikk
(Alle innlegg)
blogglisten.no/kategori/9 Liste av artikkellenker Siste artikler i kategorien “Politikk”
1.12 Topplisten blogglisten.no/topplisten Liste av blogglenker Liste over de hundre bloggene med flest visninger den siste
1.13 Registrer blogg blogglisten.no/ny Skjema Skjema for å registrere en blogg hos nettstedet
1.14 Ping innlegg blogglisten.no/ping Skjema Skjema for å registrere et blogginnlegg manuelt
1.15 Hjelp / FAQ info.blogglisten.no/?page_id=8 Artikkel Ofte stilte spørsmål
1.16 Enkeltblogg http://www.blogglisten.no/blogg/[blogg-URL] Liste av artikkellenker Siste artikler fra en enkelt blogg

Sonitus

I likhet med Blogglisten har Sonitus relativt få sider. Tjenesten var basert på å levere feeds med anbefalte blogginnlegg, som redaksjonen plukket ut fra en større mengde feeds som ble manuelt lest gjennom. (Slagordet til Sonitus var «Vi leser de dårlige blogginnleggene, så du slipper».)

Nå som tjenesten har vært lagt ned en god stund, virker heller ikke sidene som ser ut til å være ment å vise anbefalte poster fordelt på kategorier. Det er vanskelig å si om disse noen gang har virket som de skal.

Den eneste funksjonelle siden på nettstedet er forsiden, som presenterer en liste med plukkede lenker. Denne listen er bygget opp omtrent som listene hos Blogglisten, selv om kilden til lenkene er redaktører i stedet for et automatisk system.

I innholdsopptellingen har jeg gått gjennom samtlige sider hos Sonitus, selv om det altså er bare én side som fortsatt ser ut til å virke som den skal. I tillegg til Sonitus sine egne sider, finnes det på forsiden én lenke til feeden av plukkede poster som er levert av nettstedet Delicious. Denne har jeg ikke funnet det hensiktsmessig å inkludere, da den er del av et annet nettsted.

ID Tittel URL Innholdstype Kommentar
2 Sonitus
2.1 Sonitus Magasin magasin.sonitus.org Liste av artikkellenker Forsiden presenterer en liste over de siste anbefalte blogginnlegg
2.2 Bilder « Sonitus Magasin magasin.sonitus.org/?page_id=19 Uvisst Virker ikke
2.3 Kultur « Sonitus Magasin magasin.sonitus.org/?page_id=13 Uvisst Virker ikke
2.4 Kunnskap « Sonitus Magasin magasin.sonitus.org/?page_id=17 Uvisst Virker ikke
2.5 Mat mm. « Sonitus Magasin magasin.sonitus.org/?page_id=21 Uvisst Virker ikke
2.6 Meg « Sonitus Magasin magasin.sonitus.org/?page_id=25 Uvisst Virker ikke
2.7 Miks « Sonitus Magasin magasin.sonitus.org/?page_id=38 Uvisst Virker ikke
2.8 Samfunn « Sonitus Magasin magasin.sonitus.org/?page_id=15 Uvisst Virker ikke

Innholdsklassifikasjon

Innholdsklassifikasjon er kort fortalt at man går gjennom forskjellige typer innhold, og registrerer hva innholdet består av. Jeg har sett på det mest relevante innholdet hos både Blogglisten og Sonitus.

Blogglisten

Hovedinnholdet består av lister av artikkellenker. I innholdsklassifikasjonen vil derfor objektet artikkellenke være sentralt. Til artikkellenkene har Blogglisten valgt å ta med overskrift, lenke, dato for publisering, bloggnavn, thumbnail og beskrivelse. Disse feltene er omtrent som forventet for et nettsted som fokuserer på artikkellenker.

Selve artikkellistene består av flere slike artikkellenker presentert under hverandre.

Nettstedet inneholder også én artikkel.

Objekt ID Innhold Innholdsfelt Felttype Kilde
1 Artikkellenke @ Blogglisten
1.1 Fjellgjeiter Overskrift Tekst Feed
1.2 http://linni.blogg.no/1330189245_jeg_er_p_fjellet_og_k.html Lenke URL Feed
1.3 25.02 18:00 Publisert Dato/tid Feed
1.4 Linni Meister Bloggnavn Tekst Feed
1.5 http://www.nettavisen.no/imagecache/parameter/?action=resize&url=http://bloggfiler.no/linni.blogg.no/images/57453-1-1330189242633.jpg&width=220&height=-1 Thumbnail Bilde Feed
1.6 Jeg er på fjellet og koser meg max! Har mange fine bilder å blogge, men la igjen pc’n hjemme, så blir kun mobilblogg. Gikk 1,2 mil på ski idag i strålende vær. Det var faktisk utrolig deilig å bytte ut de høye helene mine med ski;) Nå lager vi sjokoladekake, drikker rød… Beskrivelse Tekst Feed

Sonitus

Det eneste innholdet hos Sonitus er en liste med artikkellenker. Sonitus har valgt å ta med færre felter enn Blogglisten; kun bloggnavn, overskrift, lenke og beskrivelse er tatt med.

Jeg merker meg at det totale fraværet av bilder gjør Sonitus sin artikkelliste nokså traurig å scanne gjennom etter ting som interesserer meg.

Objekt ID Innhold Innholdsfelt Felttype Kilde
2 Artikkel @ Blogglisten
2.1 Hjelp / FAQ Tittel Tekst Redaktør
2.2 Hva er blogglisten? Hvorfor skal jeg registrere min blogg på Blogglisten? Blogglisten er et sted som gjør bloggen din Innhold HTML Redaktør
2.3 1. Fotballfrue 2. Therese 3. Nette Nestea 4. Andrea Badendyck 5. Ulrikke Lund Topplisten HTML Generert av systemet
3 Artikkellenke @ Sonitus
3.1 Pernille Nylehns blog Bloggnavn Tekst Redaktør
3.2 Magnetarmbånd mot sorg, smerte og stråling Overskrift Tekst Redaktør
3.3 http://perpelle.wordpress.com/2011/04/20/magnetarmband-mor-sorg-og-smerte/ Lenke URL Redaktør
3.4 I serien virkelig idiotiske helseprodukter presenterer vi dag: Dr. Hai Lees magnetarmbånd type 1. Dette er virkelig mirakuløse greier: det virker mot elektromagnetisk stråling, smerter, sorg, snorking, reumatiske lidelser. Og det fremmer sexlivet (eller “sekslivet”, som det står i annonsen), fremskynder legning av beinbrudd og sår, styrker immunforsvaret (selvfølgelig) og renser kroppen for gifter og tungmetaller. Prisen? Kun 600 kroner. Beskrivelse Tekst Redaktør

Vil du lese mer? Dette innlegget er del av en serie om redesignet av Sonitus.

Vi vil erstatte Sonitus

Robert Kolner, Nikolai Kristiansen, Anders Baggethun og undertegnede studerer informatikk ved Universitetet i Oslo, og tar i vår emnet Design av interaktive nettsteder. Dette blogginnlegget er del av en serie om redesignet av Sonitus.

Vi vil lage en bloggaggregator. Nettstedet skal aggregere blogginnlegg fra et sett med syndikeringsstrømmer (Atom- eller RSS-feeds). Publikum skal kunne stemme fram de til en hver tid mest populære innleggene.

Den primære målgruppen er folk som allerede leser blogger. Aggregatoren er tenkt å kunne være en forside for den norske bloggsfæren – et sted hvor man kan finne gode innlegg uten også å måtte lese gjennom mange dårlige innlegg.

En sekundær målgruppe er potensielle blogglesere. Jeg tror at det skrives ganske mange bra tekster på Internett som kun blir lest av et lite publikum. Hvis vi kan finne fram til disse gode tekstene, og presentere dem på en estetisk og funksjonell måte, slik at man kan lese blogger uten å havne borti dårlige blogger, håper jeg at det også er potensiale for å nå ut til et publikum som ikke bruker tid på å lese blogger i dag.

Vår innfallsvinkel

Målet vårt er å kunne erstatte tjenesten Sonitus, som la ned arbeidet våren 2011 på grunn av stor arbeidsmengde. Vi tar sikte på å crowdsource det tidligere tidkrevende arbeidet som ble utført for hånd, ved å i stedet for å la en redaksjonell avveining avgjøre om et innlegg er bra, overlate dette arbeidet til massene via en stemmefunksjonalitet.

Aggregatoren vi vil lage vil samle innhold fra et sett med feeds. Dette innholdet vil bestå av lenker til blogginnlegg. Som et utgangspunkt til en god samling av innhold har Sonitus-redaksjonen gitt oss sin base på i underkant av 2000 feeds fra norske blogger. Brukerne av nettstedet vil fortrinnsvis være anonyme brukere, og vil kunne stemme på hver lenke. I hovedvisningene våre vil kun de mest populære lenkene bli presentert, mens vi på andre sider vil presentere alle lenker i omvendt kronologisk rekkefølge.

For at en slik tjeneste skal gi nok verdi til brukerne til at den skal kunne overleve, er det absolutt nødvendig med et viss frekvens på antall stemmer inntil den når et kritisk antall brukere. Dersom få stemmer ligger inne i systemet, vil tjenesten være nærmest verdiløs.

Øke verdien for brukerne

I en innkjøringsfase tror jeg derfor det er viktig at vi tilstreber oss å gjøre terskelen for å delta så lav som mulig. I tillegg til dette kan vi vurdere å implementere en slags symbolsk godtgjørelse for registrerte brukere – som for eksempel at man for poeng for å stemme på lenker, og at man kan få utvidede rettigheter ved et visst antall poeng. Slike virkemidler er brukt av flere store nettsteder både innen lenkeanbefaling felt og ellers.

Mulige rettigheter man kan oppnå ved en poengsum kan for eksempel være å kunne godkjenne nye feeds, å kunne redigere på stikkordene som er tilknyttet hver enkelt lenke, å få tyngre vekt tildelt stemmene sine eller å kunne la sine delinger via sosiale nettverk som Google+, Twitter eller Facebook telle som en stemme. (Den sistnevnte funksjonaliteten vil betraktelig senke terskelen for å bidra til å øke verdien på vår tjeneste, men vi har ikke estimert arbeidsmengden ved å implementere dette.)

For at tjenesten skal gi størst mulig verdi for brukerne, bør lenkene kunne kategoriseres på en måte. Slik kan en bruker som er interessert i hageblogger kunne finne lenker til slike uten å måtte tråle gjennom innlegg om mote, IT og politikk. Kategoriseringen kan gjøres enten til et sett med forhåndsdefinerte kategorier, eller til en mindre rigid taksonomi (vocabulary i Drupal-terminologi) av stikkord (tags) som brukerne selv kan definere.

Kategorier eller stikkord?

Fordelen med en taksonomi basert på forhåndsdefinerte kategorier er at tjenesten vil være forutsigbar over tid. Ulempen er at den samtidig vil være lite tilpasningsdyktig. Dersom tjenesten slår an hos en spesiell type blogger – la oss for eksempelets skyld si IT-blogger – men ikke hos eksempelvis hageblogger, vil det sannsynligvis være lite hensiktsmessig å la lenker til hageblogger få en prominent plass på siden.

Fordelen med en stikkordsbasert taksonomi er motsatt at den vil være tilspasningsdyktig til hva som til en hver tid er de mest brukte stikkordene. Med inspirasjon fra Stack Overflow kan vi generere enklere navigasjon til de stikkordene som samler flest innlegg i perioden man er inne i. Ulempen er derimot at det vil kunne bli vanskeligere å navigere til oversikter over smalere emner. På den annen side vil denne metoden også enklere gjøre oss i stand til å i det hele tatt ha oversiktssider over mindre brukte stikkord. I sum virker dette som den mest gangbare innfallsvinkelen, dersom den implementeres på en fornuftig måte.

De flittigst brukte konkurrentene på det norskspråklige segmentet av markedet lager topplistene sine basert på antall sidevisninger eller unike brukere over en viss periode. Jeg mener det er forskjell på hva som er de beste innleggene og hva som er de mest leste innleggene. Derfor vil vi skille oss fra konkurrentene ved å la innlegg med flest stemmer promoteres høyere, heller enn å la popularitet målt i lesertall være avgjørende. Slik vil vi belønne kvalitet i stedet for kvantitet.

Søppelhåndtering

Flere av konkurrentene lar brukere legge inn innhold ganske automatisk, tilsynelatende helt uten redaksjonell kontroll. Kudos ble lagt ned på grunn av problematikk knyttet til søppelposting. Mens jeg gjorde innholdsopptelling av Blogglisten og Sonitus la jeg merke til at også Blogglisten til en viss grad lider under søppelproblemet – om enn til en mindre grad en hva man kan se for seg i det verst tenkelige tilfellet. Om tjenesten vi lager skulle slå an, er søppelinnhold en problemstilling også vi må forholde oss til.

Én måte å takle problemet på, er å la feedene i databasen være redaksjonelt utvalgte. I så tilfelle skaper vi også en ny problemstilling, nemlig hvor grensen går mellom hva som er søppel og hva som simpelthen er dårlig innhold. Søppel bør filtreres ut for brukerne i sin helhet. Hva som er dårlig og hva som er godt innhold bør være opp til brukerne å bestemme – dette har empirisk blitt etablert som en for stor arbeidsmengde for en frivillig redaksjon. Jeg tror og håper likevel at å redusere den redaksjonelle innsatsen til å plukke ut aktuelle feeds vil være tilstrekkelig for at tjenesten vil kunne overleve. I så fall bør vi utarbeide et enkelt sett med retningslinjer redaksjonen kan forholde seg til.

Dersom mengden klarer å sortere «hjernedøde «morsomheter» og puppe-videoer» ut i egne stikkord som egner seg for disse, er det heller ikke sikkert at de vil være ødeleggende for hvordan brukerne opplever funksjonaliteten i tjenesten. Kudos baserte seg på en håndfull forhåndsdefinerte kategorier. Hos Reddit kan man bli presentert for både pupper under et eget puppe-stikkord og hjernedøde morsomheter i et eget morsom-stikkord, uten at dette ødelegger for dem som vil lese om politikk. Det kan altså hende at strategiske valg når det gjelder taksonomi kan redusere både søppelproblematikken og synet på hva som er søppel.

Vil du lese mer om arbeidet vårt med denne tjenesten? Dette innlegget er del av en serie om redesignet av Sonitus.

Slik skal vi finne de beste bloggpostene

Jeg tror vi har behov for en tjeneste som lar oss finne gode blogginnlegg på norsk. I vår skal jeg lage en slik tjeneste sammen med Robert Kolner, Nikolai Kristiansen og Anders Baggethun. Arbeidet blir gjort som en del av  universitetsemnet Design av interaktive nettsteder. Her vil jeg samle lenker til alt jeg poster om temaet.

Du kan hjelpe oss å lage en bedre tjeneste ved å kommentere postene som blir lagt ut her. Vi setter stor pris på tilbakemeldinger om hva du syns vi gjør riktig, og ikke minst hva du syns vi burde gjøre annerledes.

Tjenester som rangerer blogger

Robert Kolner, Nikolai Kristiansen, Anders Baggethun og undertegnede studerer informatikk ved Universitetet i Oslo, og tar i vår emnet Design av interaktive nettsteder. Dette blogginnlegget er del av en serie om redesignet av Sonitus.

På den engelskspråklige delen av Internett fungerer nettsteder som Digg og Reddit som den typen «forsider for Internett» vi er ute etter å lage. Blant nettsteder som er dyktige på å sortere brukergenerert innhold, men som ikke aggregerer blogginnlegg, har vi i gruppa snakket om Stack Overflow som en mulig inspirasjonskilde.

På den norskspråklige delen av Internett har det vært en rekke forsøk på å lage «Digg-kloner» eller lignende tjenester. Noen eksempler er Bloggrevyen, Sonitus, Blopp, Kudos, Blogglisten, Bloggurat, Norske Blogger og Bloggpuls.

Kort om norskspråklige beslektede tjenester

Bloggrevyen var en aggregator man kunne pinge (sende en pingback) for å få den til å inkludere et blogginnlegg. Nettstedet ble drevet av firmaet som også driver blogg.no, og ble lagt ned omtrent på det tidspunktet hvor såkalte rosablogger begynte å bli populære – muligens fordi det ble mye «støy» mellom de gode innleggene.

Sonitus var en redaksjonell tjeneste hvor en redaksjon byttet på å skumme gjennom et høyt antall feed, for deretter å plukke ut et relativt lite antall «anbefalte poster». Disse anbefalte innleggene ble så presentert i en ny feed. Innfallsvinkelen var «vi leser de dårlige innleggene, så du slipper». Tjenesten ble lagt ned i 2011 på grunn av for mye manuelt arbeid.

Blopp og Kudos var norske digg-kloner, hvor registrerte brukere kunne legge inn lenker. Disse lenkene kunne publikum stemme på, slik at de mest populære lenkene ble rangert over mindre populære lenker. Kudos ble drevet av ITavisen, og ble lagt ned i 2009 fordi det ble for arbeidskrevende å moderere nettstedet for «hjernedøde «morsomheter» og puppe-videoer». Blopp har fjernet stemmefunksjonaliteten, og fungerer i dag som en ren aggregator.

Blogglisten og Bloggurat rangerer blogger på grunnlag av antall visninger. I tillegg rangerer Blogglisten blogger på grunnlag av antall delinger på Facebook, og Bloggurat på grunnlag av andre blogger som lenker til den enkelte bloggen. Bloggurat virker ganske «død», mens Blogglisten, som drives av Nettavisen, ser ut til å være nokså oppegående og må anses som en direkte konkurrent til nettstedet vi vil lage.

Norske Blogger er en tjeneste hvor registrerte brukere kan legge inn ett og ett blogginnlegg. Registrerte brukere kan også stemme på innlegg. Nettstedet virker ganske nokså inaktivt, hvor den mest aktive brukeren ser ut til å ha lagt igjen 3 stemmer totalt.

Bloggpuls var en klone av Sonitus, hvor flere redaksjoner plukket anbefalte innlegg fra en stor mengde feeds. Den største forskjellen fra Sonitus var at de anbefalte innleggene var fordelt på flere kategorier, og at nettstedet også publiserte egenskrevet, redaksjonelt innhold. Nettstedet la ned etter et halvt års drift på grunn av uenigheter blant initiativtagerne.

Flere av tjenestene nevnt over kan vanskelig analyseres grundig, rett og slett fordi de ikke lenger er tilgjengelige. Jeg har gjort en uttømmende innholdsopptelling av det nettstedet som jeg anser som sterkeste konkurrent i det norskspråklige segmentet av markedet, nemlig Blogglisten. Jeg har også gått gjennom nettstedet vi setter oss fore å redesigne, Sonitus, selv om dette virker nokså vingeklippet etter å ha ligget brakk i over et halvt år. Disse opptellingene kan du lese mer om i min innholdsanalyse av Blogglisten og Sonitus.

Vil du lese mer? Dette innlegget er del av en serie om redesignet av Sonitus.

Kan vi finne de gode blogginnleggene?

Jeg har lyst til å skrive en Digg-klone, etter å ha begynt å lese Sosiale medier av Virrvarr, som jeg fikk av farmor til jul. (Takk, farmor! Takk, Virrvarr!) (Kjøp boka og les den hvis du synes dette innlegget er interessant.)

I boka sier Virrvarr at vi mangler «forsider» på den norske delen av Internett. Internasjonalt fyller sider som Digg og Reddit denne rollen. Det har blitt forsøkt å lage norskspråklige kloner av Digg tidligere, men disse har ikke klart å generere innhold aven tilstrekkelig kvalitet til at folk syns det er særlig interessant.

Så hvorfor i alle dager skulle min Digg-klone slå an, når alle tidligere norskspråklige forsøk har feila? Som Virrvarr påpeker i boka, har tidligere forsøk feila fordi man ikke har brukt dem som et verktøy for å promotere andres gode artikler, men i stedet brukt dem for å promotere egne artikler. Slikt blir ikke bra, fordi man begynner på feil sted. Problemet med de norske Digg-klonene er at de genererer for mye støy uten tilstrekkelig filtrering.

Flere tjenester utfører filtrering av bloggposter i dag. Sonitus har i en årrekke (å jadda,  en årrekke! — ikke undervurder årrekker på Internett) levert oss ferske finskårne fileter av det de selv vurderer som de beste bloggpostene i den norske bloggsfæren. For de som ikke kjenner dem fra før, bidrar de med et redaksjonelt utvalg anbefalinger av fine tekster. De jobber frivillig, og jobber på skift med å pløye gjennom en gedigen RSS-feed. På subjektivt grunnlag velger de ut de blogginnleggene de syns er best. (Hvis du vil bidra med litt tid, setter de forresten sikkert pris på om du tar kontakt. Jeg har ikke helt oversikt over hvilken kanal som passer best, men om du huker tak i Saccarina (blogg, twitter), Hjorthen (blogg, twitter) eller @sonitus kan de sikkert peke deg i riktig retning.)

Selv har jeg bidratt til et alternativ til Sonitus som levde et halvt års tid, nemlig Bloggpuls. Bloggpuls gjorde omtrent det samme som Sonitus, men de hadde flere underredaksjoner: Hageredaksjon, kulturredaksjon, interiørredaksjon, samfunnsredaksjon og så videre.

Slik jeg ser det, er problemet med de redaksjonelle dugnadsprosjektene at de genererer for mye filtrering i forhold til hva folket egentlig vil ha. Det føles riktigere når de beste innleggene er valgt ut av folket selv enn når de er plukket ut av noen som har opphøyet seg til å kunne velge på vegne av den gode smaken.

Ideen min er rett og slett som følger: Hva om vi lager et nettsted hvor man kan stemme på artikler, som hos Digg, men hvor artiklene kan stemmes på, velges ut på dugnad av engasjerte bloggere, som hos Sonitus eller Bloggpuls? Da kan vi crowdsource hvilke artikler som skal prioriteres høyt, samtidig som vi vil kvalitetssikre bidragene gjennom redaksjonell virksomhet.

For å slippe arbeidet med å sette sammen en redaksjon, kan man bruke den redaksjonen som allerede finnes. Hos min foreløpig navnløse tjeneste vil du kunne stemme på alle poster som er valgt ut av en ekstern redaksjon. Først og fremst tenker jeg på Sonitus-redaksjonen. Som et eksperiment går det også an å i tillegg la folk stemme på innlegg fra bloggere på diverse topplister, for eksempel topplisten fra blogg.no, topplisten fra Blogglisten og topplisten fra Bloggurat.

Hvilke blogginnlegg som når fram til forsiden vil bestemmes av en algoritme som vekter hver enkelt stemme med hvor lang tid det er siden stemmen ble avlagt.

Det vil være mulig å utføre et slikt prosjekt enten helt for seg selv, eller ved å modifisere hvordan Sonitus viser fram postene sine.

Men gidder jeg å skrive dette aleine, da? Var jeg virkelig initiativrik, ville jeg kanskje tatt kontakt med Saccarina eller Hjorthen eller Sonitus sjøl, nå med en gang, for å spørre om lov til å bruke feeden deres på denne måten. Siden jeg er lat – veldig, veldig lat – tror jeg at jeg kommer til å vente på at de kommer meg i forkjøpet, og heller spør meg om å være med på å utvikle Sonitus. Hvis jeg i det hele tatt gidder, da.

Nå har også du, du som kan kode og har fritid til overs for prestisje og erfaring, muligheten til å komme oss begge i forkjøpet og lage tjenesten sjøl. Kom igjen – gjør det! Det norske bloggmiljøet trenger det.