Reise til Roskilde Festival fra Oslo

Skal du komme deg til Roskilde Festival fra Oslo, har du fem alternativer: Buss, tog, båt, fly og bil. Jeg vil fraråde å reise med buss, på grunn av at det er skikkelig kjipt å sitte i et trangt bussete på en full buss med fulle passasjerer i åtte timer. Ikke fly. Bare kjør bil dersom du har en som er fast bestemt på å være edru sjåfør på tilbakeveien.

Hvordan skal du reise?

Priser er for reise én vei.
Framkomstmiddel Reisetid Ca. pris Komfort Anbefales?
Buss 8 timer Fra 300 NOK Nei Nei
Tog 8.5 timer Fra 500 NOK God Ja
Båt 17 timer Fra 350 NOK Super Ja
Fly 1.5 timer Meh Nei
Bil 8 timer Tja Kanskje

Selv har jeg prøvd både bil, buss, tog og båt. Jeg foretrekker båt. Tog kommer på en god andreplass. Buss er som sagt litt kjipt, og det er ulemper med å kjøre egen bil.

Når skal du reise?

Hvis du skal få med deg alt på festivalen, vil jeg anbefale deg å reise så du kommer fram til festivalområdet senest tre-fire timer før det åpner. I 2012, når festivalen åpner lørdag kl 18, betyr det at det passer fint å ta nattbuss/-tog fredag kveld, eller båt fredag ettermiddag.

Når du har sovet litt etter den siste festen på søndagen, kan du være klar for å reise hjem kl 10 mandags morgen.

Når du kommer fram

For alle andre reisemåter enn buss, ender reisen i København. Fra København Hovedbanegård går det tog til Roskilde. Toget koster ca 50 DKK og tar ca 20 minutter. Du får kjøpt billetter på stasjonen.

Fra Roskilde stasjon må du komme deg til festivalplassen. Hvis festivalen har åpnet, kan du ta festivaltoget for 20 DKK. Hvis festivalen ennå ikke har åpnet, kan du ta taxi eller gå.

Ikke ta pirattaxi, selv om det er lang kø. Det er ganske kjipt mot taxisjåførene. Dessuten kan du fort bli rundlurt.

Selv foretrekker jeg å gå. Det tar litt under en halvtime uten bagasje. Med festivalbagasje og det som hører til tar det litt over en halvtime. Det går ganske greit å finne fram uten kart. Spør noen om veien! De aller fleste er blide og utadvendte – det er tross alt festival! Når du har kommet deg 5 minutter unna togstasjonen, følg strømmen.

Merk at du må gå forskjellig vei avhengig av om du skal til inngang Øst eller inngang Vest.

Buss til Roskilde Festival fra Oslo

Selv om bussen ikke er noe særlig komfortabel, blir den ikke utsolgt. Hvis du ikke får tak i tog- eller båtbilletter, får du likevel sikkert plass på festivalbussen. Vær tidligere ute med å bestille billetter til neste år.

Festivalbussen kjører fra Bussterminalen til inngang Øst. Hvis du har inngangsbooking på inngang Vest, og vil gå inn med en gang festivalen åpner, må du belage deg på å gå et stykke. Bussen går også fra inngang Øst på vei tilbake til Bussterminalen.

Er du ute etter å reise billigst mulig? Du kan spare litt på å ta en rutebuss til København, og ta toget derfra.

Bestill billetter til festivalbussen eller rutebusser hos Swebus.
Bestill billetter til rutebusser hos GoByBus.

Tog til Roskilde Festival fra Oslo

Tog er gøy. Du kan ha med så mye bagasje du vil, de svenske togene har bistrovogn og rimelige sovekupeer.

Det du først og fremst er ute etter, er et nattog fra Oslo S til Köbenhavn H som kjører via Göteborg. Det går an å kjøre via Katrineholm også. Det tar litt lengre tid, men kanskje det ikke gjør så mye? Mye av reisetiden er forhåpentligvis om natten uansett.

SJ har sluttet å kjøre nattog via Göteborg. Mitt foretrukne valg blir da å ta nattog via Katrineholm. Turen tar da 14.5 timer i stedet for 8.5 timer. (Men mesteparten av reisetiden er jo på natta likevel?) Det går også an å reise på dagtid via Göteborg. Begge deler er bedre enn buss!

Skaff deg soveplass i en 6-sengs felleskupé. Dobbeltsjekk med SJ at din avgang har bistrovogn. Bistrovogn er dritdigg, men vi som pleier å kjøre InterCity i Norge er ikke vant til det. Spis mat i bistrovogna. Hvis avgangen av en eller annen grunn ikke har bistrovogn, husk proviant.

Avgangene du er ute etter (For 2013: fredag 28. juni kl 15:46 fra Oslo S) kommer til å bli utsolgt, så det gjelder å være ute i god tid.

Bestill togbilletter hos SJ.

Jeg har skrevet mer utførlig om å reise med tog til Roskilde fra Oslo tidligere.

Båt til Roskilde Festival fra Oslo

Båt er dritfett. Selv om du ikke liker vann.

Du kan boltre deg på masse plass mens du reiser, spise enten medbrakt eller fra et utvalg av restauranter, sove i en ålreit seng, og sist, men ikke minst: Ta deg et boblebad ombord.

Båt er den beste måten å reise på. Det er enda diggere enn tog.

Avgangene du er ute etter kommer til å bli utsolgt, så det gjelder å være ute i god tid. De billigste lugarene forsvinner først. Sjekk om det er billigere å kjøpe en pakketur (4 stk + bil? Minicruise med en returbillett du ikke kommer til å bruke?). Cruiseselskapene har ofte slike tilbud.

Det lønner seg å være nøyaktig 4 stykker som deler lugar på båten. Ta med proviant dersom du har trangt budsjett – det finnes ikke superbillige restauranter ombord.

Bestill billetter fra bookingsystemet til DFDS, men husk å sjekke forsiden deres for pakketilbud.

Fly til Roskilde Festival fra Oslo

Ikke fly til København. Det er for kort.

Du får ikke ha med deg vannflaske. Du har ikke plass til teltet i bagasjen. Fly er den kjipeste måten å reise på.

Bil til Roskilde Festival fra Oslo

Det går an å kjøre selv. Da må dere passe på å ha en edru sjåfør (eller aller helst flere som kan bytte på å kjøre) både på vei til festivalen og på vei tilbake. (Lykke til med å bli enige om hvem som skal slutte å drikke først under den siste festen på søndagen.)

Vil du lese mer?