Krøll i komfyren

Ovnen vår har et røket undervarmeelement. Det må enten byttes ut, eller så må vi kjøpe ny ovn.

Dette er en veldig voksen problemstilling. Da jeg var 17 år gammel, og nettopp hadde flytta hjemmefra, kjente jeg den samme følelsen når det gjaldt å måtte kjøpe salt. Noen ting har man bare blitt vant til at er der.

Denne råflotte ovnen vil koste meg dyrt.

Jeg har, med tid og stunder, blitt vant til å kjøpe mitt eget salt. Forskjellen på salt og ovn er at ovn koster mye mer penger. Mens jeg bruker av de nærmest tilgjengelige pengene mine til å kjøpe salt til maten, er et komfyrinnkjøp noe jeg må tømme nesten hele den økonomiske bufferen min for å gjennomføre.

For pokker, da jeg var 17 år gammel, hadde jeg ikke engang en ovn, kun kokeplater.

Når reparasjonen koster mer enn en billig ovn, er det egentlig ikke så vanskelig å velge å kjøpe nytt. Dette selv om vi også må bytte ut platetoppen, da kontrollene til den gamle er på ovnen. Nå som vi har kommet dit, melder et enda større dilemma seg: Hvilken ovn skal vi kjøpe, og hvor mye skal vi legge i det?

Når det gjelder mikroøkonomi, er noe av det vanskeligste jeg veit å bedømme min egen etterspørsel. Hvor mye, målt i kroner, ønsker jeg meg denne tingen? Og hvor mye, målt i kroner, ønsker jeg meg en ting som er litt finere? Hvor mange tusenlapper er jeg villig til å betale for pyrolytisk selvrens?

Wat do?

Akkurat nå står jeg mellom to alternativer:

Hvis valget sto mellom den flotte og en litt mindre flott en, hadde det vært enkelt. Pyrolyse, lite varmetap, pizzafunksjon og varmluft er verdt et par tusen på marginen. Men er hele konseptet ovn i det hele tatt noe å legge mer enn et absolutt minimum i?

Kan vi klare oss med det billige varmeskapet som riktignok mangler vifte og hvor døra blir 75° C varm, men som sikkert likevel kan varme et brød og en grandis hvis vi legger godvilja til? Trenger jeg godt utstyr for å lage god mat?

Er maten jeg spiser eeegentlig viktigere for meg enn en ny mobiltelefon?

Faen i inkassohelvete

I postkassa mi fant jeg en uhyggelig overraskelse. Jeg har fått regninger til feil adresse. (Dette er vanligvis ikke noe problem ettersom faktura på e-post og AvtaleGiro pleier å gjøre livet lettere å leve.) Nå har jeg fått ettersendt flere brev fra et inkassobyrå, hvor jeg kan lese at alle frister forlengst har gått ut, gjelden er fordobla og jeg generelt har bæsja / blitt bæsja på leggen.

Plan A: Ringe min inkassoinnkrever i Mo i Rana som det første som skjer mandags morgen.

Gode råd mottas med takk.

Semesterstart

StudentWeb er et system jeg var skikkelig glad i. Jeg trodde jeg hadde gjort riktig, men jeg bæsja visst på leggen og tissa i buksa på en gang, og nå slipper jeg ikke inn på bedriftsøkonomikurset jeg hadde gleda meg til.

Heldigvis syns folk at jeg er flink til å snakke for meg. Det er visst en pest og en plage, sier folk, men i alle fall går det av og til an å bruke det til noe fornuftig. Seniorkonsulenten tok i mot meg etter en lang lunsj, og jeg forklarte at jeg var en idiot og at han kunne gjøre livet mitt bedre. Vi blei enige om at fakultetet jeg går på er skikkelig teit og har gjort det vanskelig for meg, og han skulle snakke med noen og se hva han kunne gjøre. Forhåpentligvis går det bra, men han kunne ikke love noe.

Så jeg stikker bort til fakultetet mitt igjen, smiler litt, finner et bord og bestiller en Flørt. I det jeg betaler, kommer det plutselig søte jenter fra overalt og sier hei. Kanskje dagen blir fin likevel. Vi får se hva fire timer bacheloroppgave gjør med dagsformen.

Du heter ikke Thomas

Du har satt deg på fjernkontrollen og spilt poker med merka kort. Du har prata mens Arne Scheie prata.

Du kan kysse min kvinnes lepper. Du kan drikke min sprit. Du kan henge dine ting på plassen som tilhører tinga mine, på plassen hvor mine ting hang – og fremdeles henger når du ikke ser.

Men du kan aldri hete Thomas. Uansett hvor hardt du prøver å bli meg vil du aldri nå helt opp. Du er for seint ute. Det finnes allerede en Thomas, og det er ikke deg. Sorry, altså. This seat’s taken.

Hun har aldri vært, er ikke, og vil aldri bli din.

Nå er det en gang sånn at de virkemidlene som kan bedre ting på kort sikt ikke nødvendigvis er de samme virkemidlene som kan bedre ting på lang sikt. Kort og lang sikt er helt forskjellige ting. Gærent i dag kan bety bra seinere. Man skal ofre mye…

Hun er verdens beste. Du veit det, og jeg veit det. Noe annet alle veit er at det ikke er et spørsmål om hvis, men et spørsmål om når. Noen lever på lånte midler, og kostnaden ved lån er rente. Sjøl om rentebanen er nedjustert, er krona svekka, og vi kan regne med enda et par renteøkninger i tida som kommer.