En idyllisk, liten bydel

FrPs Ulf Leirstein svartmaler i dag svartinger på bloggen sin, og har med det nådd forsida på Sonitus med et blogginnlegg om hvor farlig det er på Grønland. Det har nemlig funnet sted noen voldsepisoder, og dermed er visst området blitt lovløst:

Trist at denne utviklingen til ghetto i enkelte deler av Oslo er et resultatet av enkelte politikeres naive holdning til innvandring.

Jeg bor på Tøyen. Det er ganske trivelig her. De selger litchijuice på butikken. Lovløs ghetto? Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen. Det eneste som skiller Grønland fra Solli plass en sein lørdagskveld er at folk ikke går med sleik og dyre klær. Volden er konsentrert rundt utestedene i byen, og noen av disse ligger på Grønland. Dette er vel ikke din måte å argumentere for innskrenka skjenketider og mindre helgefyll, Leirstein?

Hva med hvite gjerningsmenn?

Hvorenn det er utesteder, er det voldsproblematikk. Jeg veit ikke helt hva, men det er noe med vannhull som tiltrekker seg idioter1. Hva har dette med innvandring å gjøre? Voldtekter er fæle saker, det er sant. Betyr det at hvis noen blir voldtatt på Majorstua, så vil Leirstein ta fram fakler og høygafler, kvesse pennen og skrive om hvor forferdelig det er med så mange hvite på Oslo vest?

Det Oslo øst jeg kjenner er ikke en ghetto.

Jeg har bodd på Oslo vest før, jeg – to år på Skillebekk. Der opplevde jeg det til tider vanskelig å snakke med fremmede. Folk var som regel skeptiske hvis jeg hilste på noen jeg ikke kjente; noen rynket på nesa, langt de fleste hastet videre med en gang.

Her på Tøyen nikker jeg og smiler til folk som går forbi, og de nikker og smiler tilbake, alle som én – enten det er dansestudentene på Norges Dansehøyskole, den hvite dama i burka eller frisøren med skjegget.

Det Oslo øst jeg kjenner er ikke en ghetto. Det er en idyllisk, liten bydel hvor det ikke bare bor hvitinger. Folk er åpne, greie mot sine neste og har en generell mangel på snobbfakter.

Fyren på kebabsjappa har lært meg et par fraser på kurdisk. Iraneren på grønnsakssjappa har lært samboeren om forskjellene på forskjellige typer dragefrukt. Innvandrerungene (eller kanskje de er født her?) ringer på og spør om jeg vil kjøpe lodd til inntekt for fotbalklubben deres – VIF.

Jeg bor i en idyllisk, liten bydel i Oslo, veldig nærme utestedene i sentrumskjernen.

Ghettoen på Tøyen/Grønland

At Tøyen/Grønland er en ghetto, er en løgn FrP-politikere har gjentatt så mange ganger at de tror det er sant. Men for all del, la oss ta som utgangspunkt at Grønland/Tøyen-området har blitt en lovløs ghetto – hvordan skal vi da få slutt på djevelskapen?

Jeg ville kanskje foreslått at vi hegnet om de få høykulturelle tilbudene vi har i nabolaget. Vi kunne pusset opp Munch-museet, for eksempel, eller kanskje bygget en konsertscene. Men museene våre flyttes. Den eneste måten vi kan beholde kunsten vår på denne siden av byen, er å male den rett på veggen.

Vi trenger flere kulturtilbud.

Kanksje vi skulle bygget en tennisbane, oppgradert en ishall eller lagt litt kunstgress? Mens byens dominerende fotballag holder til på Oslo øst, spiller de hjemmekampene sine på Oslo vest. Har noen noensinne tenkt den absurde idéen om å spille landskamper på Hovin i stedet for på Ullevål?

Nedprioriteringen av indre øst har vart siden lenge før jeg flytta hit:

Hvorfor har ikke universitetet undervisningstilbud på sine arealer på Oslo øst? Hvorfor har vi ikke byens fotballstadion, når vi har det beste fotballaget? Hvorfor skal Munch-museet flyttes? Hvorfor skal byens nye hovedbibliotek bygges ved Operaen og ikke her? Vi trenger flere kulturtilbud i Tøyen/Grønland-området!

Hvis Grønland/Tøyen er en ghetto, må vi kanalisere pengene til Grønland/Tøyen i stedet for til eliten i Bjørvika og på Oslo vest! Drift av kommunale boliger teller ikke som kanalisering av penger i denne sammenhengen.

1: Ikke dermed sagt at jeg vil ta bort vannhullet fra alle oss andre som ikke er idioter…) ^