Nå begynner vårt eget valgsirkus

Også i utlandet har de begynt å legge merke til at norsk flyktningepolitikk er kjipere enn før. Mot afghanere er vi faktisk de kjipeste i Europa, skriver The New York Times.

Refleksene mine vil ha meg til å tenke at dette blir bedre når vi bytter regjering om et års tid, men jeg veit jo at også regjeringsalternativene på venstresida lenge har beveget seg i denne retninga, sannsynligvis for å stjele velgere fra den andre sida.

Jada, jeg veit at det ikke er gitt at vi skal gjøre så store omveltninger i regjeringa. De siste meningsmålingene melder om dødt løp: Ett enkelt stortingsmandat skiller regjerings- og støttepartiene fra opposisjonen. Men jeg støtter meg på at det siden krigen kun er to regjeringer som har fått åtte sammenhengende år.

Nå som vi har overstått det amerikanske valget, er det på tide å begynne å tenke på hvordan vi selv skal stemme til neste år.

Hvem skal få min stemme?

Det minste jeg krever av noen jeg skal stemme på, er at de setter noe annet enn seg sjøl høyest. Dette diskvalifiserer overraskende mange.

Det er egentlig ikke så jævlig vanskelig. Vil du gjøre ting bedre? Da er du aktuell. Vil du gjøre ting bedre for deg sjøl, og så tar vi resten litt ettersom hvordan det passer? Da er du ikke politikeren for meg.

Hvor kan vi finne partiet av norske Bernie Sanders-er, som med all sin erfaring og klokskap fortsatt vil redde verden med ungdommelig og idealistisk glød?

  • Fremskrittspartiet faller gjennom fordi de ikke har hjerte for de svakeste i samfunnet.
  • Høyre faller gjennom fordi de er et slags interesseparti for folk med penger. Penga først! – deretter alt det andre.
  • KrF faller gjennom fordi de er et slags interesseparti for kristne. Bibelen først! – så alt det andre.
  • Arbeiderpartiet dreier stadig den økonomiske politikken sin mot Høyres og flyktningepolitikken mot FrPs. Formodentlig er dette for å tekkes velgerne. Ap er flinke til å tilpasse politikken sin til opinionen. Følelsen jeg sitter igjen med er at det er viktigere at Ap skal få bestemme enn hva Ap skal bestemme.

Jeg er ganske usikker på Senterpartiet. Magefølelsen forteller meg at Senterpartiet er et slags interesseparti for bønder. Hvis det stemmer, vil de havne i selskap med partiene på den første lista. Men Senterpartiet ligger for lavt i min politiske bevissthet. Etter å ha skrevet om alle de andre partiene, måtte jeg telle over og komme til sju før jeg fant ut hvem som mangla.

Dessuten vil jeg selvsagt gjerne at stemmen min skal ha noe å si. Jeg vil at den skal monne. Så mye som mulig, helst. Jeg vil at stemmen min reint faktisk skal gjøre verden til et bedre sted. Men hva har jeg igjen da?

  • Liberalistene i Venstre trekker høyresida i min retning, men en stemme til dem ser foreløpig ut til å fortsatt være en stemme til høyresida. En stemme til Venstre er en stemme for å ha FrP i regjering.
  • Så lenge De grønne fortsatt ikke velger side langs høyre-venstre-aksen, kan en stemme dit også bli en stemme til status quo i regjeringa.
  • Verken Rødt eller SV ser ut til å ha noen plass i den neste regjeringa, verken som regjeringspartier eller støttepartier. En stemme til dem vil være en stemme til noen på utsida som ikke engang er særlig høylytte.

Nå som valget nærmer seg, håper jeg snart også noen gir meg en grunn til å stemme på dem.

En idyllisk, liten bydel

FrPs Ulf Leirstein svartmaler i dag svartinger på bloggen sin, og har med det nådd forsida på Sonitus med et blogginnlegg om hvor farlig det er på Grønland. Det har nemlig funnet sted noen voldsepisoder, og dermed er visst området blitt lovløst:

Trist at denne utviklingen til ghetto i enkelte deler av Oslo er et resultatet av enkelte politikeres naive holdning til innvandring.

Jeg bor på Tøyen. Det er ganske trivelig her. De selger litchijuice på butikken. Lovløs ghetto? Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen. Det eneste som skiller Grønland fra Solli plass en sein lørdagskveld er at folk ikke går med sleik og dyre klær. Volden er konsentrert rundt utestedene i byen, og noen av disse ligger på Grønland. Dette er vel ikke din måte å argumentere for innskrenka skjenketider og mindre helgefyll, Leirstein?

Hva med hvite gjerningsmenn?

Hvorenn det er utesteder, er det voldsproblematikk. Jeg veit ikke helt hva, men det er noe med vannhull som tiltrekker seg idioter1. Hva har dette med innvandring å gjøre? Voldtekter er fæle saker, det er sant. Betyr det at hvis noen blir voldtatt på Majorstua, så vil Leirstein ta fram fakler og høygafler, kvesse pennen og skrive om hvor forferdelig det er med så mange hvite på Oslo vest?

Det Oslo øst jeg kjenner er ikke en ghetto.

Jeg har bodd på Oslo vest før, jeg – to år på Skillebekk. Der opplevde jeg det til tider vanskelig å snakke med fremmede. Folk var som regel skeptiske hvis jeg hilste på noen jeg ikke kjente; noen rynket på nesa, langt de fleste hastet videre med en gang.

Her på Tøyen nikker jeg og smiler til folk som går forbi, og de nikker og smiler tilbake, alle som én – enten det er dansestudentene på Norges Dansehøyskole, den hvite dama i burka eller frisøren med skjegget.

Det Oslo øst jeg kjenner er ikke en ghetto. Det er en idyllisk, liten bydel hvor det ikke bare bor hvitinger. Folk er åpne, greie mot sine neste og har en generell mangel på snobbfakter.

Fyren på kebabsjappa har lært meg et par fraser på kurdisk. Iraneren på grønnsakssjappa har lært samboeren om forskjellene på forskjellige typer dragefrukt. Innvandrerungene (eller kanskje de er født her?) ringer på og spør om jeg vil kjøpe lodd til inntekt for fotbalklubben deres – VIF.

Jeg bor i en idyllisk, liten bydel i Oslo, veldig nærme utestedene i sentrumskjernen.

Ghettoen på Tøyen/Grønland

At Tøyen/Grønland er en ghetto, er en løgn FrP-politikere har gjentatt så mange ganger at de tror det er sant. Men for all del, la oss ta som utgangspunkt at Grønland/Tøyen-området har blitt en lovløs ghetto – hvordan skal vi da få slutt på djevelskapen?

Jeg ville kanskje foreslått at vi hegnet om de få høykulturelle tilbudene vi har i nabolaget. Vi kunne pusset opp Munch-museet, for eksempel, eller kanskje bygget en konsertscene. Men museene våre flyttes. Den eneste måten vi kan beholde kunsten vår på denne siden av byen, er å male den rett på veggen.

Vi trenger flere kulturtilbud.

Kanksje vi skulle bygget en tennisbane, oppgradert en ishall eller lagt litt kunstgress? Mens byens dominerende fotballag holder til på Oslo øst, spiller de hjemmekampene sine på Oslo vest. Har noen noensinne tenkt den absurde idéen om å spille landskamper på Hovin i stedet for på Ullevål?

Nedprioriteringen av indre øst har vart siden lenge før jeg flytta hit:

Hvorfor har ikke universitetet undervisningstilbud på sine arealer på Oslo øst? Hvorfor har vi ikke byens fotballstadion, når vi har det beste fotballaget? Hvorfor skal Munch-museet flyttes? Hvorfor skal byens nye hovedbibliotek bygges ved Operaen og ikke her? Vi trenger flere kulturtilbud i Tøyen/Grønland-området!

Hvis Grønland/Tøyen er en ghetto, må vi kanalisere pengene til Grønland/Tøyen i stedet for til eliten i Bjørvika og på Oslo vest! Drift av kommunale boliger teller ikke som kanalisering av penger i denne sammenhengen.

1: Ikke dermed sagt at jeg vil ta bort vannhullet fra alle oss andre som ikke er idioter…) ^

Rasebegrepet i innvandringsdebatten

Olav Kandal har skrevet et debattinnlegg på dagbladet.no:

Enhver som ikke ser at Norge og Nord-Europa er godt på vei til å bli rasemessig blandet innen noen tiår lever i en illusorisk boble. Intet tenkende menneske har tro på politiske programmer som tar sikte på å bevare ens egen rase. Men når jeg gikk rundt i Oslo for 25 år siden, så var det nesten bare etniske nordmenn der, og jeg opplevde Oslo som min hovedstad. Nå er enkelte strøk fullstendig tomme for nordmenn.

Når jeg kjenner etter, etter å ha lest dette, merker jeg en uggen smak bakerst i munnen. Noe er ikke helt som jeg syns det skal være. Jeg reagerer kraftig, jeg kjenner antydninger til sinne og vantro. Men hvorfor?

Hvorfor synes jeg det er så gærent at folk bruker rasebegrepet på denne måten?

Teksten under er sakset fra Wikipedias artikkel Menneskerase, fritt tilgjengelig under Creative Commons-lisensen Navngivelse-Del på samme vilkår. Den burde illustrere hvorfor jeg reagerer så sterkt på at rasebegrepet blir brukt i innvandringsdebatten.

Race og rase

Den norske ordet «rase» betyr en genetisk distinkt populasjon. (Rent systematisk er rase en enhet under underart.) På engelsk, spesielt amerikansk engelsk, er ordet race en mindre kontroversiell benevnelse på det som på norsk gjerne også omtales som «hudfarge» eller «folkeslag». Bruk av dette ordet gir ikke nødvendigvis assosiasjoner til rasistiske forestillinger ettersom det engelske ordet ikke har samme presise betydning som på norsk og tysk. I de fleste europeiske land er det lite heldig å oversette race til (menneske-)rase, siden ordet gir konnotasjoner til rasebiologiske, rasistiske eller nazistiske forestillinger som var dominerende i den første halvpart av 1900-tallet. Likevel er dette omdiskutert og mange mener at sammenhengen ordet blir benyttet i er avgjørende for om det kan oppfattes diskriminerende.

Spørsmål rundt raseinndeling

Det dominerende synet blant forskere på feltet i dag er at rase er en sosial konstruksjon uten vitenskapelig verdi. Grunnen er at de morfologiske og genetiske forskjellene mellom raser er små, og i hvert fall mye mindre enn de morfologiske og genetiske forskjellene innenfor hver rase (uansett hvordan disse velges definert).

Fra dette kan man imidlertid strengt tatt ikke avlede at menneskeraser ikke eksisterer, bare at deres eksistens (i tillegg til å være vilkårlig, se rase) vitenskapelig sett er forholdsvis uinteressant. En raseinndeling har nemlig ikke noen forklaringsverdi utover akkurat de få egenskapene som subjektivt ble valgt til å avgrense rasene. Utfra et biologisk synspunkt er derfor ikke forskjellene mellom tykke og tynne mennesker, eller høye og lave vesensforskjellig fra forskjellene mellom etniske grupper.

Istedenfor rase brukes nå ofte betegnelsen etnisitet eller etnisk tilhørighet. Dette begrepet er mindre verdiladet, og betegner dessuten gjerne mindre enheter enn dem man pleide å referere til med rasebegrepet.

Forskningen på menneskeraser («rasebiologi») har tidligere vært et aktivt forskningsområde. På grunn av at denne forskningen var pseudovitenskapelig og at den ble misbrukt, har den blitt forlatt i dag. Eksempler på misbruk var (og tildels er) f.eks. etnisk rensning, eugenikk, jødeforfølgelsen, rasehygiene, sosialdarwinisme, lobotomering og sterilisering av tatere og fornorsking av samer i Norge.

Husk å stemme!

I dag, fredag, er den siste dagen du kan forhåndsstemme ved stortingsvalget i 2009. Når du forhåndsstemmer kan du stemme hvor som helst. Når du stemmer på valgdagen på søndag eller mandag, kan du bare stemme i den kommunen du er manntallsført i.

Ikke vær en idiot. Stem!

Folk som er langt hjemmefra bør derfor huske å stemme i dag.

Du kan forhåndsstemme i Frederikkebygningen ved Universitetet i Oslo, hvis det er beleilig for deg.

Om du lurer på noe annet praktisk i forhold til valget, finner du det sikkert på kommunal- og regionaldepartementets sider om stortingsvalget.

Forhåndsstem på universitetet

Veit du ikke hva du skal stemme? Tja, hva kan jeg si. Ta en valgtest. Stem, i alle fall! Stem i verste fall blankt, men stem! De gamle grekerne lagde et eget ord for folk som ikke stemte når de hadde muligheten: Idiot. Du trenger ikke være en.

Ikke vær en idiot. Stem!

Min er tøffere enn din

Etter å ha lest om virtuelle penisstørrelser borte hos Esquil, fikk jeg et uforklarlig behov for å skryte hemningsløst av stedet jeg kommer fra.

FK Tønsberg har kanskje ikke ambisjoner om å slå Rosenborg i år, men jeg har heldigvis andre baller å spille på… jeg mener selvsagt flere strenger i lufta – hrm, hvordan var nå dette igjen? Foruten den uovertrufne skjærgården utafor Nøtterøy, ei nyoppussa Tønsberg Brygge til sommeren og Maskinistenes Hus, er det én ting jeg vil framheve spesielt:

Min stortingsrepresentant er tøffere enn din stortingsrepresentant. Min stortingsrepresentant reiser nemlig klimavennlig, er positiv til alternative løsninger i fildelingsdebatten og blogger om hvor dårlig hun er på snowboard. Dessuten er hun tøff og har bein i nesa.

Så det, så.

Stopp brunettevolden!

Det er en sak opptar meg, noe jeg syns har kommet altfor dårlig fram i den offentlige debatten i det siste. Skjønt – i det siste og i det siste – selv om dette er ganske viktig, tror jeg ikke at det har vært på dagsorden i det hele tatt. Jeg snakker om vold mot brunetter med brune øyne.

De blir mishandlet, sparket og slått. Dette er grovt! Undersøkelser viser at brunøyde brunetter blir utsatt for vold fra nære familiemedlemmer, og veit du hva, jeg syns ikke det er greit. Ingen brunetter med brune øyne skal trenge å bli utsatt for noe slikt!

Stopp volden mot brunetter med brune øyne – NÅ!