14 grunner til å flytte til Tøyen

Vi selger 2-romsleiligheten vår midt på Tøyen, men selv om vi flytter fra leiligheten, flytter vi jo ikke fra nabolaget. Det er det beste nabolaget. Du vil også like å bo her, og dette er hvorfor:

Alle linjene stopper på Tøyen.
Alle linjene stopper på Tøyen.

1. Fordi du aldri har bodd så sentralt

Den gangen vi flytta inn, i 2009, var det viktig for meg at T-banen, med ALLE LINJENE, ligger 3-4 minutter unna. Da kan du komme deg hvor som helst på null komma svisj. I tillegg er det bare 4-5 minutter til 20-bussen, og 5-6 minutter til 37-bussen.

2. Fordi det er så trendy

‘Løkka er bare 2003.

Postkontoret! Norð & Natt! I tillegg til de aller mest trendy utestedene, har det kommet helt nye restauranter der oppe også: hvis du er keen på tyrkisk, thai eller sushi, kan du rett og slett ta med noe på vei hjem fra T-banen. Om du går ned bakken i vest, så er du plutselig på Tøyengata Bodega.

Finn ut om rutete skjorte og helskjegg er noe man får utdelt, eller om det vokser ut av seg sjøl.

3. Badet

Tøyen-bad er ikke som andre bad. Badet i Tøyen-leiligheten vi selger er ikke så stort, men fy flate, det er fint! Hvis det blir for lite, ligger det store Tøyen-badet rett oppi høgget.

Oslos beste svømmehall har to innendørs basseng, to utendørs basseng, stupetårn og vannsklie.

4. Sykkelavstand til alt

På en god dag kan du kaaanskje rekke toget du troddde du var for seint til hvis du har en sykkel. Kona sier hun har våkna ti minutter før toget og rukket det — med et nødskrik.

Nymalte fortauskanter på Tøyen.
Nymalte fortauskanter på Tøyen.

5. Kommunen maler fortauskantene i glade farger

En kompis av oss så på mens de malte. Det er jo ikke helt A4 veiarbeid å male kanter rosa, men det var en kis i ei selvlysende gul jakke med noe kommunal tekst på, og han fikk holde på i fred, så kompisen vår tenkte: Det er alt man trenger, ei gul jakke med «Oslo kommune» på, så kan man male alt mulig rosa uten at noen stopper en.

6. Fordi du kan gå hjem seint på kvelden…

… både fra Karl Johan og fra ‘Løkka.

Eiendomsmeglere sier mye rart, men for meg heter det bare “sentralt” hvis jeg kan gå hjem fra byen. Hvis du er en sånn spreking, er det bare 15 minutter å traske hjem fra Oslo S i finværet. Det er sant – én kilometer! (Under nattehimmelen har det likevel hendt at jeg har brukt noe lengre tid …)

7. Fordi det er så enkelt å handle

I krysset på hjørnet av 2-romsen vi selger på Tøyen ligger det hele tre små kolonialbutikker/grønnsakshandler. Der er det «alltid» åpent. Det finner du bare på denne sida av byen.

Til daglig handler jeg jo ikke alltid på hjørnet. Jeg har pleid å hverdagshandle på Kiwi. Eller på Rimi. Eller på Coop. Eller på Rema. Alle ligger i gangavstand. Seriøst, det er butikker overalt. Bunnpris nedi gata har døgnåpent; de får lov fordi det er et turiststrøk.

Det er butikker overalt. Skjermskudd: Google Maps
Det er butikker på hvert gatehjørne. Skjermskudd: Google Maps

8. Fordi man aldri trenger å forlate Tøyensenteret

Tøyensenteret har alt. Ærlig talt, du har sett Buddy, ikke sant?

Selv om det er morsomt på film, har faktisk Tøyensenteret det meste du trenger, inkludert ei grønnsakssjappe – som også har alt. Altception! (Hopp tilbake til punkt nummer 7.)

Veit du egentlig hvor mange parker som ligger på Tøyen? Det er tjukt av dem!
Veit du egentlig hvor mange parker som ligger på Tøyen? Det er tjukt av dem!

9. Fordi det er parker på alle kanter

Hvis du begynner i Botsparken og går gjennom fengselsparken må du krysse noe sånt som tre gater for å nå både Kampenparken og Tøyenparken. Så må du selvsagt krysse ring 2 igjen før du kommer til Botanisk hage, men da har du til gjengjeld vært nesten helt rundt Tøyensenteret.

Øya-festivalen flytta til Tøyenparken i fjor.

10. Fordi Tøyen har sin egen brus

Tøyen-cola er laget på en oppskrift som er open-source.

«The Treasure Hunter» av Intii.
Veggmaleriene ligger tett på Tøyen. Foto: «Tøyen» av Marte Ødegård (CC)

11. … og den fjongeste kunsten er malt rett på blokka

Vi kjenner at det gjør litt vondt å flytte fra det fine, oransje veggmaleriet på fasaden, som vi var med å velge ut kunstneren til. Blokka skal kanskje sette opp et maleri til etter hvert, på den andre fasaden. Naboene har jo også fulgt etter, så nå er det fjonge veggmalerier overalt.

12. Den positive stemninga er synlig i nabolaget

Det er så mye flott som skjer i området rundt leiligheten! For eksempel er det bare 50 meter bort til Sørligata, hvor det er anlagt humlegate, og hvor det har vært gatefest årlig i det siste.

På lekeplassen er det hjemmesnekra belysning som fyller høla i kommunens bydelsplan, og trekanten ved hovedinngangen til Frivillighetshuset er den fineste trekanten du har sett.

13. På grunn av 2.350.000 kroner som brenner hull i lomma

Det er mye bedre å eie enn å leie. Hvis du først skal bruke lønna di på å betale ned noens lån, hvorfor ikke la det være ditt eget?

14. Fordi du kan kjøpe den gamle leiligheten min

Kjøp den gamle kåken min, og bli med å gjøre bydelen enda bedre! Den fineste 2-romsen jeg har eid har visning på søndag.

Det jeg liker aller best i 2-romsleiligheten vi selger på Tøyen, er kjøkkenet. Det har en million skap og nok plass til alle kokkene på en gang. (Og hvis du går tom for mel, se nummer fire.)
Det jeg liker aller best i 2-romsleiligheten vi selger på Tøyen, er kjøkkenet. Det har en million skap og nok plass til alle kokkene på en gang. (Og hvis du går tom for mel, se nummer sju.) Dessuten ligger den midt på beste Tøyen. Se annonsen på Finn.no!

En idyllisk, liten bydel

FrPs Ulf Leirstein svartmaler i dag svartinger på bloggen sin, og har med det nådd forsida på Sonitus med et blogginnlegg om hvor farlig det er på Grønland. Det har nemlig funnet sted noen voldsepisoder, og dermed er visst området blitt lovløst:

Trist at denne utviklingen til ghetto i enkelte deler av Oslo er et resultatet av enkelte politikeres naive holdning til innvandring.

Jeg bor på Tøyen. Det er ganske trivelig her. De selger litchijuice på butikken. Lovløs ghetto? Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen. Det eneste som skiller Grønland fra Solli plass en sein lørdagskveld er at folk ikke går med sleik og dyre klær. Volden er konsentrert rundt utestedene i byen, og noen av disse ligger på Grønland. Dette er vel ikke din måte å argumentere for innskrenka skjenketider og mindre helgefyll, Leirstein?

Hva med hvite gjerningsmenn?

Hvorenn det er utesteder, er det voldsproblematikk. Jeg veit ikke helt hva, men det er noe med vannhull som tiltrekker seg idioter1. Hva har dette med innvandring å gjøre? Voldtekter er fæle saker, det er sant. Betyr det at hvis noen blir voldtatt på Majorstua, så vil Leirstein ta fram fakler og høygafler, kvesse pennen og skrive om hvor forferdelig det er med så mange hvite på Oslo vest?

Det Oslo øst jeg kjenner er ikke en ghetto.

Jeg har bodd på Oslo vest før, jeg – to år på Skillebekk. Der opplevde jeg det til tider vanskelig å snakke med fremmede. Folk var som regel skeptiske hvis jeg hilste på noen jeg ikke kjente; noen rynket på nesa, langt de fleste hastet videre med en gang.

Her på Tøyen nikker jeg og smiler til folk som går forbi, og de nikker og smiler tilbake, alle som én – enten det er dansestudentene på Norges Dansehøyskole, den hvite dama i burka eller frisøren med skjegget.

Det Oslo øst jeg kjenner er ikke en ghetto. Det er en idyllisk, liten bydel hvor det ikke bare bor hvitinger. Folk er åpne, greie mot sine neste og har en generell mangel på snobbfakter.

Fyren på kebabsjappa har lært meg et par fraser på kurdisk. Iraneren på grønnsakssjappa har lært samboeren om forskjellene på forskjellige typer dragefrukt. Innvandrerungene (eller kanskje de er født her?) ringer på og spør om jeg vil kjøpe lodd til inntekt for fotbalklubben deres – VIF.

Jeg bor i en idyllisk, liten bydel i Oslo, veldig nærme utestedene i sentrumskjernen.

Ghettoen på Tøyen/Grønland

At Tøyen/Grønland er en ghetto, er en løgn FrP-politikere har gjentatt så mange ganger at de tror det er sant. Men for all del, la oss ta som utgangspunkt at Grønland/Tøyen-området har blitt en lovløs ghetto – hvordan skal vi da få slutt på djevelskapen?

Jeg ville kanskje foreslått at vi hegnet om de få høykulturelle tilbudene vi har i nabolaget. Vi kunne pusset opp Munch-museet, for eksempel, eller kanskje bygget en konsertscene. Men museene våre flyttes. Den eneste måten vi kan beholde kunsten vår på denne siden av byen, er å male den rett på veggen.

Vi trenger flere kulturtilbud.

Kanksje vi skulle bygget en tennisbane, oppgradert en ishall eller lagt litt kunstgress? Mens byens dominerende fotballag holder til på Oslo øst, spiller de hjemmekampene sine på Oslo vest. Har noen noensinne tenkt den absurde idéen om å spille landskamper på Hovin i stedet for på Ullevål?

Nedprioriteringen av indre øst har vart siden lenge før jeg flytta hit:

Hvorfor har ikke universitetet undervisningstilbud på sine arealer på Oslo øst? Hvorfor har vi ikke byens fotballstadion, når vi har det beste fotballaget? Hvorfor skal Munch-museet flyttes? Hvorfor skal byens nye hovedbibliotek bygges ved Operaen og ikke her? Vi trenger flere kulturtilbud i Tøyen/Grønland-området!

Hvis Grønland/Tøyen er en ghetto, må vi kanalisere pengene til Grønland/Tøyen i stedet for til eliten i Bjørvika og på Oslo vest! Drift av kommunale boliger teller ikke som kanalisering av penger i denne sammenhengen.

1: Ikke dermed sagt at jeg vil ta bort vannhullet fra alle oss andre som ikke er idioter…) ^