Bli en kunstner

Aldri bli firkanta. Lær deg sære ting. Syns at det er kult å kunne sære ting. Spør skumle mennesker om de har lyst til å spise lunsj sammen med deg. Lag små plakater/skilt/dymoteiper hvor det står  Ja!  og heng dem overalt i hele leiligheten din. Ha troen. Skriv noe.

Kjøp all sjokoladen.

Savn sommeren. Bli glad i begrepene “frihet” og “uvisshet”. Quit your dayjob. Gled deg til det blir natt og du skal drømme igjen. Gråt under filmer. Mist troen. Klatre i klatrestativet på lekeplassen midt på natta. Bygg opp under og forsterk alle følelser. Ansvarlighet kan nedprioriteres. Gjør ting i kjærlighetens navn. La deg falle. Vær sunn. Kjøp all sjokoladen.

Ta mange middagslurer. Gi bort penger. Gjør det nå. Gå på teater. Pengene kommer seinere. Tro på magi. Le mye. Hold fest for å feire de fantastiske små øyeblikkene i hverdagen. Bad i måneskinn. Ha ville fantasier. La drømmene dine forandre hvem du er. Tenn røkelse og mange stearinlys. Finn den perfekte roen. Få tilbake troen. Fargelegg.

Perl perleplater.

Tegn på veggene. Nei, forresten – mal på veggene. Les hver dag. Le hver dag. Smil til noen på trikken, Forestill deg hvordan det ville vært å kunne trylle. Sett pris på alle skattene rundt deg. Ha sex. Tull med små barn. Hør på hva gamle folk sier. Brenn for menneskene rundt deg. Betro deg til folk. Hopp i det. Kjemp deg opp. Vær fri.

Skap din egen lykke. Drikk te. Vær våken om natta. Overvinn frykt. Brett papirfly. Perl perleplater. Lek med alt. Underhold ditt indre barn. Du er uskyldig. Finn nytelse. Spis vafler. Bli våt. Klem trær. Skriv kjærlighetsbrev.

Sov. Lek. Skap. Gråt. Hopp. Brenn. Le. Fortvil. Elsk.

We’re All Mad Here

Her sitter jeg, altså, og hører på Cirque du Soleil og føler og føler, og skjønner egentlig ikke helt hvor alt dette føleriet kommer fra. I går var jeg i skyene. Dagen før kunne jeg like godt latt være å stå opp. Og alt virker å avhenge av hvordan noen andre velger å leve livet sitt, hvordan noen andre velger å bruke dagen sin. Jeg er rett og slett en bitch.

Akkurat idét jeg kommer ut fra badet etter å ha beundret uttrykksrynkene mine leser jeg hos Örn at jeg ikke er voksen ennå. Egentlig er jeg ganske fornøyd med akkurat det. (Det gjelder å finne de små høydepunktene i hverdagen…)

Det er ingenting i verden som er like godt som å kjenne den kriblende følelsen i magen når man elsker av hele hjertet og veit at hei, det kan jo godt hende at det blir gjengjeldt. Jo, vent litt, jeg husker at det kan være enda bedre. Det kan være bedre hvis man kombinerer superfølelsen av forelskelse med å ta av seg klærne sammen med noen og smøre hverandre inn med noe som er glatt, og man skal være varme og myke og glatte og passe perfekt sammen reint fysisk. Å, jeg husker det som om det var i går. Herlig. Det jeg ville fram til var uansett at det er spennende i begynnelsen.

På akkurat samme måte er det ingenting i verden som er like gærent som å kjenne den gnagende følelsen i bakhodet og den kvalmende følelsen i magen når den du elsker gjør noe du aldri kunne forestilt deg. Med noen andre. Å vite at Skjønnheten velger noen andre enn Udyret, at det kunne vært så bra, men at hun har heller lyst til å henge andre steder, spise andre måltider, smile andre smil, se andre filmer og gråte andre tårer med et annet menneske. Jeg tror det er på grunn av sånne ting at enkelte religioner ser på livet på jorda som en pinsel vi definitivt ikke kan frelses fra før vi dør. Det er kjipt på slutten.

På mandag leverte jeg psykologieksamen(, og det må jeg si: Jeg er veldig glad for å ha vent meg til å skrive noe nesten hver dag). Det viser seg at folk som lykkes gjerne er i stand til å tilpasse seg nye situasjoner, til å omstille seg, til å vende alt som skjer til å bli noe positivt og utviklende, har jeg lært.

Så jeg har funnet min positive innfallsvinkel, selv om ingen er enige med meg og alle sier til meg at jeg lover meg sjøl for mye: En slutt er ikke nødvendigvis en slutt. En slutt kan også bety at man kan begynne på nytt. I begynnelsen er det bra.

Hun klippa meg i går. Bokstavelig talt, no pun intended. Håret mitt er kort igjen. Men hun lot det være igjen en liten og tynn soon-to-be-dreadlock mellom høyreøret og nakken. Og sånn går no dagan.

Guide til hverdagen

Fyll livet med positivt ladede ord, og du blir glad, samtidig som folk opplever deg som positiv. (Livet er fylt med problemer utfordringer. Du er forlatt fri og ensom har plass til flere mennesker i livet ditt. Det går nok fort å skaffe påfyll av kjerringhelvete med mas som tyter ut av øra fantastiske venusvesener med bakdeler som ikke er ulemper.)

Send meldinger til folk og fortell om dagligdagse ting, og de vil bli dine venner. (“Nå har jeg kjøpt kroker til gardinene mine!” “Veit du hva, jeg er i Tønsberg og går tur med hunden.” “Jeg drikker rødvin. Hva gjør du?”)

Smil. Smil. Smil.

Musikk er som opium for folket. Oppsøk god stemning eller det som får det til å rykke i dansefoten. Unngå bad trips og emo-helvete over lengre perioder.

Sist, men ikke minst: Spis godt, drikk godt, få folk til å klø deg på ryggen og smøre knekkebrød for deg. Massasje kan være nøkkelen til kortsiktig lykke. Bua-lua skader ikke, det heller. Kroppslig velbehag smitter over på sjela.

Hverdagen kan overleves. Lett.