Raskere oppdateringer over RSS

WordPress har ordnet mulighet for raskere oppdateringer over RSS ved å legge til et <cloud>-element.

Mange av dere leser sikkert dette gjennom en nyhetsaggregator som Google Reader, Bloglovin’ eller Bloglines. Disse tjenestene fungerer ved at de med jevne mellomrom sender en forespørsel til sida mi og spør: “Har Thomas oppdatert bloggen i det siste?” Dette spør de om hver dag, hver time, hvert kvarter eller hvert femte minutt, litt avhengig av hvordan de er stilt inn.

Har Thomas oppdatert bloggen i det siste?

Denne måten å hente innhold på har den soleklare fordelen at du slipper å sjekke om det har kommet noe nytt på bloggen min på egen hånd. Du kan lese bloggen min på samme sted som du leser alle de andre bloggene du leser, og du finner oppdateringene rimelig raskt. I alle fall innen et døgn.

Det er imidlertid også noen ulemper ved RSS slik det har virket til nå: For det første: Tenk på all den unødvendige trafikken!

– Har du oppdatert?
– Nei.
– Har du oppdatert?
– Nei.
– Har du oppdatert nå?
– Nei.
– Nå da?

Slik maser nyhetsaggregatorene på bloggen min hele dagen lang. En annen ting med rom for forbedring er at det likevel kan ta et kvarter eller en halvtime fra jeg har postet noe til du kan lese det i aggregatoren. En hel halvtime!

Det hele skal bli enklere

Nå har WordPress kommet med en oppdatering som skal gjøre det hele mye enklere. Det har blitt lagt til et <cloud>-element i RSS-koden som gjør at nyhetsaggregatorene kan snakke med bloggene på en annen måte. Framover skal samtalene kunne foregå slik:

– Har du oppdatert?
– Nei.
– Si fra når du gjør det, da, så snakkes vi da!
– Ok!

Resultatet blir at du får oppdateringa med en gang jeg poster et nytt blogginnlegg, og samtidig blir det mindre unødvendig trafikk på nettet.

Abonner på denne bloggen

Det er ikke så mange nyhetsaggregatorer som kan snakke på denne måten ennå, men det er forventa at flere skal kunne gjøre det snart. Endringa er foreløpig bare gjort på WordPress.com-blogger. Hvis du hoster din egen WordPress-blogg, kan du delta i moroa ved å installere en plugin kalt RSS Cloud.

Du kan abonnere på flere nyhetsstrømmer fra denne sida. Om jeg tør anbefale en av disse?

WordPress Crazyhorse

Er du en WordPress-geek? Da kan det hende du vil synes det er gøy å sjekke ut WordPress Crazyhorse, som du kan få tak i gjennom svn. Crazyhorse er ei utviklingsgrein av WP, den er ikke helt stabil, og jeg vil fraråde deg å bruke den på hovedbloggen din med mindre du veit hva du driver med…

Ved å smugkikke på Crazyhorse kan vi kanskje få en forhåndsvarsling om hvilke nye ting som kommer i WP 2.7. Det er ikke gitt at alt i Crazyhorse kommer med i 2.7, altså. Det er nok en grunn til at de har kalt den Crazyhorse.

WordPress Crazyhorse screenshot

Etter å ha lekt meg med Crazyhorse i tre minutter, har jeg allerede funnet flere spennende ting. Som du kan se, er det en vertikal administrasjonsmeny.. Ser du også at Categories-boksen ikke ser ut som om den hører hjemme noe sted? Det er fordi jeg holdt på å drag’n’droppe den da jeg tok skjermbildet. Du kan altså bytte plass på boksene på skriv-sida som du vil.

WordPress Crazyhorse Dashboard

Utviklerne har også konstruert en innboks. Kanskje dette betyr at det vil bli mulig å sende IM mellom brukere? En annen ting er QuickPress, som er en enkel Dashboard-widget for å publisere poster rett fra Dashboardet. Her har du ikke tilgang på alle mulighetene du finner på skriv-sida, men du kan legge inn tittel og tags i tillegg til selve posten.

Har du lyst til å prøve alt som er nytt, men gidder ikke installere din egen bare for en test? Ikke fortvil: Robert har satt opp demoer av både 2.7-bleeding og Crazyhorse som du kan teste live på nettet, uten å skitne til din egen server.

/aaaaaargh/

Jeg kjører nå WordPress My. Mju om du vil. Em ju. μ.

Først trodde jeg alt gikk bra. Nå ser det likevel ut som om jeg har føkka til alt som er av gamle lenker, samtidig som alle nye lenker blir skikkelig teite. Hva som verre er: Jeg har sannsynligvis ikke tid til å gjøre noe med det før på torsdag.

Folk som har sett ei .htaccess-fil før og veit hva den gjør må gjerne melde seg frivillig til å hjelpe, altså. Eller noen som kjenner μ, for den saks skyld. Alle hint i riktig retning belønnes med minst en halv jomfru i himmelen, og den som løser problemet etter skal jeg sende en klem i posten.

Helt spesifikt består problemet i at μ ikke vil la meg sette opp permalenker uten et prefiks “blog”. Jeg kan tenke meg to løsninger: Enten skrive om alle adresser som ligner på mine gamle permalenker til de nye permalenkene mine, eller hacke ned μ til å la meg gjøre som jeg vil. Uheldigvis veit jeg ikke hvordan, skal snart på jobb, må sove og har ikke tid til å lære nye ting akkurat nå.

Grump.

Lag forum av WordPress

Jeg har satt opp ei side med ei forumlignende løsning basert på WordPress med Prologue-temaet.

Prologue aleine rocker bolle, men for å få det helt sånn jeg ville, måtte jeg sjølsagt knote litt, og jeg har skrevet en plugin som legger til litt ekstra funksjonalitet. Sort by Comments sørger for at den sist kommenterte posten hopper til toppen, viser den siste kommentaren sammen med posten og viser ei lenke til vanlig visning.

Hvis noen skulle ha noen forslag til hvordan den kan forbedres, har jeg to ører og bare én munn…

Oppdatering: Her er også et tema på vei som gjør WordPress til et forum helt av seg sjøl =)

[bloggrevyen]