Reise til Roskilde Festival fra Oslo

Skal du komme deg til Roskilde Festival fra Oslo, har du fem alternativer: Buss, tog, båt, fly og bil. Jeg vil fraråde å reise med buss, på grunn av at det er skikkelig kjipt å sitte i et trangt bussete på en full buss med fulle passasjerer i åtte timer. Ikke fly. Bare kjør bil dersom du har en som er fast bestemt på å være edru sjåfør på tilbakeveien.

Hvordan skal du reise?

Priser er for reise én vei.
Framkomstmiddel Reisetid Ca. pris Komfort Anbefales?
Buss 8 timer Fra 300 NOK Nei Nei
Tog 8.5 timer Fra 500 NOK God Ja
Båt 17 timer Fra 350 NOK Super Ja
Fly 1.5 timer Meh Nei
Bil 8 timer Tja Kanskje

Selv har jeg prøvd både bil, buss, tog og båt. Jeg foretrekker båt. Tog kommer på en god andreplass. Buss er som sagt litt kjipt, og det er ulemper med å kjøre egen bil.

Når skal du reise?

Hvis du skal få med deg alt på festivalen, vil jeg anbefale deg å reise så du kommer fram til festivalområdet senest tre-fire timer før det åpner. I 2012, når festivalen åpner lørdag kl 18, betyr det at det passer fint å ta nattbuss/-tog fredag kveld, eller båt fredag ettermiddag.

Når du har sovet litt etter den siste festen på søndagen, kan du være klar for å reise hjem kl 10 mandags morgen.

Når du kommer fram

For alle andre reisemåter enn buss, ender reisen i København. Fra København Hovedbanegård går det tog til Roskilde. Toget koster ca 50 DKK og tar ca 20 minutter. Du får kjøpt billetter på stasjonen.

Fra Roskilde stasjon må du komme deg til festivalplassen. Hvis festivalen har åpnet, kan du ta festivaltoget for 20 DKK. Hvis festivalen ennå ikke har åpnet, kan du ta taxi eller gå.

Ikke ta pirattaxi, selv om det er lang kø. Det er ganske kjipt mot taxisjåførene. Dessuten kan du fort bli rundlurt.

Selv foretrekker jeg å gå. Det tar litt under en halvtime uten bagasje. Med festivalbagasje og det som hører til tar det litt over en halvtime. Det går ganske greit å finne fram uten kart. Spør noen om veien! De aller fleste er blide og utadvendte – det er tross alt festival! Når du har kommet deg 5 minutter unna togstasjonen, følg strømmen.

Merk at du må gå forskjellig vei avhengig av om du skal til inngang Øst eller inngang Vest.

Buss til Roskilde Festival fra Oslo

Selv om bussen ikke er noe særlig komfortabel, blir den ikke utsolgt. Hvis du ikke får tak i tog- eller båtbilletter, får du likevel sikkert plass på festivalbussen. Vær tidligere ute med å bestille billetter til neste år.

Festivalbussen kjører fra Bussterminalen til inngang Øst. Hvis du har inngangsbooking på inngang Vest, og vil gå inn med en gang festivalen åpner, må du belage deg på å gå et stykke. Bussen går også fra inngang Øst på vei tilbake til Bussterminalen.

Er du ute etter å reise billigst mulig? Du kan spare litt på å ta en rutebuss til København, og ta toget derfra.

Bestill billetter til festivalbussen eller rutebusser hos Swebus.
Bestill billetter til rutebusser hos GoByBus.

Tog til Roskilde Festival fra Oslo

Tog er gøy. Du kan ha med så mye bagasje du vil, de svenske togene har bistrovogn og rimelige sovekupeer.

Det du først og fremst er ute etter, er et nattog fra Oslo S til Köbenhavn H som kjører via Göteborg. Det går an å kjøre via Katrineholm også. Det tar litt lengre tid, men kanskje det ikke gjør så mye? Mye av reisetiden er forhåpentligvis om natten uansett.

SJ har sluttet å kjøre nattog via Göteborg. Mitt foretrukne valg blir da å ta nattog via Katrineholm. Turen tar da 14.5 timer i stedet for 8.5 timer. (Men mesteparten av reisetiden er jo på natta likevel?) Det går også an å reise på dagtid via Göteborg. Begge deler er bedre enn buss!

Skaff deg soveplass i en 6-sengs felleskupé. Dobbeltsjekk med SJ at din avgang har bistrovogn. Bistrovogn er dritdigg, men vi som pleier å kjøre InterCity i Norge er ikke vant til det. Spis mat i bistrovogna. Hvis avgangen av en eller annen grunn ikke har bistrovogn, husk proviant.

Avgangene du er ute etter (For 2013: fredag 28. juni kl 15:46 fra Oslo S) kommer til å bli utsolgt, så det gjelder å være ute i god tid.

Bestill togbilletter hos SJ.

Jeg har skrevet mer utførlig om å reise med tog til Roskilde fra Oslo tidligere.

Båt til Roskilde Festival fra Oslo

Båt er dritfett. Selv om du ikke liker vann.

Du kan boltre deg på masse plass mens du reiser, spise enten medbrakt eller fra et utvalg av restauranter, sove i en ålreit seng, og sist, men ikke minst: Ta deg et boblebad ombord.

Båt er den beste måten å reise på. Det er enda diggere enn tog.

Avgangene du er ute etter kommer til å bli utsolgt, så det gjelder å være ute i god tid. De billigste lugarene forsvinner først. Sjekk om det er billigere å kjøpe en pakketur (4 stk + bil? Minicruise med en returbillett du ikke kommer til å bruke?). Cruiseselskapene har ofte slike tilbud.

Det lønner seg å være nøyaktig 4 stykker som deler lugar på båten. Ta med proviant dersom du har trangt budsjett – det finnes ikke superbillige restauranter ombord.

Bestill billetter fra bookingsystemet til DFDS, men husk å sjekke forsiden deres for pakketilbud.

Fly til Roskilde Festival fra Oslo

Ikke fly til København. Det er for kort.

Du får ikke ha med deg vannflaske. Du har ikke plass til teltet i bagasjen. Fly er den kjipeste måten å reise på.

Bil til Roskilde Festival fra Oslo

Det går an å kjøre selv. Da må dere passe på å ha en edru sjåfør (eller aller helst flere som kan bytte på å kjøre) både på vei til festivalen og på vei tilbake. (Lykke til med å bli enige om hvem som skal slutte å drikke først under den siste festen på søndagen.)

Vil du lese mer?

Billettene er på plass

Nå er det ganske bestemt. Vi har allerede billetter til et fly fra Istanbul og til ei ferge til Danmark, og i dag kom jammen togbilletter fra Danmark til Tyrkia i posten også. Det ser jaggu ut til at det blir en snartur ned gjennom Europa på oss.

Interrailbillett

Reisetips mottas med takk. Hva er den éne tingen vi er nødt til å stoppe for å gjøre/spise/[ditt-verb-her]/se/drikke langs veien? Begrepet «langs veien» er ganske åpent for frie tolkninger her. Vi kommer nok ikke til å reise langs ei rett linje uansett.

Slik reiser du med tog fra Oslo til Roskilde Festival

For å finne et tog som passer, besøk sj.se og søk etter Oslo S–Köbenhavn H. Billett for strekningen København–Roskilde kjøper du på stasjonen i København.

Oppdatering: Jeg har skrevet et nyere innlegg om å reise med buss, tog, båt, bil eller fly fra Oslo til Roskilde Festival.

Bilde av turister på Højbro plads som later som om de er kinesere
Tre små kinesere på Højbro plass.

Forrige gang jeg reiste denne strekninga (2009), gikk vi på et nattog som var framme i Køben om morgenen dagen før campingen skulle åpne klokka 08:00. Vi kom med andre ord til København 24 timer før festivalen skulle åpne, og jeg syntes jeg hadde akkurat passe bra med tid. Vi brukte en halv dag på Tivoli og på å ta bilder av oss sjøl på Højbro plads mens vi lot som om vi var kinesere, før vi satte oss på toget videre til Roskilde. Vi sov 6 stykker på samme kupé, og det var stas. Jeg fikk studentrabatt—eller var det ungdomsrabatt?—det ble i alle fall billigere fordi jeg ikke var «skikkelig voksen», selv om jeg var 25.

Jeg har også skrevet om hvorfor tog er den beste måten å reise på når du skal til Roskilde.

Klippekortene i Danmark er dødskule.

I 2008 var det ølservering på nattoget, men i 2009 fant jeg ut i siste liten at det ikke var snakk om noe servering av noe slag lenger—det var så vidt jeg rakk å få tak i ei pølse før toget dro. Moralen er: Ta med ditt eget øl til toget.

Toget fra København til Roskilde tar veldig kort tid (20 min?), og du trenger ikke bestille billett på forhånd. Den billigste måten å ta dette toget på, er med klippekort. Det får du kjøpt i billettutsalget på København Hovedbanegård. Fortell bare billettdama at du skal fram og tilbake til Roskilde, så gir hun deg et klippekort med et antall klipp som passer. Husk å spørre henne om hvor mange klipp du må bruke på reisen én vei. Klippekortene i Danmark er dødskule, maskinen spiser opp deler av klippekortet på en veldig fascinerende måte.

Når du har kommet til Roskilde, må du se på klokka. Hvis festivalområdet har åpna, går det festivaltog rett til inngangen. Jeg vil imidlertid anbefale køfesten—den festen som foregår i køen mens man venter på at portene skal åpne. For å få den med deg, er du nødt til å være tidlig nok ute. Vær forberedt på at køfesten de siste 7 åra har revet ned gjerdet før det egentlig skal åpne—de fleste gangene flere timer før—så hvis du vil få den med deg må du passe på å være tidlig nok ute.

Ta vare på hverandre.

Hvis festivalområdet IKKE har åpna, har du to valgmuligheter: Taxi-tur eller trasking. Gåturen til inngang West tar ca 30 minutter hvis du veit hvor du skal. Hvis du ikke veit hvor du skal, kan du spørre noen. Vær forberedt på masete pirattaxisjåfører, de begynner gjerne å mase helt oppå togperrongen. Hvis du velger å ta taxi, skal du vite at turen til inngang West burde ta omtrent 7 minutter (magefølelse). Du rekker altså en røyk på veien hvis du velger pirat, men ikke noe mer. Bli enig om prisen på forhånd. Husk å ta med øl til køfesten, det er ingen utsalg utenfor mens du venter på at gjerdet skal falle.

Når du har kommet til køen eller på festivalområdet, har du ingen bekymringer lenger. Drikk den kaldeste ølen først, tiss på et gjerde, ta vare på hverandre og ha kuleste opplevelsen hittil denne sommeren. Å, forresten, når gjerdet faller(/åpner), reiser folk seg og begynner å løpe. Greit å vite om det, sånn at dere ikke mister hverandre i all hurlumheien.

Les også 35 ting å huske til Roskilde Festival.

Roskilde 2008: Den beste måten å reise på + alt sammen

Glem fly. Glem bil. Glem buss. Tog er framkomstmiddel nummer én når det kommer til Roskilde.

Oppdatering: Jeg har skrevet et nyere innlegg om å reise med buss, tog, båt, bil eller fly fra Oslo til Roskilde Festival.

Dette er mitt fjerse år på Roskilde Festival, og tidligere har jeg prævd både bil og buss. Bil er greit, bortsett fra at man må kjøre mens man egentlig burde hvilt ut foran festivalen. Buss er greit, bortsett fra at det er altfor trangt og at du blir sittende i den samme stillinga i timesvis i strekk. Fly er … nei, du flyr rett og slett ikke fra Østlandet til Danmark. Neineinei.

På nattoget til København kan du slappe av. Du har all den gode plassen du trenger – en hel seng for deg sjæl, faktisk. Dessuten selger de øl i bistrovogna, du vugges i sævn av taktfaste skinneganglyder og rekker å røyke på ikke reint få stasjoner. Det tar ikke mye lengre tid enn buss, og hvis du vil kan du reise en dag tidligere og oppleve København – eller Malmö, hvis du er av den typen.

Ta toget, ta toget, ta toget.

Kameraet mitt begynte å bugge i København. Det er ikke Roskilde sin skyld, altså. Nå er det bare fryktelig irriterende at jeg må drasse med meg rundt et halvgodt kamera som ikke virker i tilfelle jeg får reparert det når jeg kommer hjem. Håper jeg finner en oppbevaringsboks snart.

Jeg hjalp ei jente som kollapsa ved siden av meg i køen på vei inn. Hun var helt ute av seg, stakkars, kasta opp, klarte ikke stå oppreist på egen hånd og evna til tider ikke å gjøre seg forstått. Jeg tok sekken hennes til hun kom fram til helsepersonell. Da hadde hun heller ikke kontroll på billetten sin. Jeg håper det ordna seg for henne. (Jepp, hun var søt også.)

Det har rukket å regne, være overskyet og sol. Jeg er i Danmark nå.

Publikum åpna inngangen på egen hånd over fire timer før skjema, så jeg har allerede rukket å sette opp telt og partytelt, få nye venner, treffe gamle venner, huska på gamle minner, stå i kø, tisse på gjerder, kjøpe fancy teltutstyr hos Spejder Shop og ikke minst få festivalmøkk i hendene og under neglene.

Det er så mye å fortelle, men jeg tar meg ikke tid til mer, jeg er jo tross alt på festival. Tida flyr – og det er skikkelig irriterende at danskene har bytta om om på æ og ø på tastaturet også i år. Roskilde Festival 2008 kommer til å rocke bolle – følg med for mer.

Jeg rømmer litt mer hver gang

“I want to see mountains again,” tenkte jeg, og et kvarter seinere reiste jeg min vei uten å si fra til noen. Nå har det gått ti dager, og jeg har fått den første telefonsamtalen fra Østlandet sett bort fra den nærmeste familien. Jeg sov da du ringte, Mad, sorry.

Litt seinere blei det ananasbrus, voksenbrus og raketter. Det blei oppturer og nedturer. Det blei Romsdal og Trøndelag, folk som ville snakke og folk som ikke ville snakke, fest og hjertesyk farmor.

For lenge sida, før mobiltelefon og Internett, da kunne folk haike gjennom Europa, og de var sjølstendige. Folk som var på tur måtte klare seg sjøl, de hadde ikke noe valg, de kunne ikke ringe hjem og få noen til å ordne noe, de var borte til de kom hjem igjen. Det er ikke sånn lenger. Det blir ikke sånn igjen, heller, ikke hvis man prøver en gang, for jeg hadde telefonen i lomma, og hvis jeg ville ha tak i noen, så ringte jeg, og hvis noen ville bli hatt tak i, så svarte de.

På flyet, ved døra, sto det at jeg var ett skritt unna vektløshet.