Festivallivet er til tider hardt. Derfor velger mange festivalgjester å ta et avbrekk ved å avlegge Roskilde sentrum et besøk. Spesielt attraktivt er dette før selve festivalområdet åpner – når man ellers ville sittet i campen og spilt ølbowling.
Reisen ned
Det går både busser og tog til Roskilde sentrum fra festivalområdet, men det er like greit å gå. Da slipper du å vente på neste avgang.
Lokale småbarn selger saft og småkaker.
Gåturen tar 20-30 minutter, alt etter hvor mange veipils man tar med seg. Legg ut fra inngangen ved skateparken helt nordvest på Camping West.
På veien sitter det ofte lokale småbarn og selger saft og kaker til en billig penge. Disse sjarmerende ungene kan finne på å ta 2 kroner for et glass lemonade, eller kanskje en tier for en imponerende hjemmelaget bolle. Husk derfor på å ta med deg litt småmynt på veien!
Festivalnips!
Roskilde by er som en hvilken som helst annen liten by. Du finner kirker, frisører, kafeer og restauranter. Uansett hva du trenger fra «verden utenfra», burde du nok kjenne til Tiger og Søstrene Grene. Disse finner du begge i gågaten i sentrum, og begge selger deg billige småsaker du ikke visste at du trengte.
En T-skjorte med påskriften «kærlighed» til 20 kr? Maling og pensel til å pynte teltet? En stilig snyltekopp? Du finner alt nips du trenger.
Blir du bitt av basillen, har begge disse kjedene de siste årene også åpnet butikker i Oslo sentrum, Tiger riktignok under navnet TGR – den legendariske platesjappa har sikret seg merkenavnet for lenge siden.
Selve navnet Tiger er på dansk et ordspill på tier – ordene høres kliss like ut med danske, forvrengte g-er. Derfor finner du også at prisene er runde og lave: De fleste tingene koster 10, 20 eller 30 kroner. Ikke noe 9,99 der i gården!
Ølhimmelen
For min egen del har det blitt en tradisjon å avlegge Bjergtrolden et besøk. Bjergtrolden holder til i en liten, bortgjemt bakgård bak et antikvariat, har et rikholdig ølutvalg, serverer mat, og holder resten av året konserter for den voksne befolkningen i Roskilde.
Spør du pent, kan flaskeølet legges til kjøling.
Spesielt er det nok ølutvalget som trekker meg. På camping- og festivalområdene går det mye i pilsner, og selv om det har sin sjarm, er det herlig å kunne variere litt med øl som faktisk smaker noe. Bjergtrolden kan diske opp med både lokale og importerte portere, hvedeøl, pale ales – hva det skal være.
Personalet har god oversikt over ølslagene, og det er enkelt å få gode anbefalinger. De serverer både på flaske og tapp, og om du spør pent, kan det til og med hende det er mulig at de setter dine utvalgte flasker til kjøling mens du tar et glass i sola.
Hva skal du drikke?
Lokale stamgjester kanhende ser litt rart på deg når du kommer. Stereotypien av en festivalgjest er jo ofte både høylytt og blærete, men langt de fleste lokale pleier fort å tine opp så snart de ser at du oppfører deg ordentlig. Stereotypien av en festivalgjest drikker som oftest også for det meste billig pilsnerøl, så noen vil nok gi deg et anerkjennende nikk om de hører deg bestille en trappist eller stout.
Øl for enhver smak!
Om du vanligvis pleier å holde deg til enkle øl som pils og bayer, vil jeg anbefale deg å prøve en smaksplanke. De kommer i flere størrelser – på bildet har Lea valgt den minste fireren. Jordbærølet til venstre på bildet smakte søtt og kunstig, porterne var mye bedre. Men her finner du øl for enhver smak – og dessuten økologisk saft fra Søbo gård til å hydrere deg nok til tilbaketuren.
Er du interessert i litteratur, er også antikvariatet som ligger vegg i vegg et drømmested. Der finner du for det meste danske bøker, men også både engelske og til og med noen norske godbiter.