Finne mat på Roskilde Festival

Festival er så mye mer enn musikk. Blant annet er det hauger av god mat. Det er så mye god mat rundt omkring at hver gang jeg drar fra Roskilde, er jeg litt lei meg fordi jeg ikke rakk å spise den og den retten.

Mer enn 145 boder selger mat og drikke. De selger over tre millioner måltider på 9 dager. I 2012 gikk det blant annet med 1 million liter øl og 2.5 tonn majones. Festivalen krever at alle bodene har minst ett vegetaralternativ.

Siden det er så mange boder og så liten tid, har festivalen har laga en app for å hjelpe deg å holde oversikt over matbodene. Den funker helt ålreit bra.

Du kan si til den at du er bakfull, så gir den deg en liste over bakfyllmat. Eller du kan fortelle at du vil ha sushi, så forteller den deg hvor sushisjappa ligger.

Jeg har selvfølgelig installert appen og prøvd meg fram. Jeg har jo vært her for å skrive om teknologi og sånn. Men jeg kan ikke si at jeg har forelska meg i denne appen. For all del, den gjør det den skal. Men jeg har ikke lyst til å bruke den når jeg er sulten.

Når jeg blir sulten på festival, kan jeg jo likegreit bare gå og kjøpe mat. Jeg er nok litt enkel sånn. Når jeg blir sulten, vil jeg bare ha mat. Men på den andre sida har jeg også vært her så mange ganger nå at jeg veit hvor favorittmatbodene mine ligger. Var jeg fersk på festivalen, hadde jeg kanskje hatt mer bruk for appen.

Mitt råd for å finne mat på festivalen blir derfor litt annerledes enn jeg pleier: Dropp appen, men gå forbi alle matbodene. Gå og se. Det er masse god mat overalt. Du kan ikke gå glipp av den. Se deg bare rundt. Hvis du bor på West, gå til East og se hva som fins der. Finn food court-en på festivalområdet og ta en kikk.

Gå. Se. Spis.

Roskilde Festival strømmer konserter live

Nå har Roskilde Festival 2013 startet, og du kan se utvalgte konserter live hjemmefra.

Da Coachella strømmet Tupac Shakurs hologram i sanntid i 2012, satt jeg hjemme i stua og så på mens jeg jobbet med noe annet. De streamet alle konsertene live. Det var skikkkelig stilig, og jeg spurte Roskilde Festival på Twitter om de ville sende konserter på samme måte.

Avtale om livesending av konsertene må selvsagt inkluderes i kontrakten til artistene, i tillegg til at alt det tekniske må være klarlagt. Nå i år er fremdeles ikke Roskilde helt der hvor Coachella var i fjor – at de kan vise alt som skjer på alle scenene – men i år skal i alle fall 35 konserter strømmes på hjemmesiden til festivalen.

Artistene er mer åpne for deling

– Vi har eksperimentert med live-streaming i et par år, og er nå klare til å rulle det enda mer ut. Kunstnerne har også blitt mer åpne for live-streaming, som er en stadig større del av vår interaktive verden. Jeg tror det vil utgjøre mye i framtidas musikkformidling, sier Anders Wahrén, Head of Music & Creation på Roskilde Festival.

Fortsett sånn, Roskilde!

Dette har jeg venta på! Om jeg ikke var på festival sjøl, ville jeg definitivt hatt konsertstrømmene gående i stua i bakgrunnen. Det blir nok ikke helt som å være på festival, men likevel mye, mye bedre enn å la være å se konsertene i det hele tatt.

Du finner konsertstrømmene på forsida til Roskilde Festival, og når konsertene er over, blir de publisert på roskilde-festival.tv.

Fortsett sånn, Roskilde! Til neste år håper vi på en fullstendig sendeplan.

Roskilde Festivals offisielle app

Hovedappen til Roskilde Festival hjelper deg å planlegge festivalen din. Den kan langt på vei erstatte den gammeldagse papirsirklingen, men det er et par småting som kunne satt prikken over i-en som mangler.

Appen fins til både AndroidiPhone og Windows Phone.

Det viktigste

Basistingene er på plass. Konsertplanen er enkel og oversiktlig. Det går smertefritt å lese om alle banda du ikke har hørt om tidligere, som gjør at du kan finne konserter du ellers kunne gått glipp av.

Festivalens events utover musikken, «Arts & creation», har også et eget område i appen, som gjør at du kan finne fram til ting som kinofilmer, LEGO-workshops og organiserte brettspillturneringer.

Alle disse tingene kan du vise i din egen timeplan på et par forskjellige måter – og disse tingene er det man tidligere gjorde ved hjelp av programheftet i papir. Som nevnt – basistingene er på plass.

Skjermskudd av Roskilde-appen
Det er enkelt å få oversikt over både hele konsertprogrammet, og bare de konsertene du har lyst til å se.

I tillegg

I tillegg til festivalens offisielle arrangementer på festival- og campingområdet, er det også mulig å lage dine egne «camp events», hvis du har lyst til å invitere alle kjente og ukjente på fenalårfest, bursdagssex eller virkelighetens versjon av Finn Willy. Dette er vel og bra, men det hadde vært enda bedre om jeg kunne sende invitasjonen til bare noen få utvalgte. Slik det fungerer nå, opplever jeg det mer som en artig kuriositet enn som nyttig funksjonalitet.

Appen blir oppdatert kontinuerlig.

I programoversikten kan du få en 30 sekunders forhåndslytt på alle artistene. Dette er mye enklere enn å spørre kompisen sin om å nynne noen melodier. Likevel savner jeg lenker til å finne artisten på flere tjenester – appen er samkjørt med Wimp, lenker til artisten på for eksempel Spotify, YouTube og offisiell hjemmeside hadde hjulpet meg mye mer. Jeg bruker jo ikke Wimp.

Den kanskje mest åpenbare fordelen med appen over papirprogram er selvsagt at den blir oppdatert kontinuerlig. Hvis en artist avlyser, eller en ny kommer til, har du alltid den siste tilgjengelige informasjonen i lomma.

Det som mangler

Det jeg først og fremst savner med appen, er et sosialt aspekt som går nærmere meg personlig enn muligheten til å kunne invitere alle i hele verden på fest. Det er litt høyere terskel for å smugkikke på programmet til den jeg er forelska i når hun har det gjemt på mobilen sin, enn hvis jeg bare kunne spurt om å se på papirprogrammet hennes hvor alt var sirklet rundt.

La meg koble meg til vennene mine.

Noe av poenget med digitalt er at vi kan gjøre mer enn det vi tidligere kunne med papir. Det fins riktignok en funksjon hvor man kan dele konsertprogrammet sitt på Facebook, men det syns jeg ikke er nok.

Til neste år håper jeg appen vil bli mer sosial. La meg koble meg til vennene mine og se deres personlige konsertprogrammene deres. La meg se i totaloversikten hvor mange jeg kjenner som skal på Metallica. La meg sende en konsertanbefaling til kompisen min.

Venner er viktige!

Det finnes selvsagt noen personvernhensyn man må avveie hvis man legger til slike funksjoner, men det er jeg sikker på at kan la seg løse. Forhåpentligvis har også festivalens apputviklere allerede denne funksjonaliteten på to do-lista si – jeg håper at de kommer i mål med den til neste år.

Dessuten, siden festivalavisen virker betydelig vanskeligere å få tak i i år enn tidligere år (hvorfor kommer dere så sjelden forbi campen min?), kunne det vært en fordel å kunne lese nyheter direkte i hovedappen. Nå kan man se offisielle «nyheter» fra festivalen, men disse nyhetene sluttet å komme da campingområdet åpnet. De tekniske løsningene for å samarbeide med festivalmediene er nokså enkle.

Konklusjon

Alt i alt virker appen til akkurat den den skal. Den er helt OK. Med enkle grep kan den likevel bli voldsomt mye bedre. Venner er viktige!

Søt musikk på Orange Scene

Øystein «Ace» Kvanneid har reist til festival i Roskilde siden 2006, og i 2007 døpte han teltleiren «Coffin Camp». Christine Knudsen hadde sin første Roskilde i 2009, møtte Øystein, de forelsket seg og giftet seg i juni. I dag giftet de seg igjen – på Orange Scene.

– Christine er nydelig – hun smiler så mye, det gjør at jeg blir glad. Også er hun omtenksom, sier Øystein, som ikke kunne tenke seg en bedre brud.

– Hvad så, Roskilde!?

Presten åpnet med de vante ordene fra scenen. Vanligvis er det bare de største bandene som får æren av å spille på Orange Scene, men i dag var det åpnet også for søt musikk. Foran 30-40 spesielt inviterte gjester lovte ekteparet hverandre troskap på nytt.

– Det var festivalen som spurte oss om vi ville gifte oss på nytt på Orange. Vi hadde jo et lite håp, da, vi hadde snakket om det og diskutert det på forhånd, sier Christine.

Tilbake bak scenen ventet med bryllupsgaver: Ikke bare fikk de gifte seg på det gjeveste punktet på festivalen – Øystein og Christine fikk hvert sitt armbånd laget av teltduken fra den originale Orange Scene. I tillegg stilte festivalen med champagne og et lite berg med øl.

Sterk tilknytning til festivalen

– Det er mange som har fått nei til dette, forteller festivaldirektør Henrik Rasmussen idet han gratulerer brudeparet.

Både brud og brudgom har tilknytning til festivalen fra før: Øystein har tatt bilder og Christine har blogget. I tillegg har festivalen fulgt Coffin Camp med en miniserie nett-tv under opptakten til årets festival.

Det var slett ikke åpenbart at det skulle bli bryllup på nytt.

– Først så sa vi nei, for de ville ha det når festivalen hadde åpnet, sånn at alle kunne komme og se. Det hadde blitt litt mye, forteller Christine. – Så foreslo de å ha det på mandag eller tirsdag, sånn at vi kunne ta med oss noen av de vil ville – og da sa vi ja!

En gledens dag

Gjestene er også fornøyde med både bryllup og å få lov til å oppleve den legendariske scenen fra en annen vinkel. Joakim «Jay» Arntsen Ranheim er spesielt entusiastisk over et glass champagne og en barneleke backstage:

– Det er en gledens dag. Alle i hele himmelriket skal bare glede seg over denne. Men den eneste måten å se Jesus på er gjennom et kaleidoskop.

Øystein har planene klare når vielsen er over:

– Nå skal vi drikke litt, og så skal vi ha fest.

Nips og godt øl i Roskilde sentrum

Festivallivet er til tider hardt. Derfor velger mange festivalgjester å ta et avbrekk ved å avlegge Roskilde sentrum et besøk. Spesielt attraktivt er dette før selve festivalområdet åpner – når man ellers ville sittet i campen og spilt ølbowling.

Reisen ned

Det går både busser og tog til Roskilde sentrum fra festivalområdet, men det er like greit å gå. Da slipper du å vente på neste avgang.

Lokale småbarn selger saft og småkaker.

Gåturen tar 20-30 minutter, alt etter hvor mange veipils man tar med seg. Legg ut fra inngangen ved skateparken helt nordvest på Camping West.

På veien sitter det ofte lokale småbarn og selger saft og kaker til en billig penge. Disse sjarmerende ungene kan finne på å ta 2 kroner for et glass lemonade, eller kanskje en tier for en imponerende hjemmelaget bolle. Husk derfor på å ta med deg litt småmynt på veien!

Festivalnips!

Roskilde by er som en hvilken som helst annen liten by. Du finner kirker, frisører, kafeer og restauranter. Uansett hva du trenger fra «verden utenfra», burde du nok kjenne til Tiger og Søstrene Grene. Disse finner du begge i gågaten i sentrum, og begge selger deg billige småsaker du ikke visste at du trengte.

En T-skjorte med påskriften «kærlighed» til 20 kr? Maling og pensel til å pynte teltet? En stilig snyltekopp? Du finner alt nips du trenger.

Blir du bitt av basillen, har begge disse kjedene de siste årene også åpnet butikker i Oslo sentrum, Tiger riktignok under navnet TGR – den legendariske platesjappa har sikret seg merkenavnet for lenge siden.

Selve navnet Tiger er på dansk et ordspill på tier – ordene høres kliss like ut med danske, forvrengte g-er. Derfor finner du også at prisene er runde og lave: De fleste tingene koster 10, 20 eller 30 kroner. Ikke noe 9,99 der i gården!

Ølhimmelen

For min egen del har det blitt en tradisjon å avlegge Bjergtrolden et besøk. Bjergtrolden holder til i en liten, bortgjemt bakgård bak et antikvariat, har et rikholdig ølutvalg, serverer mat, og holder resten av året konserter for den voksne befolkningen i Roskilde.

Spør du pent, kan flaskeølet legges til kjøling.

Spesielt er det nok ølutvalget som trekker meg. På camping- og festivalområdene går det mye i pilsner, og selv om det har sin sjarm, er det herlig å kunne variere litt med øl som faktisk smaker noe. Bjergtrolden kan diske opp med både lokale og importerte portere, hvedeøl, pale ales – hva det skal være.

Personalet har god oversikt over ølslagene, og det er enkelt å få gode anbefalinger. De serverer både på flaske og tapp, og om du spør pent, kan det til og med hende det er mulig at de setter dine utvalgte flasker til kjøling mens du tar et glass i sola.

Hva skal du drikke?

Lokale stamgjester kanhende ser litt rart på deg når du kommer. Stereotypien av en festivalgjest er jo ofte både høylytt og blærete, men langt de fleste lokale pleier fort å tine opp så snart de ser at du oppfører deg ordentlig. Stereotypien av en festivalgjest drikker som oftest også for det meste billig pilsnerøl, så noen vil nok gi deg et anerkjennende nikk om de hører deg bestille en trappist eller stout.

Øl for enhver smak!

Om du vanligvis pleier å holde deg til enkle øl som pils og bayer, vil jeg anbefale deg å prøve en smaksplanke. De kommer i flere størrelser – på bildet har Lea valgt den minste fireren. Jordbærølet til venstre på bildet smakte søtt og kunstig, porterne var mye bedre. Men her finner du øl for enhver smak – og dessuten økologisk saft fra Søbo gård til å hydrere deg nok til tilbaketuren.

Er du interessert i litteratur, er også antikvariatet som ligger vegg i vegg et drømmested. Der finner du for det meste danske bøker, men også både engelske og til og med noen norske godbiter.

Skaffe strøm på Roskilde Festival

Volt, altså! Jeg husket at Volt var skikkelig fint, men jeg hadde glemt at det er helt absurd mye bedre enn alt annet.

Foruten å være måleenheten for elektrisk spenning, er Volt også navnet på en strømoppladningstjeneste som besøker festivaler. Mot et depositum får du låne et lite batteri som passer i lomma, sånn at du kan lade mobilen din uten å gi den fra deg.

Så kommer det geniale: Når batteriet er tomt, kan du bytte det i et nytt og fulladdet. Mobilen din går aldri tom for strøm, og i tillegg slipper du å legge den fra deg for å lade.

Det går selvsagt også an å levere fra seg telefonen og en lader i en av ladebodene, men hvorfor skal man ville det når man kan slippe?

Det har visst vært mange som har skjønt at Volt er lurt i år, for køene har til tider vært litt lange. Da gjelder det som ellers på festivalen: Finn et tidspunkt hvor «alle de andre» er opptatt med noe annet. Det er ikke kø hele tiden. (Dessuten kan enhver kø fort bli en fest dersom du tar med deg noe godt i lomma.)

Litt kø må du nok regne med om du har det travelt og ikke vil vente til den forsvinner. Foto: Just Thomas Misund
Litt kø må du nok regne med om du har det travelt og ikke vil vente til den forsvinner. Foto: Just Thomas Misund

Hvis køen er for lang og du trenger mobil med en gang, står det også oppstilt ladesykler ved siden av boden, hvor du kan generere strøm til telefonen din ved å tråkke. Skal det være, så skal det være.

Volt var helt nytt i fjor, og det ser ut som om de har utviklet seg litt siden da. I fjor oppsto problemer da jeg for å bytte batteri måtte lese den vanskelige epostadressa mi med norsk tungemål, og den dansktalende Volt-medarbeideren måtte forstå hva jeg sa for å kunne registrere det i systemet.

Nå i år ber de meg bare skrive navnet eller telefonnummeret mitt på et nettbrett, så kan jeg finne meg selv. Det går mye enklere.

Det virker også som om kapasiteten har økt til i år – og det er bare bra. Denne tjenesten virker så godt at den burde være tilgjengelig for alle festivalgjengere. Det er ikke utsolgt enda – du kan bestille Volt på getvolt.dk.

Slik forbereder du deg til Roskilde Festival

Nå nærmer det seg! Du har sikkert alt både festivalbilletten i boks og planlagt transportetappen. Det er mindre enn ei uke til moroa begynner. Hva skal du gjøre nå?

1. Finn musikk

Først og fremst er det sikkert en fordel å høre på musikken til noen av artistene som skal spille. Konsertopplevelsen kan bli mye bedre av kunne dra kjennskap på de største låtene.

På denne spillelista har Lars Engvik har lagt til de mest spilte sangene til alle banda etter hvert som de har blitt sluppet. Slå deg løs:

Hvis du har den i bakgrunnen mens du gjør andre ting, er det enkelt å oppdage ting du liker som du ikke visste om fra før. Sjøl har jeg funnet f.eks. Wintergatan og Jake Bugg på denne måten.

2. Planlegg konserter

Når du får armbåndet ditt ved innsjekkinga på campingområdet, får du også utlevert en papirkopi av årets konsertplan. Tradisjonelt har det vært praktisk å merke av alle konsertene man har tenkt seg på på dette papiret. Dette arket blir din veiviser gjennom festivalens myriader av musikk – det eneste som kan minne deg om at du kanskje hadde lyst til å sjekke ut det dødskule afrikanske bandet ingen har hørt om før. Personlig har jeg likevel flere år klart å miste konsertplanen min.

Nå som vi alle sammen har smarte telefoner, er det kanskje greiere å planlegge konsertene sine der. I festivalens offisielle app kan du enkelt favorittmerke artistene du vil se, og få disse konsertene markert i programmet.

Appen Roskilde Artist Recommender anbefaler konserter til deg på bakgrunn av hvilke artister du alt har stjernemerka eller på bakgrunn av last.fm-profilen din. Denne er også kjekk å ha installert.

Husk å installere appene før du drar hjemmefra. Det er litt størrelse på dem, så det kan være greit å installere over WiFi. På utvalgte områder, for eksempel ved alle agora-telt, vil det også være tilgjengelig WiFi for en billig penge. Jeg kjøper nok min på forhånd – det er snakk om 35 danske kroner for hele uka.

Med papiret ute av veien, gjenstår det bare å ikke gå tom for strøm på telefonen. Om du bestiller tjenesten Volt før du reiser ned, slipper du å levere fra deg telefonen til lading.

3. Sjekk værmeldinga

De siste ukene før festivalen hender det kanskje at du har lyst til å sjekke værmeldinga. Blir det gjørmebad eller hetebølge? Jeg pleier å bruke langtidsvarslene til DMIs Byvejr og yr.no. Svenske DMHIs klart.se er også et alternativ. Disse værmeldingstjenestene bruker litt forskjellige modeller, og gir dermed også litt forskjellige værvarsler.

Husk dog at værmeldinger ikke alltid er til å stole på – spesielt ikke lenge i forveien. Vejret skifter fort i Danmark, siden det er flatt og skyer har lett for å flytte på seg fort.

4. Husk billetten

Jeg har lyst til å skrive mer, jeg. Det er så mye å glede seg til. Pakk lett (men ikke glem de tunge tinga), så sees vi i køfesten før det åpner på lørdag. Husk billetten!

Festivalsommeren nærmer seg

For en liten stund siden skrev jeg om at jeg hadde søkt presseakkreditering til Roskilde Festival. Nå har jeg fått svar på søknaden, og kan glede meg til å dekke festivalen. Men jeg kommer nok ikke til å skrive konsertanmeldelser.

Livet rundt konsertene er derimot et felt jeg syns er mer interessant. Hvordan kan du bruke teknologi til å gjøre festivalopplevelsen bedre? Hvordan finner du den beste maten? Er det mulig å unngå å måtte levere fra seg mobiltelefonen for å få ladet den?

I tillegg har jeg lovt å ta en liten haug med bilder, som selvsagt blir lisensiert på en hyggelig måte.

Siden dette gikk så fint, er det jo bare å fortsette i det samme sporet: Hemmelig Adresse har også søkt akkreditering til Øya og Slottsfjell.

Til de norske festivalene har jeg sagt at jeg ønsker å skrive om frivilligorganisering og festivaltilbudet «rundt musikken», i tillegg til å publisere Creative Commons-lisensierte konsertbilder. Nå er det bare å krysse fingrene!