Kort, ineffektivt og intetsigende

Når man velger lenketekster, fins det tre alternative strategier å gå for. Bare én av dem er den riktige måten å gjøre det på. At så mange gjør «feil» har en artig bivirkning. La oss ta det hele fra starten.

Her starer herligheten

Den mest brukte lenketeksten på norsk er kanskje «her». Denne lenketeksten brukes ofte av folk som ikke er vant til å skrive lenker. De kan formulere seg slik:

  • Se Facebook-profilen min her
  • Resten av artkkelen om korte, ineffektive titler finner du ved å klikke her
  • Les mer her

Strategi for HTML-vante

Folk som er vant til å skrive HTML, har gjerne lært seg å lage setninger som gjør at lenker kan plasseres på lenketekster som er beskrivende for innholdet lenken fører til. Eksempler:

I tilfelle du var i tvil: Ja, det er dette som er den «riktige» måten.

Ikke engang lenketekst

Å bruke «her» som lenketekst vitner i det minste om nyervervede Internett-skillz. Slike lenker kan tyde på at du nettopp har lært å lage lenker i det hele tatt. Sannsynligvis vil forfatteren snarlig avansere til beskrivende lenker, som vist over.

Verre enn «her»-lenker er reine URL-er, sakset uten filter fra adresselinja:

  • https://facebook.com/thomas.misund
  • http://hemmeligadresse.com/2012/10/kort-ineffektivt-og-intetsigende/
  • http://hemmeligadresse.com/2012/10/kort-ineffektivt-og-intetsigende/thomas.misund?utm_source=en-kilde&uvesentlig_variabel=uvesentlig_verdi&ganger=tre

Av og til er URL-ene klikkbare. Andre ganger ei. Noen ganger står det et par beskrivende ord i nærheten av lenka, men oftere kan man ikke se noen beskrivelse i det hele tatt.

Slike URL-er har svært sjelden noe i en brødtekst å gjøre. URL-er er ment for maskiner å lese – ikke for mennesker. Folk som limer inn URL-er i brødtekster må enten ha det veldig travelt, eller ha misforstått noe grunnleggende om hvordan hypertekst virker.

Bergens Tidende imponerer her

Grunnen til at jeg skriver denne artikkelen er at Bergens Tidende tydeligvis har tatt konsekvensen av at så mange lenker til artikler om «her», og skrevet en artikkel om det:

Foto: Faksimile BT.no, natt til mandag 22. oktober

Her lurer jeg på hva som har gått galt. Jeg vil tippe at det har noe med overføring av saker fra papir til nett å gjøre.

Moralen er: Dersom mange nok lenker til en artikkel, vil noen før eller senere skrive den.

Ett års søkemotormat på fem minutter

For å huke inn dagens søkemotortrafikk kunne jeg enten

  1. blogga et år, eller
  2. skrevet en enkelt post om hvordan en kynisk, eldre dame i kjole og høyhælte skosminket med lilla brunkrem – kan lage vafler på 1-2-3 mens hun vasker olabukser og samtidig lurer på hvor lang penis mennesket kan ha i forhold til kroppstørrelsen, etter å ha laget frokost på senga til sin heite elsker som har fått innkalling til Heimevernet, og derfor spiser melkesjokolade og drømmer om å svømme med delfiner før han er nødt til å gå og ta livet av seg.

Forresten, posten måtte sjølsagt vært avrunda med en underfundig kommentar om hva kjærlighet er, og om hvorfor det er kjipere enn å skrive bacheloroppgave, men da tror jeg faktisk jeg bare hadde mangla signaturen “Thomas Misund Hansen” for å komme i mål.

Misund – Jeg er Thomas Misund Hansen

Misund er mitt navn!

Thomas Misund Hansen

Jeg heter Thomas Misund Hansen, og akkurat nå tar jeg kontroll over navnet mitt i søkemotorene. I alle fall mellomnavnet.

Resten av denne posten kommer til å handle om forfatteren (Thomas Misund Hansen). Hvis du ikke leter etter stoff om Thomas, men heller om selve etternavnet Misund, kan du kanskje prøve Wikipedias artikkel om øya der navnet kommer fra?

Det er flere steder du kan leite for å finne mer om denne Misund. I skrivende stund presenteres en guide for potensielle stalkere i tabbeboksen oppe til høyre. Det går også an å se hva andre sier om meg på siden som heter Om Thomas.

Jeg har en tverrfaglig utdanning med vekt på samfunnsøkonomi, statsvitenskap, psykologi og juss, med støttefag innen blant annet informatikk og teatervitenskap. I øyeblikket (sjekk datostemplinga på posten!) jobber jeg med nettsidene til Retursamarbeidet LOOP, driver firmaet Misund Hansen Underholdning og planlegger et halvt år om gangen. Jeg er 23 år gammel, og bare ung én gang. Du finner CV’en min på nettet, hvis du virkelig er formelt interessert.

En av mine beste sider er at jeg er veldig allsidig. Jeg kan litt av alt, jeg liker litt av alt, jeg driver med litt av alt, jeg har bodd i fem forskjellige byer og kommer godt overens både med nerder, dansere og bartendere. Ulempen med denne allsidigheten er sjølsagt at det ikke er noenting jeg er best til – men jeg sliter ikke med mindreverdighetskomplekser av den grunn. Styrken ligger i at jeg i all beskjedenhet er sabla god til å kunne se ting fra forskjellige sider.

Dere andre Misunder kan drive med data og male så mye dere vil – i søkemotorene er det jeg som er Misund.

Stilige søkeord

Alle som blogger har sett ei liste som denne før. (Her er noen flere). Alle som kjenner initialene SEO veit hvorfor. I alle tilfelle syns jeg også det til tider kan være gøy å se hva folk har søkt etter når de ender opp hos meg. Disse fancy frasene er mine favoritter hittil:

konspirasjon 58 – en konspirasjonsteori jeg absolutt burde skrive mer om.

duft av dame – det er jo egentlig dette det handler om her i gården. Damer, altså.

hun så på meg – og med sitt forføreriske blikk overdramatiserte hun fælt. Tiden stoppet og var på en måte… litt tilgjort.

frank beck mobil – Når man søker etter folk, så søker man gjerne hos sesam eller telefonkatalogen. Om det ikke funker, prøv gjerne Bare Thomas.

jeg ser trusa di – ja, ja. Sorry mac, lite deiligst.no-takter her.

bleik laptop – også kjent som en… mactop?

Hva kommer til å skje? – Joda, velkommen til Thomas’ spåhjørne. Det blir regn.

Rocke bolle – en naturlig aktivitet blant mine øvrige gjøremål.

nypult jente – denne må vel være takket være Just?