4 enkle trinn til dampbad på studenthybelen

Sauna

Creative Commons LicenseLag badstue på studenthybelen, og tiltrekk deg unge skjønnheter. Foto: thomaswanhoff

muita saunojia?

Creative Commons License Dampbad er ikke bare for bortskjemte katter. Foto: ansik

Sauna

Creative Commons License Har du først gjort det én gang, gjør du det nok igjen. Foto: thomaswanhoff

Dampbad er skikkelig godt, og i tillegg hjelper det når du er sjuk. Jeg veit ikke om jeg foretrekker finsk eller russisk badstue eller tyrkisk bad, men en ting veit jeg: Det går an å lage sin egen hjemmemekka variant.

For å ordne et hjemmelaga dampbad trenger du:

 • Et uventlilert sted med vegger, gulv og tak som ikke kan råtne
 • Økonomi og samvittiget til å overforbruke energi
 • Varmt vann

Et vanlig baderom på Fjellbirkeland studentby er et godt utgangspunkt. Vegger og gulv er flislagte, og taket består av en ubestemmelig metallignende plastgærning. Det råtner nok ikke med det første. Vifta kan ikke skrus av, men funker til gjengjeld såpass dårlig at det er helt greit. Dampen forsvinner ikke før du åpner døra når du er ferdig! Videre er strøm inkludert i leia på Fjellbirkeland, så det økonomiske er ute av verden, og rommet har tilgang til varmt vann. Når jeg også har så tette bihuler at jeg er villig til å ofre miljøsamvittigheten for å få åpnet dem, er vi klare til å begynne.

 1. Vent til det er sommer og varmt i været. Et par timer før du har lyst til å svette, kan du skru på varmekablene i gulvet for best effekt. Dette er strengt tatt ikke ytterst nødvendig, og sjøl dreit jeg i det for å ikke tære altfor mye på den nevnte miljøsamvittigheten.
 2. Fjern alt som ikke bør bli vått. Jeg glemte dopapiret, det var et under middels godt trekk.
 3. Omtrent et kvarter – tjue minutter før dere (med over middels mye godvilje kan du holdes med selskap av opptil to lettkledde kvinnemennesker på et trangt Fjellbirkelandbad) planlegger å gå inn i badet, bør du begynne å lage dampen. Her utnytter vi det samme fenomenet som gjør at det kommer dugg på speilet hvis du dusjer lenge: Man skrur rett og slett på dusjen. For mest effektiv damplaging har jeg følgende tips:
  • Åpne opp døra til dusjkabinettet og lukk døra til badet.
  • Skru både varmen og trykket på fullt.
  • Pek strålen i retning av åpningen i dusjkabinettet, sånn at vannet treffer såvidt innenfor. Da sørger du for at vannet får lengst mulig fartstid gjennom lufta, i tillegg til at dampen får fart riktig vei, nemlig ut av dusjhjørnet og inn i resten av rommet.
 4. I mellomtida gir du jentene en massasje. Tyrkerne hadde sexarbeidere som jobba i badet. Jeg sier ikke at det er nødvendig å ta det langt, men en enkel massasje er ofte undervurdert.

Du må prøve hvis du har muligheten. Det er fantastisk å kjenne dampen åpne alle porer når det virkelig trengs. Ekstra godt er det kanskje hvis du veit at du ikke har råd til å bo et sted hvor det er innebygget badstue…

Temperaturen i et dampbad a la Fjellbirkeland er ikke akkurat 100 grader Celsius, men luftfuktigheten blir fort så høy at det er heller ikke nødvendig. Det er ikke noe problem å få svetta fra seg.

Helt på slutten må jeg få gjenta at du må passe på å få med deg selskap. Det blir som å kjøre buss i stedet for bil. Kos deg i dampbadet!

Pupper i badstuen

En venn av meg disponerer et av sommerhusene i Årøysund all den tid Osloturistene ikke er på ferie. Dette var en hyggelig kveld (som var på vei til å bli en hyggelig morgen) for et par årstider siden, og badstuen holdt rundt femti grader (jeg orker ikke fullt kjør etter et par flasker vin, men halvt kjør er alltid deilig å slappe av i).

Hun kom først inn med klær på, men hun fikk til slutt låne et håndkle. BH-stroppene stakk opp over det, men hun var livredd for å miste det. Hun snakket ikke om noe annet enn puppene sine ganske lenge. Tenk om hun mistet håndkleet? Tenk om vi syntes at puppene hennes ikke var noe fine? Tenk om vi la merke til at de ikke var like store? Hun begynte rett og slett å bli litt irriterende.

-Vi bryr oss ikke noe særlig om vi ser puppene dine akkurat nå, sa jeg og tok av meg mitt eget håndkle for å understreke poenget. Og vi kommer ikke til å bli noe mer interessert i dem av at du fortsetter å pipe.

Det hjalp.

Litt senere, etter at vi hadde gått ut av badstuen og nachspielet hadde begynt å dabbe av, våknet interessen sakte men sikkert, men det er en annen historie.