4 enkle trinn til dampbad på studenthybelen

Sauna

Creative Commons LicenseLag badstue på studenthybelen, og tiltrekk deg unge skjønnheter. Foto: thomaswanhoff

muita saunojia?

Creative Commons License Dampbad er ikke bare for bortskjemte katter. Foto: ansik

Sauna

Creative Commons License Har du først gjort det én gang, gjør du det nok igjen. Foto: thomaswanhoff

Dampbad er skikkelig godt, og i tillegg hjelper det når du er sjuk. Jeg veit ikke om jeg foretrekker finsk eller russisk badstue eller tyrkisk bad, men en ting veit jeg: Det går an å lage sin egen hjemmemekka variant.

For å ordne et hjemmelaga dampbad trenger du:

 • Et uventlilert sted med vegger, gulv og tak som ikke kan råtne
 • Økonomi og samvittiget til å overforbruke energi
 • Varmt vann

Et vanlig baderom på Fjellbirkeland studentby er et godt utgangspunkt. Vegger og gulv er flislagte, og taket består av en ubestemmelig metallignende plastgærning. Det råtner nok ikke med det første. Vifta kan ikke skrus av, men funker til gjengjeld såpass dårlig at det er helt greit. Dampen forsvinner ikke før du åpner døra når du er ferdig! Videre er strøm inkludert i leia på Fjellbirkeland, så det økonomiske er ute av verden, og rommet har tilgang til varmt vann. Når jeg også har så tette bihuler at jeg er villig til å ofre miljøsamvittigheten for å få åpnet dem, er vi klare til å begynne.

 1. Vent til det er sommer og varmt i været. Et par timer før du har lyst til å svette, kan du skru på varmekablene i gulvet for best effekt. Dette er strengt tatt ikke ytterst nødvendig, og sjøl dreit jeg i det for å ikke tære altfor mye på den nevnte miljøsamvittigheten.
 2. Fjern alt som ikke bør bli vått. Jeg glemte dopapiret, det var et under middels godt trekk.
 3. Omtrent et kvarter – tjue minutter før dere (med over middels mye godvilje kan du holdes med selskap av opptil to lettkledde kvinnemennesker på et trangt Fjellbirkelandbad) planlegger å gå inn i badet, bør du begynne å lage dampen. Her utnytter vi det samme fenomenet som gjør at det kommer dugg på speilet hvis du dusjer lenge: Man skrur rett og slett på dusjen. For mest effektiv damplaging har jeg følgende tips:
  • Åpne opp døra til dusjkabinettet og lukk døra til badet.
  • Skru både varmen og trykket på fullt.
  • Pek strålen i retning av åpningen i dusjkabinettet, sånn at vannet treffer såvidt innenfor. Da sørger du for at vannet får lengst mulig fartstid gjennom lufta, i tillegg til at dampen får fart riktig vei, nemlig ut av dusjhjørnet og inn i resten av rommet.
 4. I mellomtida gir du jentene en massasje. Tyrkerne hadde sexarbeidere som jobba i badet. Jeg sier ikke at det er nødvendig å ta det langt, men en enkel massasje er ofte undervurdert.

Du må prøve hvis du har muligheten. Det er fantastisk å kjenne dampen åpne alle porer når det virkelig trengs. Ekstra godt er det kanskje hvis du veit at du ikke har råd til å bo et sted hvor det er innebygget badstue…

Temperaturen i et dampbad a la Fjellbirkeland er ikke akkurat 100 grader Celsius, men luftfuktigheten blir fort så høy at det er heller ikke nødvendig. Det er ikke noe problem å få svetta fra seg.

Helt på slutten må jeg få gjenta at du må passe på å få med deg selskap. Det blir som å kjøre buss i stedet for bil. Kos deg i dampbadet!

Sjokolade, sjekking og studier i skjønn forening

Neida, jeg er ikke spesielt bitter for at tusener av unger bruker kvelden på godterier mens jeg låser meg inne på hybelen, ligger i senga hele dagen og og leser til eksamen.

Jeg er heller ikke spesielt bitter for at Just sjekker opp Kristin, Joddo sjekker opp madeleine og Joakim sjekker opp May Irene mens jeg låser meg inne på hybelen, ligger i senga hele dagen og leser til eksamen.

Grunnen til at jeg har brukt et kvart tusen kroner på kokekakao, posekakao, sjokoladekjeks, sjokoladeplater, sjokolademelk og enda flere sjokoladekjeks, sjokoladecookies og bruninger – for ikke å glemme sjokoladeis – er simpelthen at sjokolade er innmari godt – og kanskje litt ekstra godt når man ligger innelåst på hybelen og leser til eksamen.

Nytt stereoanlegg

Ei venninne av meg ønsker seg et stereoanlegg som hun kan imponere gutter med. Sjøl satte jeg opp mitt eget stereoanlegg i går, så jeg tenkte jeg skulle dele synet av det med dere.

Da jeg hadde stilt meg i passelig avstand og løfta reservekameraet mitt til øyet (nei, jeg har ikke funnet igjen det ordentlige kameraet mitt, og ja, jeg savner det fælt), fant jeg ut at jeg måtte gå enda to skritt bakover før jeg kunne få med hele stereoanlegget innenfor rammene. Jeg må innrømme at jeg syns det var litt kult.

Legg for øvrig merke til at…

 • jeg har mekka ei bokhylle av høyttalere
 • skjermen min ser veldig liten ut på dette bildet. (Ikke at den er SÅ stor, da.)
 • skrivebordsplata buler nedover for vekta av det tekniske
 • jeg er nødt til å være skikkelig maskulin av meg når jeg eier et stereoanlegg som ser sånn ut
 • lyden blir god uansett om man sitter eller står, så hvis jeg noen gang skal ha fest på mine 11,5 kvadratmeter, må folk nøye seg med å gjøre narr av musikksmaken min i stedet for å kunne gå løs på hvor teit det er at lydbildet blir mye dårligere hvis man reiser/setter seg

Stereoanlegg

Fjellbirkeland

Nettopp kommet hjem fra tur, og oi! – her ventet visst mange håpløse prosjekter. Tror faktisk jeg foretrekker å bo i telt på tidenes våteste festival over dagens situasjon. Jeg gleder meg til å finne en madrass å sove på under alt rotet på hybelen. Den er ikke nyinnflyttet ennå.

For øvrig kan jeg melde om at jeg har lært et dansk vers til Jan Olavs favorittdrikkevise:

Fisse er det halve liv,
men øl, det er det hele
Rejser man til Roskilde
får man sgu begge dele