En stille bønn

Det pågår i disse dager en intens diskusjon om innføring av Datalagringsdirektivet (DLD) i norsk rett. Kanskje har du gjort deg opp en mening, kanskje er du usikker. I begge tilfeller ber jeg deg lese videre.

Samtlige fagmiljøer, både i Norge og EU, har konkludert med at DLD ikke bør innføres på nåværende tidspunkt. Den tekniske kvaliteten på direktivet er dårlig, det griper uforholdsmessig inn i personvernet, det har store mangler og viktige spørsmål som hvem som skal ha tilgang og hvordan data skal lagres er fortsatt uavklart.

Jeg liker å tro at jeg er en hyggelig fyr. Jeg har et rent rulleblad, og med unntak av to fartsbøter har jeg aldri vært en byrde for samfunnet. Det akter jeg å fortsette med. Det er mange som meg, lovlydige, pliktoppfyllende borgere som aldri vil utgjøre en trussel mot noe som helst. Vi synes derfor det er trist og sårende at all vår atferd skal overvåkes døgnkontinuerlig.

Understøttet av faglige vurderinger kan du trygt si nei til DLD.

Ta kontakt med meg hvis du har spørsmål om DLD, uansett hva det måtte gjelde.

Denne teksten er skrevet av Martin Bekkelund (blogg, twitter, originaltekst), som har sluppet den løs til Public Domain. Spre den videre til alle som kan ha nytte av den!

Hvorfor det heter Wave

Google Wave lar deg sende bølger. En bølge er dels et dokument og dels chat – på en måte et kommuniké med flere avsendere. Men hvorfor kalles det nettopp en bølge?

Wave-navnet er rett og slett tatt fra serien Firefly

Mye tyder på at Rasmussen-brødrene – som leder teamet som laget Wave – er Whedon-fans. Du veit, Joss Whedon, sant? Ja!? Han som laget Buffy the Vampire Slayer, Firefly, Dr. Horrible’s Singalong Blog, Dollhouse, var med på å skrive manus til blant annet Toy Story og Disneys Atlantis, for ikke å glemme The Cabin in the Woods som kommer i februar 2011? Du må vite hvem denne fyren er.

Den serien er shiny.

Wave-navnet er rett og slett tatt fra serien Firefly, som foregår i verdensrommet i framtida. I Firefly betegner en bølge – eller wave – en videomelding som er sendt gjennom verdensrommet. Det er sånn man har kontakt med hverandre. Kjøp og se Firefly. Nå. Den serien er shiny.

Hva er Google Wave?

Google Wave inbox

Da jeg planla å blogge om Google Wave i går, hadde jeg tenkt å skrive at jeg var overrasket over at norske aviser bare såvidt hadde nevnt Wave i det hele tatt. I dag, før jeg publiserer, har både ComputerWorld og ITavisen ferske artikler… Der får jeg for å være treig.

Google Wave er en ny plattform for kommunikasjon. Denne nye plattformen prøver å samle det beste fra andre plattformer, som e-post, MSN-chat, wikier, sosiale nettverk og så videre. Google håper å konkurrere ut e-posten. Selv om det høres ambisiøst ut, tror jeg de kan klare det. Her kan du lese om noen av egenskapene den nye plattformen vil ha.

Slik vil Google Wave bli

Google Wave er en ny plattform

I Google Wave vil du som oftest kunne se det andre skriver mens de skriver det. Hvor ofte har du ikke på MSN blitt sittende og vente på at samtalepartneren skal bli ferdig med å skrive? I Google Wave blir du oppdatert i sanntid, forhåpentligvis bokstav for bokstav.

En bølge (engelsk wave) eller samtale vil kunne settes inn på en vanlig nettside, omtrent som en YouTube-video. På nettsiden vil samtalen oppdateres etterhvert som den utvikler seg.

Google Wave utvikles med tanke på utvidbarhet. Dette betyr at utviklere vil kunne skrive egne applikasjoner til Wave. Dette vil kunne sammenlignes med Facebook-applikasjoner – selv om vi kanskje kan håpe at Wave-applikasjonene vil være litt mindre irriterende. Det vil også være mulig å programmere roboter som kan delta i samtaler på lik linje med vanlige folk. Noen som husker IRC i sine glansdager? Wave-robotene vil for eksempel kunne reagere når noe oppdateres i en RSS-feed et sted, og gi beskjed i en bølge.

Alt som skrives i en bølge vil kunne endres av alle som kan se bølgen, som i en wiki. På denne måten kan man gjøre rettelser i det andre har sagt, man kan lage levende deltagerlister, legge til utfyllende informasjon eller lignende.

Google har varslet at kildekoden vil bli frigitt. Åpen kildekode har mange fordeler, blant annet vil firmaer fritt kunne sette opp sin egen bølgeserver innenfor brannmurene sine, og en hvilken som helst utvikler vil kunne bidra til å forbedre systemet.

Kildekoden vil bli frigitt

For å dele bilder eller andre filer med folk, trenger du bare å dra filene inn i bølgen. De du snakker med vil kunne se miniatyrbilder mens fullversjonene lastes opp, og du slipper å legge til vedlegg med mange klikk, slik dagens e-postløsninger gjerne virker. Med litt flaks kan dette kanskje bety at vi slipper flere glemte vedlegg…

På Googles demonstrasjon av Wave 28. mai fikk vi se en ganske heftig stavekontroll – på engelsk, i alle fall. Det er ikke godt å si hvor stor vekt de har lagt på norsk i denne sammenheng, men jeg håper den som et minimum vil kunne matche funksjonaliteten i vanlige kontorprogrammer.

Har du lyst til å prøve Wave, kan du skrive deg på venteliste.

WordPress Crazyhorse

Er du en WordPress-geek? Da kan det hende du vil synes det er gøy å sjekke ut WordPress Crazyhorse, som du kan få tak i gjennom svn. Crazyhorse er ei utviklingsgrein av WP, den er ikke helt stabil, og jeg vil fraråde deg å bruke den på hovedbloggen din med mindre du veit hva du driver med…

Ved å smugkikke på Crazyhorse kan vi kanskje få en forhåndsvarsling om hvilke nye ting som kommer i WP 2.7. Det er ikke gitt at alt i Crazyhorse kommer med i 2.7, altså. Det er nok en grunn til at de har kalt den Crazyhorse.

WordPress Crazyhorse screenshot

Etter å ha lekt meg med Crazyhorse i tre minutter, har jeg allerede funnet flere spennende ting. Som du kan se, er det en vertikal administrasjonsmeny.. Ser du også at Categories-boksen ikke ser ut som om den hører hjemme noe sted? Det er fordi jeg holdt på å drag’n’droppe den da jeg tok skjermbildet. Du kan altså bytte plass på boksene på skriv-sida som du vil.

WordPress Crazyhorse Dashboard

Utviklerne har også konstruert en innboks. Kanskje dette betyr at det vil bli mulig å sende IM mellom brukere? En annen ting er QuickPress, som er en enkel Dashboard-widget for å publisere poster rett fra Dashboardet. Her har du ikke tilgang på alle mulighetene du finner på skriv-sida, men du kan legge inn tittel og tags i tillegg til selve posten.

Har du lyst til å prøve alt som er nytt, men gidder ikke installere din egen bare for en test? Ikke fortvil: Robert har satt opp demoer av både 2.7-bleeding og Crazyhorse som du kan teste live på nettet, uten å skitne til din egen server.

Jeg …

… skriver ikke touch. Tror jeg. Men det er greit. Jeg ser ikke på tastaturet når jeg skriver, og det går ganske radig, gitt. Hvis du spør meg etter hvor på tastaturet en bokstav sitter, tror jeg faktisk at jeg må tenke meg ganske lenge om før jeg blir litt usikker på hvilken finger jeg ville brukt til å trykke på den. Men når jeg skriver fortere, slipper jeg jo å tenke meg om bokstav for bokstav. Det sitter i fingertuppene. I alle fall på mitt eget tastatur. Jeg har ikke brukt et annet tastatur på lenge, i alle fall ikke mer enn bare litt, så jeg veit egentlig ikke om noe forandrer seg hvis den taktile feedbacken blir litt annerledes, eller hvis størrelsen på tastene øker eller minker litt.

… har blitt ganske dreven til å bruke ei hånd også, faktisk, men da må jeg se på tastene.

… skriver dette i senga mens jeg ikke får sove. Håper jeg blir trøtt snart. Denne setninga skriver jeg så fort som mulig. Dette går enda fortere. Fortere og fortere og fortere og f… Joda, jeg bruker visst faktisk pekefingeren på f-tasten.

… tror denne posten er for spesielt interesserte, ja.

… venter spent på månedens Joddo-post. Og neste ord fra Martemunn også, egentlig. Er jeg aleine om å savne dem?