Hvorfor det heter Wave

Google Wave lar deg sende bølger. En bølge er dels et dokument og dels chat – på en måte et kommuniké med flere avsendere. Men hvorfor kalles det nettopp en bølge?

Wave-navnet er rett og slett tatt fra serien Firefly

Mye tyder på at Rasmussen-brødrene – som leder teamet som laget Wave – er Whedon-fans. Du veit, Joss Whedon, sant? Ja!? Han som laget Buffy the Vampire Slayer, Firefly, Dr. Horrible’s Singalong Blog, Dollhouse, var med på å skrive manus til blant annet Toy Story og Disneys Atlantis, for ikke å glemme The Cabin in the Woods som kommer i februar 2011? Du må vite hvem denne fyren er.

Den serien er shiny.

Wave-navnet er rett og slett tatt fra serien Firefly, som foregår i verdensrommet i framtida. I Firefly betegner en bølge – eller wave – en videomelding som er sendt gjennom verdensrommet. Det er sånn man har kontakt med hverandre. Kjøp og se Firefly. Nå. Den serien er shiny.

Bli en kunstner

Aldri bli firkanta. Lær deg sære ting. Syns at det er kult å kunne sære ting. Spør skumle mennesker om de har lyst til å spise lunsj sammen med deg. Lag små plakater/skilt/dymoteiper hvor det står  Ja!  og heng dem overalt i hele leiligheten din. Ha troen. Skriv noe.

Kjøp all sjokoladen.

Savn sommeren. Bli glad i begrepene “frihet” og “uvisshet”. Quit your dayjob. Gled deg til det blir natt og du skal drømme igjen. Gråt under filmer. Mist troen. Klatre i klatrestativet på lekeplassen midt på natta. Bygg opp under og forsterk alle følelser. Ansvarlighet kan nedprioriteres. Gjør ting i kjærlighetens navn. La deg falle. Vær sunn. Kjøp all sjokoladen.

Ta mange middagslurer. Gi bort penger. Gjør det nå. Gå på teater. Pengene kommer seinere. Tro på magi. Le mye. Hold fest for å feire de fantastiske små øyeblikkene i hverdagen. Bad i måneskinn. Ha ville fantasier. La drømmene dine forandre hvem du er. Tenn røkelse og mange stearinlys. Finn den perfekte roen. Få tilbake troen. Fargelegg.

Perl perleplater.

Tegn på veggene. Nei, forresten – mal på veggene. Les hver dag. Le hver dag. Smil til noen på trikken, Forestill deg hvordan det ville vært å kunne trylle. Sett pris på alle skattene rundt deg. Ha sex. Tull med små barn. Hør på hva gamle folk sier. Brenn for menneskene rundt deg. Betro deg til folk. Hopp i det. Kjemp deg opp. Vær fri.

Skap din egen lykke. Drikk te. Vær våken om natta. Overvinn frykt. Brett papirfly. Perl perleplater. Lek med alt. Underhold ditt indre barn. Du er uskyldig. Finn nytelse. Spis vafler. Bli våt. Klem trær. Skriv kjærlighetsbrev.

Sov. Lek. Skap. Gråt. Hopp. Brenn. Le. Fortvil. Elsk.

Raskere oppdateringer over RSS

WordPress har ordnet mulighet for raskere oppdateringer over RSS ved å legge til et <cloud>-element.

Mange av dere leser sikkert dette gjennom en nyhetsaggregator som Google Reader, Bloglovin’ eller Bloglines. Disse tjenestene fungerer ved at de med jevne mellomrom sender en forespørsel til sida mi og spør: “Har Thomas oppdatert bloggen i det siste?” Dette spør de om hver dag, hver time, hvert kvarter eller hvert femte minutt, litt avhengig av hvordan de er stilt inn.

Har Thomas oppdatert bloggen i det siste?

Denne måten å hente innhold på har den soleklare fordelen at du slipper å sjekke om det har kommet noe nytt på bloggen min på egen hånd. Du kan lese bloggen min på samme sted som du leser alle de andre bloggene du leser, og du finner oppdateringene rimelig raskt. I alle fall innen et døgn.

Det er imidlertid også noen ulemper ved RSS slik det har virket til nå: For det første: Tenk på all den unødvendige trafikken!

– Har du oppdatert?
– Nei.
– Har du oppdatert?
– Nei.
– Har du oppdatert nå?
– Nei.
– Nå da?

Slik maser nyhetsaggregatorene på bloggen min hele dagen lang. En annen ting med rom for forbedring er at det likevel kan ta et kvarter eller en halvtime fra jeg har postet noe til du kan lese det i aggregatoren. En hel halvtime!

Det hele skal bli enklere

Nå har WordPress kommet med en oppdatering som skal gjøre det hele mye enklere. Det har blitt lagt til et <cloud>-element i RSS-koden som gjør at nyhetsaggregatorene kan snakke med bloggene på en annen måte. Framover skal samtalene kunne foregå slik:

– Har du oppdatert?
– Nei.
– Si fra når du gjør det, da, så snakkes vi da!
– Ok!

Resultatet blir at du får oppdateringa med en gang jeg poster et nytt blogginnlegg, og samtidig blir det mindre unødvendig trafikk på nettet.

Abonner på denne bloggen

Det er ikke så mange nyhetsaggregatorer som kan snakke på denne måten ennå, men det er forventa at flere skal kunne gjøre det snart. Endringa er foreløpig bare gjort på WordPress.com-blogger. Hvis du hoster din egen WordPress-blogg, kan du delta i moroa ved å installere en plugin kalt RSS Cloud.

Du kan abonnere på flere nyhetsstrømmer fra denne sida. Om jeg tør anbefale en av disse?

Hva er Google Wave?

Google Wave inbox

Da jeg planla å blogge om Google Wave i går, hadde jeg tenkt å skrive at jeg var overrasket over at norske aviser bare såvidt hadde nevnt Wave i det hele tatt. I dag, før jeg publiserer, har både ComputerWorld og ITavisen ferske artikler… Der får jeg for å være treig.

Google Wave er en ny plattform for kommunikasjon. Denne nye plattformen prøver å samle det beste fra andre plattformer, som e-post, MSN-chat, wikier, sosiale nettverk og så videre. Google håper å konkurrere ut e-posten. Selv om det høres ambisiøst ut, tror jeg de kan klare det. Her kan du lese om noen av egenskapene den nye plattformen vil ha.

Slik vil Google Wave bli

Google Wave er en ny plattform

I Google Wave vil du som oftest kunne se det andre skriver mens de skriver det. Hvor ofte har du ikke på MSN blitt sittende og vente på at samtalepartneren skal bli ferdig med å skrive? I Google Wave blir du oppdatert i sanntid, forhåpentligvis bokstav for bokstav.

En bølge (engelsk wave) eller samtale vil kunne settes inn på en vanlig nettside, omtrent som en YouTube-video. På nettsiden vil samtalen oppdateres etterhvert som den utvikler seg.

Google Wave utvikles med tanke på utvidbarhet. Dette betyr at utviklere vil kunne skrive egne applikasjoner til Wave. Dette vil kunne sammenlignes med Facebook-applikasjoner – selv om vi kanskje kan håpe at Wave-applikasjonene vil være litt mindre irriterende. Det vil også være mulig å programmere roboter som kan delta i samtaler på lik linje med vanlige folk. Noen som husker IRC i sine glansdager? Wave-robotene vil for eksempel kunne reagere når noe oppdateres i en RSS-feed et sted, og gi beskjed i en bølge.

Alt som skrives i en bølge vil kunne endres av alle som kan se bølgen, som i en wiki. På denne måten kan man gjøre rettelser i det andre har sagt, man kan lage levende deltagerlister, legge til utfyllende informasjon eller lignende.

Google har varslet at kildekoden vil bli frigitt. Åpen kildekode har mange fordeler, blant annet vil firmaer fritt kunne sette opp sin egen bølgeserver innenfor brannmurene sine, og en hvilken som helst utvikler vil kunne bidra til å forbedre systemet.

Kildekoden vil bli frigitt

For å dele bilder eller andre filer med folk, trenger du bare å dra filene inn i bølgen. De du snakker med vil kunne se miniatyrbilder mens fullversjonene lastes opp, og du slipper å legge til vedlegg med mange klikk, slik dagens e-postløsninger gjerne virker. Med litt flaks kan dette kanskje bety at vi slipper flere glemte vedlegg…

På Googles demonstrasjon av Wave 28. mai fikk vi se en ganske heftig stavekontroll – på engelsk, i alle fall. Det er ikke godt å si hvor stor vekt de har lagt på norsk i denne sammenheng, men jeg håper den som et minimum vil kunne matche funksjonaliteten i vanlige kontorprogrammer.

Har du lyst til å prøve Wave, kan du skrive deg på venteliste.

The land of the midnight sun

… from the land of the fjords and the midnight sun – His Majesty the King’s Guard… from Norway!

I hine, hårde dager gjorde jeg militærtjenesten i Drilltroppen i Garden. Den siste måneden av tjenesten tilbragte vi i Edinburgh, og 7 ganger i uka blei vi introdusert med teksten over. “The land of the fjords and the midnight sun” – det ble lest opp med episk andakt i den mørke stemmen, gåsehuden blant de 9000 publikummerne lå tettpakket som i Chesapeake Bay, og det var ikke noe tvil om at det var Norge som var midnattssolens vakre og eksotiske hjemland.

Bodø - the land of the midnight sun

Bodø, Norway – the land of the midnight sun. Creative Commons BYFoto: Eirik Refsdal

Nå viser det seg at Canada Alaska har stjålet tittelen, melder bloggen Kuttisme. Dette kan vi ikke ha noe av! Kuttisme oppfordrer derfor til en grasrotkampanje hvor vi gir Visit Norway litt ekstra lenkekjærlighet på frasen the land of the midnight sun.

Dette kan du gjøre for å bidra:

  • Skriv en kort tekst om midnattssol
  • Lenk til Visit Norway sin artikkel om midnattssolen
  • Bruk frasen “midnight sun” eller “land of the midnight sun” som lenketekst
  • Ingen blogg? Twitter funker også

Målet med kampanjen er å få Visit Norway til topps på disse frasene. Hjelp til!

Min er tøffere enn din

Etter å ha lest om virtuelle penisstørrelser borte hos Esquil, fikk jeg et uforklarlig behov for å skryte hemningsløst av stedet jeg kommer fra.

FK Tønsberg har kanskje ikke ambisjoner om å slå Rosenborg i år, men jeg har heldigvis andre baller å spille på… jeg mener selvsagt flere strenger i lufta – hrm, hvordan var nå dette igjen? Foruten den uovertrufne skjærgården utafor Nøtterøy, ei nyoppussa Tønsberg Brygge til sommeren og Maskinistenes Hus, er det én ting jeg vil framheve spesielt:

Min stortingsrepresentant er tøffere enn din stortingsrepresentant. Min stortingsrepresentant reiser nemlig klimavennlig, er positiv til alternative løsninger i fildelingsdebatten og blogger om hvor dårlig hun er på snowboard. Dessuten er hun tøff og har bein i nesa.

Så det, så.