Hemmelig Adresse nå viktigere

Skjermskudd av Thomas Misund på Hemmelig Adresse med PageRank 5
Thomas Misund på Hemmelig Adresse har fått økt PageRank.
Jeg legger merke til at forsiden av denne bloggen, Thomas Misund på Hemmelig Adresse, har fått økt PageRank til 5. Forrige gang jeg sjekka, lå sida stabilt på 4.

PageRank er en tallverdi Google regner ut for hver side de indekserer, basert på en hel haug med variabler. Høy PageRank betyr at Google synes siden er viktig, og dermed øker sjansen for å komme høyt opp på søkeresultatsider.

Det var PageRank som utgjorde en av de største forksjellene mellom Google og andre søkemotorer da Google tok over søkemotormarkedet rundt millenniumsskiftet, og navnet kommer av Larry Page, en av grunnleggerne.

En av de viktigste variablene i utregningen er antall innkommende lenker fra sider som også har høy PageRank. En annen verdi som tilsier høyere PageRank er hvor gammel siden er.

Google pleier å oppdatere offentlig synlig PageRank mellom 1 og 5 ganger i året. Cirka. Ish. Nøyaktig hvordan PageRank virker, er det bare Google som veit.

Uansett er det fint å vite at de setter mer pris på Hemmelig Adresse enn før. Da er jeg ett skritt nærmere å slå Dina Misund i kampen om førsteplassen ved søk etter «misund» også hos Google. Hemmelig Adresse ligger forlengst øverst på dette søket hos Bing – men hvem bryr seg egentlig om Bing…

Lurer du på hvordan du kan sjekke PageRank for en side? Hvis du ofte lurer på hvor viktig sider er (sjøl sjekker jeg flere daglig) anbefaler jeg en utvidelse til nettleseren din. Jeg bruker denne utvidelsen til Chrome, og er veldig fornøyd.

Hvis du bare skal sjekke én side én gang, vil jeg heller anbefale å bruke en tjeneste på ei nettside. Da slipper du å installere ting.

Hjemmeside til Lea Hiorth

I dag har jeg sittet på kafé med min utrolig sexy samboer Lea Hiorth og laget hjemmeside til henne.

Arbeidet har fra min side vært å lage et WordPress-tema. Vi har også jobbet med innholdet på siden sammen. Jeg har basert temaet på Thematic. Lea har selv tegnet en header, og mens hun har sittet ved siden av meg og fortalt hvordan hun vil ha det, har jeg tilpasset et tidligere utviklet tema med tanke på hennes behov.

Lea er skuespillerinne, og har vært så heldig å kunne sikre seg domenet skuespillerinne.no.

For å ansette henne som skuespillerinne, regissør, instruktør eller manusforfatter, eller bare for å se hvor fint hun har fått det, kan du besøke den nye hjemmesiden hennes.

Hvordan vedlikeholde gamle permalenker i nytt publiseringsverktøy?

På Studentersamfundet planlegger vi å bytte publiseringsverktøy. Vi skal legge bort noe hjemmelaget til fordel for WordPress.

Dette valget kan diskuteres opp og i mente. Sjøl er jeg ganske fornøyd mer det. En av de største fordelene er at det blir enklere for nye aktive hos oss å komme i gang med systemet.

Vi skal skrive en mal til det gamle systemet som spytter ut WXR.

Det store spørsmålet nå er hvordan vi skal migrere innhold. Det første forslaget som kom opp var å dumpe de dataene vi vil ha med oss videre fra den gamle databasen, før deretter å bedrive søk&erstatt-magi på dumpen inntil spørringene passer det nye skjemaet.

Neste forslag var å skrive en mal som spytter ut disse spørringene, sånn at vi eventuelt kan migrere over data flere ganger – for eksempel en gang for å hente ut testdata og en annen gang til når vi flytter over i produksjon.

Det vi ser ut til å falle ned på, er dog mye enklere. Vi skal skrive en mal til det gamle systemet som spytter ut WXR, WordPress sitt eksport/import-format bygget på RSS.

Hvordan kan vi best sørge for at gamle permalenker ikke brytes?

Når migreringen ser ut til å ordne seg, melder det seg en annen utfordring: Permalenker. Hvordan kan vi best sørge for at gamle permalenker ikke brytes, men heller videresendes til riktig sted?

Hoveddelen av det gamle innholdet er arrangementer og nyheter. Formen på de gamle permalenkene er /vis.php?ID=[ID] for arrangementer, og /nyhet.php?ID=[ID] for nyheter. Arrangementer og nyheter er lagret i hver sine tabeller, så en ID er ikke entydig i seg selv; den kan henspeile til enten et arrangement med denne ID-en eller en nyhet med denne ID-en. For å finne fram til riktig objekt i WordPress, trenger vi enten å mappe gamle ID-er til nye ID-er, eller eventuelt å mappe gamle ID-er til ny slug.

Den første løsningen jeg kan tenke på, er som følger: Vi henter ut en tabell med

  • Gammel ID
  • Objekttype (nyhet eller arrangement)
  • Tittel

Oppsettet kan virke uforholdsmessig komplisert.

Deretter kjører vi alle titlene gjennom WordPress sin sanitize_title() for å erstatte dem med slug. Etter dette kan vi sette opp en katalog /legacy i det nye systemet, og redirecte forespørsler til nyhet.php og vis.php til et script i denne katalogen, som igjen redirecter til riktig URL ved hjelp av tabellen.

En ulempe med dette oppsettet er at det kan virke uforholdsmessig komplisert. Om noen kan tenke på en mer fornuftig måte å gjøre dette på, vil jeg sette pris på en tilbakemelding.