Hvordan vedlikeholde gamle permalenker i nytt publiseringsverktøy?

På Studentersamfundet planlegger vi å bytte publiseringsverktøy. Vi skal legge bort noe hjemmelaget til fordel for WordPress.

Dette valget kan diskuteres opp og i mente. Sjøl er jeg ganske fornøyd mer det. En av de største fordelene er at det blir enklere for nye aktive hos oss å komme i gang med systemet.

Vi skal skrive en mal til det gamle systemet som spytter ut WXR.

Det store spørsmålet nå er hvordan vi skal migrere innhold. Det første forslaget som kom opp var å dumpe de dataene vi vil ha med oss videre fra den gamle databasen, før deretter å bedrive søk&erstatt-magi på dumpen inntil spørringene passer det nye skjemaet.

Neste forslag var å skrive en mal som spytter ut disse spørringene, sånn at vi eventuelt kan migrere over data flere ganger – for eksempel en gang for å hente ut testdata og en annen gang til når vi flytter over i produksjon.

Det vi ser ut til å falle ned på, er dog mye enklere. Vi skal skrive en mal til det gamle systemet som spytter ut WXR, WordPress sitt eksport/import-format bygget på RSS.

Hvordan kan vi best sørge for at gamle permalenker ikke brytes?

Når migreringen ser ut til å ordne seg, melder det seg en annen utfordring: Permalenker. Hvordan kan vi best sørge for at gamle permalenker ikke brytes, men heller videresendes til riktig sted?

Hoveddelen av det gamle innholdet er arrangementer og nyheter. Formen på de gamle permalenkene er /vis.php?ID=[ID] for arrangementer, og /nyhet.php?ID=[ID] for nyheter. Arrangementer og nyheter er lagret i hver sine tabeller, så en ID er ikke entydig i seg selv; den kan henspeile til enten et arrangement med denne ID-en eller en nyhet med denne ID-en. For å finne fram til riktig objekt i WordPress, trenger vi enten å mappe gamle ID-er til nye ID-er, eller eventuelt å mappe gamle ID-er til ny slug.

Den første løsningen jeg kan tenke på, er som følger: Vi henter ut en tabell med

  • Gammel ID
  • Objekttype (nyhet eller arrangement)
  • Tittel

Oppsettet kan virke uforholdsmessig komplisert.

Deretter kjører vi alle titlene gjennom WordPress sin sanitize_title() for å erstatte dem med slug. Etter dette kan vi sette opp en katalog /legacy i det nye systemet, og redirecte forespørsler til nyhet.php og vis.php til et script i denne katalogen, som igjen redirecter til riktig URL ved hjelp av tabellen.

En ulempe med dette oppsettet er at det kan virke uforholdsmessig komplisert. Om noen kan tenke på en mer fornuftig måte å gjøre dette på, vil jeg sette pris på en tilbakemelding.

Forberedelser

Det er ikke bare bare, men jeg tror jeg er klar snart nå.

For å justere døgnrytmen dro jeg på nachspiel i går, og satte på en film da jeg kom hjem i sjutida. I dag har jeg spist feit mat til middag.

For å slippe å bruke hvitvin i omeletten (det funker faktisk overraskende bra – prøv!), har jeg ordna med melk og ost. Litt ostepop og cola også, for å være på den sikre sida. Ferskt brød og leverpostei. Alt står klart.

Rydde kalenderen. Pakke dobbelt så mange sigaretter som vanlig. Lang og god dusj. Dobbeltsjekke at Matilde er i skapet.

Nå skal jeg lure folk opp i Stry.

Studentersamfundet får ting til å skje

Det er ikke på universitetet du blir stor. En tung og vanskelig sannhet å svelge – i alle fall for noen – men det er nå en gang slik det er. Ikke at jeg skal undervurderer universitetet heller, altså. På Blindern lærer du mye rart – mye teori, mindre praksis, mange ord og enda flere sammenhenger.

Jeg kimser ikke av Kunsthøgskolen heller, og ikke av Westerdals. I denne sammenhengen er det ett fett om du studerer ved Norges Musikkhøgskole eller Barrat Due. Man lærer mye nyttig på Høgskolen i Oslo og Akershus. Disse institusjonene har likevel ingenting å stille opp med alene, i forhold til hva de utgjør i kombinasjon med Studentersamfundet.

Det Norske Studentersamfund er stedet hvor vi får ting til å skje. Vi holder til på Chateau Neuf på Majorstua, hvor vi arrangerer debatter, konserter og teaterforestillinger, vi driver café og serverer mat og drikke, vi driver landets snart siste analoge kinosal, brygger vårt eget øl, vi fester og forbrødrer oss på tvers av alle kunstige skillelinjer. Vi som driver dette stedet er studenter. De som besøker dette stedet er også studenter. Det Norske Studentersamfund er studentenes samfund, og Chateau Neuf er studentenes hus.

De som jobber frivillig hos oss er kremen av kremen. De som jobber frivillig hos oss er de som er villige til å gjøre en liten ekstra innsats ikke for seg sjøl, men for Samfundet. Etter å ha studert en lang fredag møter de opp til et barskift på kveldsvakta. De rydder glass og stiller på dugnad uten å få betalt. De frivillige vet at de kan stole på hverandre, for uærlige slabbedasker med urent mel i posen gidder ikke sånt, de skjønner ikke poenget. Derfor har vi de hyggeligste «ansatte» i hele landet, og det gjør Studentersamfundet til et sabla bra sted å være.

Carl Berner var en av oss. Bjørnstjerne Bjørnson var en av oss. Henrik Ibsen var en av oss. Henrik Wergeland var en av oss. Arnulf Øverland, Jan P. Syse, C. J. Hambro — Tor Erlig Staff, Einar Førde, Georg Apenes — alle disse er samfundsfolk.

Vi trenger at du blir med.

Det finnes alternativer til det vi gjør. På BI i Nydalen har de for eksempel et studenthus hvor de har profesjonalisert driften. (Altså: De jobber ikke frivillig lenger.) Det står ingen steder at vi er nødt til å ha et studenthus i det hele tatt. Vi kunne jo benyttet oss av kulturtilbudet for resten av byen? Vi kunne betalt for pilsen vår på Onkel Donald eller på Oslo Mek., og sett konsertene våre på Blå eller på Rockefeller. Hvorfor driver vi i det hele tatt?

Svaret er at vi ikke driver for ølens eller konsertenes skyld i seg sjøl. Vi driver for å bygge et Samfund. Vi er en del av noe som er større enn oss selv, og vi ser at det er godt. Det er derfor vi veit at vi kan stole på alle nye funksjonærer som begynner hos oss, det er derfor vi stiller opp dag etter dag, og det er derfor vi bidrar med større innsats enn om jobben var betalt.

Det var ikke utdanningsinstitusjonene i hovedstaden som sørget for at vi kan feire nasjonaldagen den 17. mai i dag, det var Det Norske Studentersamfund. Når du skal dra et sted for å finne kjente fjes, kommer du ikke til å reise til utdanningsinstitusjonene. Du kommer til å reise til Det Norske Studentersamfund. Når du skal bruke det du har lært på skolen, eller du skal gjøre noe helt annet du gjerne vil bli dyktig på, da blir du ikke på skolen. Da reiser du til Det Norske Studentersamfund.

Det er ikke på universitetet, på høgskolen eller på Westerdals du blir stor — der bare lærer du hvordan. Det er på Det Norske Studentersamfund det skjer på ordentlig.

Bli med i dag.

Semesterberetning

Jeg har vært en travel mann i høst. Jeg har avlagt eksamener for 50 studiepoeng (et normert semester er 30 studiepoeng), jobbet i 20 % stilling hos LOOP, tatt på meg styreverv i Studentersamfundet, bedrevet samboerhold, invitert til etelag og fester, samt pleiet akvariefisk.

Nå som høsten endelig er over, har jeg tatt meg skikkelig fri, akter ikke å gjøre noe som helst fornuftig, svarer ikke på e-post og gjør minst mulig for å slappe av mest mulig. Det er digg!

Det var kortversjonen – resten av dette innlegget vil nok mamma beskrive som fole omstendelig. Du er herved advart. Les heller en gammel damehistorie hvis du ikke er interessert i detaljkunnskap om hva jeg har drevet med i hele høst.

Fortsett å lese

Liker du å le?

Samboeren min tar en velfortjent pause i Trøndelag i helga, og på lørdag skal det også være teatersport i Storsalen med Teatersport Oslo, Improtent og Teater Liksom.

I sum betyr dette at jeg for første gang på ei lita stund er ute etter en date. Virru værra med, så heng på!

Etterpå kan det hende at jeg har tenkt meg på et lite nachspiel. Kanskje bare bittelitt nachspiel, et sted i nærheten av Storsalen. Det er ikke helt utenkelig, nei.

Bli med, da.

Oppdatering: Vi blei 7 stk til slutt, og det var en sabla bra forestilling.

Design til Studentersamfundet

Skjermskudd av forsiden på DNS

Forside

Skjermskudd av et arrangement på nettsidene til DNS

Arrangement

Jeg tilbrakte mange av fjorårets timer på Chateau Neuf, hvor Det Norske Studentersamfund holder til. Det hender stadig at jeg er innom lokalene både sent og tidlig, men det har vært litt sjeldnere frekvens nå i det siste.

16. januar i år lanserte vi nåværende versjon av nettsidene til Studentersamfundet. Nettstedet bruker et hjemmelaget skreddersydd publiseringssystem, som ivaretar endel spesialfunksjonalitet som man ikke finner andre steder.

Min rolle i prosjektet var sentral. Jeg …

  • … ga føringer til og var med på å utarbeide interaksjonsdesign
  • … ga føringer til grafisk design (og utarbeidet et par maler)
  • … reimplementerte det meste av publiseringssystemet som har med front-end å gjøre
  • … implementerte grafisk design

Jeg var så heldig å ha med meg Binka for å gjøre de siste iterasjonene av det overordnede grafiske designet. Tidligere i prosessen var også andre designere involvert.

Se resten av designet på nettsidene til Det Norske Studentersamfund.

Jeg kan hjelpe deg også

Vil du at jeg skal hjelpe med bloggen din eller nettsiden til enkeltpersonforetaket ditt? Jeg kan levere løsninger som passer for private, eller for veldig små bedrifter.